Ako cez kopirák, po horúčavách príde ochladenie

Tohtoročnú tretiu vlnu horúčav vystrieda počas najbližších dní mierne ochladenie. Cez víkend pribudne oblačnosť a zvýši sa aj riziko búrok. Ak sa začiatkom budúceho pracovného týždňa chystáte do prírody alebo máte naplánovanú vysokohorskú turistiku, radšej si ju teda ešte dobre premyslite.

22.07.2017 08:00
zoo, horúčavy, hasiči, Foto: ,
Nedostatok vody trápi aj bratislavskú zoo. Zvieratám pomáhali aj miestni hasiči.
debata (10)

V noci zo štvrtka na piatok prišiel na Slovensko poveternostný front, ktorý najmä na západe priniesol búrky. Predtým už vyčíňali v Rakúsku a ešte skôr v Nemecku. „U nás boli skôr osviežujúce. Veľa zrážok nespôsobili. Najviac napršalo v Moravskom Svätom Jáne, a to 12,4 milimetra,“ podotýka meteorológ Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Búrky by mali pokračovať aj cez víkend. „Nebudú však brániť tomu, aby bolo príjemne horúco,“ približuje Faško. Teploty môžu na niektorých miestach krajiny dosiahnuť aj 33 stupňov Celzia, magickú 35-stupňovú hranicu však zrejme nepokoria.

Začiatkom nasledujúceho pracovného týždňa sa charakter počasia opäť zmení. V pondelok ešte bude dosť teplo. Faško upozorňuje aj na dusno. „Ľudia to môžu znášať horšie, ako keď je horúco a suchý vzduch. Teplota nemusí byť príliš vysoká, ale pri väčšej vlhkosti je to pre organizmus zaťažujúce,“ poznamenáva.

Ako bude

  • Sobota – polooblačno až oblačno. Miestami prehánky alebo búrky, najmä popoludní. Veľmi teplo a dusno. Najnižšia nočná teplota 20 až 15 stupňov Celzia; najvyššia denná teplota 29 až 34 stupňov.
  • Nedeľa – polooblačno až oblačno. V noci miestami, cez deň na mnohých miestach prehánky, lokálne aj búrky. Najnižšia nočná teplota 20 až 15 stupňov; najvyššia denná teplota 29 až 34 stupňov.
  • Pondelok – polooblačno až oblačno, cez deň postupne veľká oblačnosť. V noci miestami, cez deň na viacerých miestach prehánky alebo dážď, lokálne búrky. Najnižšia nočná teplota 20 až 15 stupňov; najvyššia denná teplota 26 až 31 stupňov.
  • Utorok – oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď alebo prehánky a lokálne aj búrky. Najnižšia nočná teplota 18 až 13 stupňov; najvyššia denná teplota 23 až 28 stupňov.

Pomaly pribudne oblačnosť, s ktorou znovu príde väčšie množstvo búrok. Môžu byť dosť silné a lokálne by mohli spôsobiť aj bleskové povodne. „V utorok a v stredu dôjde k miernemu ochladeniu a teploty sa budú pohybovať na úrovni 25 až 27 stupňov Celzia. Pri daždi budú prechodne aj nižšie,“ hovorí Faško s tým, že bude fúkať vietor, vďaka ktorému môže byť na pocit o čosi chladnejšie. Tretiu vlnu horúčav tak opäť vystrieda príjemnejšie počasie.

Klimatológovia dosiaľ na Slovensku zaznamenali tri vlny horúčav. Prvá prišla v poslednej júnovej dekáde. „Išlo aj tú o najdlhšiu, trvala jedenásť dní,“ pripomína Faško. Druhá vlna nasledovala po krátkom ochladení 5. júla. Horúčavy vydržali osem dní. „Predpokladáme, že tá aktuálna potrvá do nedele,“ komentuje.

Pomerne pravidelné striedanie horúcich a chladnejších období a tiež oblačnosť s búrkami nedovoľuje, aby sa vzduch príliš prehrial. Preto sa počas tohto leta neurodili ani nové rekordy.

„Uplynulý štvrtok sme zaznamenali dosiaľ najvyššiu teplotu vzduch na meteorologickej stanici Mužla v okrese Nové Zámky – dosiahla 35,9 stupňa Celzia,“ prezrádza Faško. Štatisticky ide podľa neho o tretí supertropický deň na Slovensku od začiatku júna.

Napriek tomu, že spomínaný deň bol a je zatiaľ najteplejším v roku, stále to nestačilo na prekonanie rekordu spred desiatich rokov. „Vtedy prvýkrát namerali na Slovensku 40 stupňov Celzia. V Hurbanove vystúpila teplota na 40,3 stupňa, v Dudinciach na 40,2 stupňa,“ uzatvára Faško.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #búrky #extrémne horúčavy