Novým šéfom ÚRSO sa stal Ľubomír Jahnátek, OĽaNO hovorí o škandále

Ľubomír Jahnátek sa stal šéfom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Do funkcie ho vymenovala vláda SR na náhradnom pondelkovom rokovaní. Ako po skončení rokovania uviedol premiér Robert Fico, Ľubomír Jahnátek bol výrazne lepší ako ostatní kandidáti.

24.07.2017 11:40 , aktualizované: 17:54
debata (141)
Na horúcu stoličku šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) oddnes zasadol dvojnásobný exminister hospodárstva a pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. V pondelok nového šéfa úradu definitívne odklepla vláda. Premiér Robert Fico po rokovaní netajil, že potrebuje silného regulátora. „Úrad je dôležitý, má svoje kompetencie a ja očakávam od nového predsedu, že tento silný regulačný rámec bude aj náležite využívať,“ povedal premiér. A opäť zdôraznil, že Jahnátek bol pri výberovom konaní „o niekoľko konských dĺžok lepší ako ostatní kandidáti“.
Ľubomír Jahnátek sa stal šéfom Úradu pre... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Ľubomír Jahnátek Ľubomír Jahnátek sa stal šéfom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).
Nový šéf ÚRSO Ľubomír Jahnátek je plný plánov. Ako prvé po svojom nástupe stiahne návrhy troch vyhlášok, ktoré úrad pripravil. Ide o zmeny vyhlášok o elektroener­getike, vode a teple. Tie momentálne prebiehajú pripomienkovým konaním. „Neurobili dopad na obyvateľstvo, hoci im to ukladá zákon, takže sa budem musieť veľmi rýchlo s kolegami dohodnúť, že tieto vyhlášky sa stiahnu,“ povedal Jahnátek. Úrad ich bude musieť podľa neho prerobiť presne podľa zákona – teda aj s vyčíslením dopadu na zraniteľných odberateľov. Následne si chce posvietiť na preceňovanie majetku distribučných spoločností. Tiež plánuje meniť organizačnú štruktúru úradu. „Chcem, aby viac ľudí z úradu videlo do tvorby cien, sprehľadniť ten proces, aby sa nezopakovala situácia, ako bola v tomto roku,“ povedal Jahnátek.

Práve januárové privysoké ceny energií stáli miesto bývalého predsedu úradu Jozefa Holjenčíka. Ten odstúpil začiatkom februára po vypuknutí ističovej aféry. Odvtedy viedol úrad jeho podpredseda Miroslav Čelinský, ktorý sa neúspešne uchádzal aj o miesto predsedu. Nový predseda sa tak bude musieť popasovať nielen s cenami energií pre budúci rok, no čakajú ho aj rôzne poplatky či nedoriešený ističový problém. Podľa odhadov niektorých dodávateľov energií by sumy na účtoch domácností za elektriny mohli od januára budúceho roka poskočiť aj o viac ako sedem percent oproti tým terajším. Cena elektriny na burzách ide totiž okrem krátkeho obdobia v marci hore už od začiatku tohto roka.

Čo musí spĺňať predseda ÚRSO:

  • Predseda úradu musí spĺňať tieto podmienky: technické, ekonomické alebo právnické vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a najmenej 10 rokov praxe v sieťových odvetviach alebo v cenotvorbe alebo v tvorbe koncepcií v energetike, z toho 5 rokov v riadiacej funkcii, alebo technické, ekonomické alebo právnické vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa a najmenej 7 rokov praxe v sieťových odvetviach, v cenotvorbe alebo v tvorbe koncepcií v energetike, z toho 5 rokov v riadiacej funkcii.
  • Predseda úradu pri výkone svojej pôsobnosti koná nezávisle od pokynov štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci a od ďalších osôb.
  • Funkčné obdobie predsedu úradu trvá šesť rokov. Tá istá osoba môže byť vymenovaná za predsedu úradu najviac na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia.
Zdroj: Návrh na vymenovanie predsedu ÚRSO

Vlani sa totiž ceny komodity dostali až pod hranicu 27 eur za megawatthodinu. Práve táto cena je súčasťou terajších faktúr. Podľa prepočtov spoločnosti Magna Energia sa však ceny elektriny na burzách môžu v tomto roku vyšplhať aj na 31,77 eura za megawatthodinu. Ak sa nezmení regulačný vzorec, tak od januára 2018 by si domácnosti za elektrinu priplatili. Mierne hore by podľa cien v rozhodujúcom období mohol ísť aj plyn. Na trhoch išiel oproti vlaňajšku hore o štyri percentá. Rast cien elektriny v budúcom roku však v prípade, že komodita na burzách zdražie, pripustil aj Jahnátek. O raste cien elektriny sa píše aj v správe ÚRSO, ktorá hodnotí predchádzajúce regulačné obdobie.

Po nástupe na miesto predsedu ÚRSO má Jahnátek 30 dní, aby sa vzdal poslaneckej funkcie v parlamente. Zakazuje mu to totiž zákon o regulačnom úrade. „Nebudem to naťahovať, v najbližších dňoch sa vzdám funkcie poslanca,“ komentoval Jahnátek.

Jahnátek zvíťazil vo výbere za zatvorenými dverami koncom júna. Kandidáta na šéfa úradu vyberala na ministerstve hospodárstva osemčlenná komisia zo štyroch prihlásených. Svojich zástupcov tu okrem ministerstva mala aj Asociácia zamestnávateľských zväzov (AZZZ), ktorá Jahnátka na tento post navrhla, tiež Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ), Klub 500 a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Jahnátek vtedy podľa tajomníka rezortu hospodárstva Vojtecha Ferencza zabodoval svojím „manažérskym prístupom a rozhľadom v jednotlivých oblastiach“. Nástup Jahnátka do funkcie spomalilo aj zrušené rokovanie vlády. Pôvodne mal totiž nový predseda nastúpiť už začiatkom júla.

Ako to bolo s ÚRSO:

  • ÚRSO schválil nové cenníky energií, ktoré odštartovali ističovú aféru.
  • Premiér Robert Fico nové výmery roztrhal a radil ľuďom neplatiť ich.
  • Predseda SNS a šéf parlamentu Andrej Danko rozprával, že ceny energií sú pre stranu principiálne. Vládne strany v januári avizovali, že prioritou sú stabilné ceny.
  • Začiatkom februára odstúpil šéf ÚRSO Jozef Holjenčík. Úrad vydal nové cenníky s cenami na úrovni predchádzajúce­ho roka.
  • Ministerstvo hospodárstva pripravilo novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorá ma zabrániť zopakovaniu ističovej aféry.
  • Ceny komodít na svetových trhoch však rastú, hrozí tak zvyšovanie cien energií v budúcom roku.
  • Ministerstvo hospodárstva vytvorilo komisiu, ktorá 28. júna vybrala spomedzi štyroch prihlásených uchádzačov Ľubomíra Jahnátka.
  • Na druhom mieste skončil Ľubomír Blaško, na treťom podpredseda ÚRSO Miroslav Čelinský. Na štvrtom energetický konzultant Jozef Legény.
  • 24. júna vláda schválila Ľubomíra Jahnátka ako predsedu ÚRSO. Premiér Fico hovorí o potrebe silného regulačného rámca.
  • 25. júna nastupuje Jahnátek na post predsedu ÚRSO.
Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

141 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ľubomír Jahnátek #Úrad pre reguláciu sieťových odvetví