Danko s Ficom sa dohodli na zvyšovaní platov učiteľov od septembra

Predseda NR SR a šéf SNS Andrej Danko sa dnes dohodol s premiérom a predsedom Smeru-SD Robertom Ficom na zvyšovaní platov učiteľov od septembra.

24.07.2017 09:39
učitelia, štrajk, protest Foto: ,
Učitelia v posledných mesiacoch niekoľkokrát protestovali proti nízkym platom a zlým pracovným podmienkam v školstve.
debata (12)

Vláda by mala návrh ministerstva školstva dodatočne zaradiť do svojho pondelkového programu. Ministerstvo školstva navrhuje zvýšenie platov o šesť percent. Podľa Danka je každoročné zvyšovanie platov učiteľov prvým krokom k reforme školstva.

Ministerstvo školstva chce presadiť zvyšovanie platov pre pedagogických a odborných zamestnancov od septembra tak, aby sa týkalo aj zamestnancov materských škôl, základných umeleckých škôl, centier voľného času či školských klubov detí. Tieto zariadenia pritom nie sú financované cez štát, ale prostredníctvom obcí a miest. Pedagogickým a odborným zamestnancom regionálneho školstva ako aj vysokoškolským pedagógom platy zvýšili v januári 2016 o štyri percentá a o šesť percent od 1. septembra 2016. Rast platov o šesť percent je garantovaný v programovom vyhlásení vlády aj v rokoch 2018, 2019 a 2020. Okrem toho však chce minister školstva Peter Plavčan zabezpečiť, aby sa platy v regionálnom a vysokom školstve zvýšili aj nad rámec programového vyhlásenia vlády o šesť percent aj od tohto septembra.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #Robert Fico #Andrej Danko #reforma školstva #zvyšovanie platov