Prípad Lipšicovej autonehody ide na súd

Bývalý poslanec parlamentu Daniel Lipšic sa pre nehodu, pri ktorej zrazil a usmrtil chodca, postaví pred súd. Krajský prokurátor v Bratislave na neho v utorok podal obžalobu. Lipšicovi hrozí väzenie do päť rokov, ale vylúčené nie je, že môže vyviaznuť aj s podmienečným trestom.

19.07.2017 14:20 , aktualizované: 17:51
debata (26)

„Dozorový prokurátor po preštudovaní spisového materiálu podal na Okresný súd Bratislava III dňa 18. júla obžalobu na obvineného Daniela L. pre prečin usmrtenia,“ uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Michal Šúrek. Prípad dostal sudca Juraj Kapinaj, ktorý si talár oblieka iba dva mesiace.

Lipšic ešte začiatkom mája plánoval s prokurátorom uzavrieť dohodu o vine a treste. V takom prípade by sa mu trest znížil o jednu tretinu. Dohoda sa na pokyn Generálnej prokuratúry neuskutočnila. Jej podmienkou je priznanie sa ku skutku, a to expolitik podľa nej neurobil. V prípravnom konaní mal priznať prekročenie povolenej rýchlosti a aj to, že sa nevenoval dostatočne šoférovaniu. Lipšic síce vyjadril ľútosť, ale to nie je podľa prokuratúry priznanie.

Navyše, Krajská prokuratúra v Bratislave vydala ešte vlani pokyn, aby prokurátori pri nehodách, keď na priechode zomrie chodec, ukladali v prípadoch svedčiacich v neprospech páchateľa nepodmienečný trest odňatia slobody.

Lipšicova advokátka Eva Mišíková predvčerom uviedla, že rešpektujú rozhodnutie prokuratúry o podaní obžaloby. „Prokuratúra odmietla uzavrieť dohodu o vine a treste a, samozrejme, zúčastníme sa hlavného pojednávania, nič iné sa v tomto smere nedá robiť,“ povedala Mišíková. Výškou trestu sa advokátka odmietla zaoberať. „Na hypotetické otázky nebudem reagovať, pretože okolnosti a dôvody, pre ktoré sa ukladá trest,sú presne stanovené v Trestnom zákone. Nebudem hovoriť ani o našich očakávaniach,“ dodala.

Advokát poškodenej rodiny obete Ladislav Kuruc si myslí, že teraz je na rozhodnutí súdu, ako prípad skončí a tiež, ako sa k prípadu postaví samotný obžalovaný Lipšic. „Súd môže prijať obžalobu, alebo ju môže odmietnuť,“ povedal Kuruc. Ak ju odmietne, prokurátor môže dať sťažnosť a rozhodovať bude krajský súd, a prípad sa podľa neho bude naťahovať. „Keď súd obžalobu prijme, bude otázka, ako sa pán Lipšic zachová. Aj na súde môže uzatvoriť dohodu o vine a treste, ale prokurátor ju môže odmietnuť,“ doplnil advokát. V takom prípade bude pokračovať hlavné pojednávanie.

Kuruc ďalej povedal, že poškodení si uplatnili náhradu škody pozostávajúcu z trov konania, nákladov na pohreb, urnu, šaty, kar, ktoré Lipšic dodnes neuhradil. Advokát nevedel presne uviesť, o koľko peňazí ide.

Daniel Lipšic zrazil 72-ročného chodca v septembri minulého roka vo večerných hodinách na Vajnorskej ulici v Bratislave, keď muž prechádzal cez cestu. Senior zraneniam v nemocnici podľahol. Z nehody existuje videozáznam priemyselnej kamery umiestnenej na protiľahlej budove, ktorý unikol na verejnosť. Po nehode sa Lipšic vzdal poslaneckého mandátu.

Pôvodný text z agentúr sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #žaloba #autonehoda #Daniel Lipšic