Za dvojakú kvalitu života Slovákov môže podľa OĽaNO vláda Smeru

Vláda Roberta Fica ja zodpovedná za nižšiu kvalitu života Slovákov. Vyhlásili to poslanci NR SR za hnutie OĽaNO, ktorí reagovali na vyhlásenie premiéra v súvislosti s dvojakou kvalitou potravín v rámci EÚ.

19.07.2017 12:14
debata (36)

„Za nižšiu kvalitu potravín môžu nadnárodné spoločnosti, za nižšiu kvalitu života môžu neschopní politici na Slovensku a za posledných desať rokov tu vládla prevažne vláda Smeru,“ skonštatoval na stredajšom brífingu Eduard Heger.

„Vítame, že pán premiér sa po desiatich rokoch zobudil a začína toto riešiť, kedy už na Slovensku všetci vedia, že sme druhotriedni občania a ľudia pravidelne chodia nakupovať potraviny alebo pracie prášky do Rakúska. My však hovoríme, že témou nemôžu ostať len potraviny, respektíve dvojaká kvalita potravín, ale aj dvojaká kvalita života,“ dodal.

Ján Marosz na brífingu poukázal, že Slováci chodia často tankovať benzín, prípadne naftu do Rakúska, keďže ich tam tam vyjde lacnejšie. Podľa neho rakúski občania ušetria oproti slovenským pri tankovaní plnej nádrže benzínu v priemere 8,7 eura, pri nafte je to 4,5 eura.

Slovensko výrazne zaostáva aj pri budovaní diaľníc, keďže aktuálne sa načas stavajú len štyri kilometre. Zatiaľ čo Rakúšania môžu jazdiť po 1 719 kilometrov dlhých diaľniciach, Slováci majú k dispozícii len 464 kilometrov.

Nízka kvalita života sa podľa poslankyne Anny Verešovej neodráža len v doprave, ale aj v poskytovaní zdravotných služieb. „Dvojaká kvalita potravín, na ktorú poukazoval včera premiér Fico je jedna vec, ale povedzme si všetky fakty, ktoré pôsobia na kvalitu života. My tu máme totiž dvojitú kvalitu života. Úroveň zdravotnej starostlivosti a včasnej liečby je tak nízka, že na Slovensku predčasne zomiera takmer 13-tisíc ľudí,“ povedala Verešová.

Poslanci ďalej upozorňujú aj na odlev mladých ľudí do zahraničia, keďže za posledných 15 rokov odišlo do cudziny približne 300 tisíc mladých.

„My hovoríme, že potraviny sú jedna a dôležitá časť dvojakej kvality života, ale chceme pánovi premiérovi odkázať, aby k problému pristúpil komplexne, lebo sú tu aj ďalšie dôležité témy a on ako premiér môže konať,“ uzavrel Heger.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Robert Fico #OĽaNO #vláda SR #kvalita života #dvojaká kvalita