ZMOS súhlasí so zvýšením učiteľských platov, odmieta však dvojité navýšenie

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) súhlasí s kompromisným návrhom na zvýšenie tarifných platov pedagogickým a odborným zamestnancom škôl od 1. septembra o šesť percent.

20.07.2017 16:14
debata

Rada ZMOS-u tak reagovala tak na to, že ministerstvo školstva predložilo koncom júna vláde SR návrh nariadenia, ktorým by sa zvýšili platy učiteľov od 1. septembra o šesť percent.

ZMOS doteraz deklaroval, že podporí šesťpercentné zvýšenie platov v regionálnom školstve každý rok od 1. januára 2018, mal však problém so zvýšením o šesť percent aj od septembra tohto roku.

Mestá a obce dôrazne požadujú uskutočňovať reformné zmeny v systéme vzdelávania a výchovy v oblasti školstva.
predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora

Členovia Rady ZMOS sa však v Liptovskom Mikuláši napokon dohodli, že nepodporujú dvojité zvyšovanie platov učiteľov od 1. septembra 2017 a 1. januára 2018 o šesť percent, no súhlasia s jedným zvyšovaním o šesť percent od 1. septembra a rovnako vždy od 1. septembra v nasledujúcich dvoch rokoch.

Zvyšovanie platov iba raz ročne

Materiál o zvyšovaní platov učiteľov o šesť percent od septembra doteraz vláda neprerokovala. Neexistovala totiž dohoda medzi sociálnymi partnermi. „Pre nás zostáva dôležité to, že k zvyšovaniu platov v regionálnom školstve by malo dochádzať iba raz ročne, čo presadzujme od začiatku vzniku tejto požiadavky," uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora.

„Zo strany ZMOS sme vyslali signál o spoločenskej zodpovednosti. Mestá a obce zároveň dôrazne požadujú uskutočňovať reformné zmeny v systéme vzdelávania a výchovy v oblasti školstva. Súčasne upozorňujú aj na potrebu úpravy platov ostatných zamestnancov vo verejnej správe“, dodal Sýkora.

Plavčan chce ‚prihodiť‘ učiteľom aj v septembri

Ministerstvo školstva chce presadiť zvyšovanie platov pre pedagogických a odborných zamestnancov od septembra tak, aby sa týkalo aj zamestnancov materských škôl, základných umeleckých škôl, centier voľného času či školských klubov detí. Tieto zariadenia pritom nie sú financované cez štát, ale prostredníctvom obcí a miest.

Pedagogickým a odborným zamestnancom regionálneho školstva, ako aj vysokoškolským pedagógom platy zvýšili v januári 2016 o štyri percentá, a o šesť percent od 1. septembra 2016. Rast platov o šesť percent je garantovaný v programovom vyhlásení vlády aj v rokoch 2018, 2019 a 2020. Okrem toho však chce minister školstva Peter Plavčan zabezpečiť, aby sa platy v regionálnom a vysokom školstve zvýšili aj nad rámec programového vyhlásenia vlády o šesť percent aj od tohto septembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #ZMOS #platy učiteľov #pedagogický zamestnanec #odborný zamestnanec