Vláda: Učitelia si do roku 2020 prilepšia o 24 percent

Platy učiteľov sa zvýšia od 1. septembra o šesť percent. Príslušné nariadenie odsúhlasila vláda a o výsledku informoval na brífingu premiér Robert Fico (Smer-SD) a minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS). Ďalšie zvyšovanie o šesť percent bude od septembra 2018, rovnako v roku 2019 a o šesť percent by mali učiteľom stúpnuť platy aj od januára 2020.

24.07.2017 11:56 , aktualizované: 17:48
rokovanie 65. schôdze vlády SR Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico počas rokovania 65. schôdze vlády SR.
debata (15)

Učitelia v regionálnom a vo vysokom školstve uvidia od septembra na svojich výplatných páskach priemerne o 40 až 70 eur viac. Vláda schválila nariadenie, ktorým sa ich mzdy zvýšia o šesť percent.

„Došlo k sociálnej dohode medzi vládou, Združením miest a obcí Slovenska a predstaviteľmi školských odborov,“ vyhlásil premiér Robert Fico. Pripomenul, že programové vyhlásenie vlády pôvodne rátalo so zvyšovaním miezd až od januára 2018. „Sme schopní k tomu pristúpiť skôr, ale očakávame podpísanie memoranda o sociálnom zmieri až do roku 2020,“ podotkol Fico. Školské odbory by mali nové znenie nariadenia schváliť na svojom zasadnutí. „Ak sa tak nestane, od septembra spravíme zmenu a platy pôjdu hore až od budúceho januára,“ doplnil.

Memorandum by malo zabezpečiť, že učitelia najbližšie tri roky nebudú štrajkovať či inak vyvíjať tlak na vládu, keďže budú mať zaručený šesťpercentný rast platov – každý rok, vždy v septembri, až do roku 2020. Za štyri roky si tak pedagógovia navýšia mzdy až takmer o 39 percent. „Je to prejav záujmu vlády o ich sociálny status,“ uzavrel Fico. Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) považuje schválené nariadenie za kompromis medzi všetkými stranami. „Pokračujeme v reforme, ktorej základom je učiteľ,“ dodal s tým, že takýmito krokmi sa má zvýšiť atraktívnosť povolania pedagóga. „Popri garantovanom zvyšovaní platov z programového vyhlásenia vlády a týmito dodatočnými šiestimi percentami ide v celkovom súčte o rast, ktorý sa nedá porovnávať s akýmkoľvek zvyšovaním platov v histórii moderného Slovenska,“ zdôraznil rezortný šéf.

S návrhom prišlo na konci minulého týždňa Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), hoci spočiatku zvyšovanie platov v septembri 2017 a v januári 2018 striktne odmietalo. Nakoniec pred vládu a odborárov predstúpilo s možnosťou, podľa ktorej môžu mzdy ísť v septembri nahor, no s podmienkou, že sa januárový termín (rokov 2018 a 2019) presunie na september. Zvyšovanie sa týka učiteľov stredného a vysokého školstva, ale aj pedagógov, ktorí spadajú do priamych kompetencií miest a obcí. Na výplatách sa tak pridá aj odborným zamestnancom materských, základných a tiež základných umeleckých škôl, centier voľného času či školských klubov. Spolu tak ide až o 25-tisíc zamestnancov regionálneho školstva.

Predseda školských odborov Pavel Ondek vníma dohodu pozitívne. Predpokladá, že k podpisu memoranda napokon dôjde. „Ide o kompromis, najmä zo strany ZMOS,“ tvrdí. Rada Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy by sa podľa neho mala stretnúť po dovolenkách na konci augusta. Aj podľa riaditeľky Základnej školy s materskou školou Štefana Ďurovčíka v Palíne Evy Tchuríkovej ide pri šesťpercentom raste o zlatú strednú cestu. „Každé zvýšenie platov je pre učiteľov plusom a pomôže,“ pridáva. O koľko presne si pedagógovia na výplatných páskach prilepšia, je podľa Tchuríkovej individuálne. „Výška sa odvíja od rokov praxe a iných okolností,“ konkretizuje riaditeľka. Najmenej porastú mzdy absolventom, asi len o 40 eur. Ich tarifný plat by sa tak mohol upraviť na úroveň 690 eur. „Zvýšenie najvýraznejšie pocítia pedagógovia so strednou dĺžkou praxe, čo je asi sedemnásť rokov,“ spresňuje Tchuríková, pričom v tomto prípade odhaduje sumu okolo 60 eur a vyššie.

S návrhom, naopak, rezolútne nesúhlasí Slovenská komora učiteľov, ktorá je sklamaná najmä z faktu, že odbory nedokázali presadiť pôvodné požiadavky spoločnej deklarácie. Zástupcovia odborov a stavovských organizácií v školstve ju podpísali ešte vlani vo februári. Žiadali v nej vládu, aby mzdy pre pedagogických a odborných zamestnancov išli od roku 2017 hore o 25 percent – a v ďalších rokoch potom o desať percent. Návrh na 25-percentné zvýšenie taríf však v máji 2016 neprešiel cez Konfederáciu odborových zväzov (KOZ), ktorej sú školskí odborári členmi. KOZ schválila 10-percentné zvýšenie platov pre všetkých zamestnancov štátnej a verejnej správy.

Ako porastú platy učiteľov a odborných zamestnancov

  • Platy pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho školstva, ako aj vysokoškolských učiteľov, stúpnu v septembri o šesť percent.
  • Ďalšie zvyšovanie platov o šesť percent čaká pedagógov 1. septembra 2018.
  • Učitelia si prilepšia o ďalších šesť percent aj v septembri 2019.
  • Programové vyhlásenie vlády garantuje pedagógom šesťpercentné zvyšovanie miezd od januára 2020.

Učitelia sa snažia vydobyť si vyššie mzdy už druhý rok. Vlani sa konal pod záštitou Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) šesťtýždňový štrajk. Na akcii sa zúčastnilo asi 15 000 zamestnancov z tisícky škôl. Bezmála mesiac protestovali pedagogickí zamestnanci regionálneho školstva. Potom prevzali štafetu pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci vysokých škôl.

V polovici septembra 2016 vyšla ISU do ulíc opäť. Vyhlásila stupňovaný štrajk na podporu spomínanej deklarácie, zároveň však presadzovala aj vlastné požiadavky. Odborári sa do iniciatívy nezapojili. Po sérii vyjednávaní o kolektívnej zmluve, ktorej výsledkom bolo zvýšenie platov o šesť percent, sa nakoniec školské odbory rozhodli dokument nepodpísať a rokovať s ministrom školstva samostatne. V januári tak stúpli len platy nepedagogických zamestnancov, rovnako ako ostatných pracovníkov v štátnej a verejnej správe.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.
15 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #Robert Fico #zvyšovanie platov #Peter Plavčan