Poškodení v kauze sýkorovcov sa obrátia na Ústavný súd

Poškodení v v procese proti vedeniu zločineckej skupiny sýkorovcov sa obrátia na Ústavný súd SR.

12.07.2017 12:14
debata (6)

Ako na sociálnej sieti informoval právny zástupca časti poškodených Daniel Lipšic, dôvodom je, že bolo porušené ich právo, aby v odvolacom konaní rozhodoval v ich veci nestranný senát. Lipčic už po druhom vynesení rozsudku na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), ktorý uznal obžalovaných za vinných, namietal zaujatosť senátu Najvyššieho súdu SR pod vedením Štefana Harabina, ktorý zrušil prvý verdikt Špecializovaného trestného súdu v tomto prípade. Senát pod jeho vedením rozsudok následne zrušil aj po druhýkrát.

Podľa v piatok medializovaných informácií zrušil Najvyšší súd SR už po druhýkrát rozsudok nad Róbertom Lališom a ďalšími členmi zločineckej skupiny známej ako sýkorovci. Na neverejnom zasadnutí zároveň rozhodol, že vec odníma Špecializovanému trestnému súdu a zaoberať sa ňou má Krajský súd v Banskej Bystrici. Dôvodom je údajná zaujatosť sudcov ŠTS v tomto prípade.

Tri tresty odňatia slobody na doživotie uložil v apríli senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v novom procese so skupinou sýkorovcov pod vedením Róberta Lališa, zvaného Kýbel. Doživotie a trest prepadnutia majetku dostal Kýbel a jeho kamaráti Ivan Cupper a Jozef Roháč. Ďalší obžalovaný Martin Bihári dostal podľa návrhu prokurátora 23 rokov. U Alojza Kromku, zvaného Lojzo Čistič, senát uznal vinu, ale ďalší trest neuložil, pretože Čistič si už odpykáva doživotie za predchádzajúce trestné činy. Predseda senátu uviedol, že rozsudok je s malými odchýlkami rovnaký, aký v tejto veci vyhlásil 30. marca minulého roku.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa odvolal, hoci senát vyhovel jeho návrhu a trojici obžalovaných vymeral výnimočné súhrnné tresty odňatia slobody na doživotie, ale neakceptoval návrh žalobcu, pokiaľ ide o kvalifikáciu skutkov. Voči rozsudku sa odvolali obžalovaní Róbert Lališ a Ivan Cupper prostredníctvom svojich obhajcov. Odvolal sa i Daniel Lipšic, ktorý ako splnomocnenec poškodených požadoval priznať nemajetkovú ujmu po 50-tisíc eur pre každého z rodičov zavraždeného Romana Deáka, ale senát priznal po desaťtisíc eur.

Po vyhlásení rozsudku prokurátor okrem odvolania zahlásil aj námietku zaujatosti voči senátu Najvyššieho súdu SR pod vedením Štefana Harabina. Námietku voči Harabinovi vzniesol aj právny zástupca poškodených Daniel Lipšic. Naopak, obhajca Namir Alyasry podal námietku zo zaujatosti voči senátu NS SR pod vedením Juraja Klimenta. Podľa advokáta sudca Kliment v rozhodnutí ku kauze „sýkoriek“ priam poradil prokurátorovi, aby namietal Harabinovu zaujatosť.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #sýkorovci #Daniel Lipšic