Mafiánsky bos rozhádal Čižnára s Kováčikom

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár zasiahol do prípadu údajného šéfa zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomíra Kudličku alias "Kudlu", ktorého koncom minulého týždňa prepustili na stotisícovú kauciu na slobodu.

25.07.2017 18:30
Jaromír Čižnár, Dušan Kováčik Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár (vľavo) si od špecializovaného prokurátora Dušana Kováčika vyžiadal stanovisko k prípadu údajného šéfa zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomíra Kudličku alias ,,Kudlu", ktorého koncom minulého týždňa prepustili na stotisícovú kauciu na slobodu.
debata (3)

Čižnár si vyžiadal stanovisko špeciálneho prokurátora k zákonnosti rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu, rovnako aj k zákonnosti postupu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry spočívajúceho v nepodaní riadneho opravného prostriedku.

Je pravidlom, že v takýchto prípadoch podá prokurátor sťažnosť, zároveň to však nie je jeho povinnosťou. O väzbe teda zvykne rozhodovať druhostupňový súd, tentoraz to tak však nebolo. Rozhodnutie totiž nadobudlo právoplatnosť okamžite. Úrad špeciálnej prokuratúry pod vedením Dušana Kováčika považuje prokurátorkin postup za správny, obvinený totiž musel uhradiť dvojnásobok čiastky, ktorú pôvodne navrhoval. Navyše preňho platia prísne pravidlá úradného dohľadu.

„Vzhľadom na to, že v predmetnej trestnej veci už boli vykonané všetky podstatné vyšetrovacie úkony, Špecializovaným trestným súdom bola stanovená vysoká suma peňažnej záruky a obvinenému boli uložené prísne povinnosti a obmedzenia, možno považovať nahradenie väzby probačným a mediačným dohľadom za dostatočné,“ uviedol Úrad špeciálnej prokuratúry.

Čižnár má však na celú vec odlišný názor. Kováčikovo stanovisko nie je podľa neho „postačujúce na prijatie jednoznačného záveru o zákonnosti tohto postupu“. „Z tohto dôvodu bude postup prokurátorky vyhodnotený až po preskúmaní súvisiaceho dozorového a súdneho spisu,“ informovala hovorkyňa Andrea Predajňová.

Generálna prokuratúra podľa jej slov po preskúmaní spisu posúdi, či sú splnené zákonné podmienky na podanie podnetu na podanie dovolania ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (nominantkou Mostu-Híd), ktorým by sa prepustenie Kudličku mohlo zvrátiť. Celá kauza by tak mohla skončiť na stole päťčlenného dovolacieho senátu Najvyššieho súdu SR.

Vo vedení gangu

Kudlička, zvaný aj „Kudla“, sa ocitol za mrežami po veľkej januárovej razii na obávaný gang takáčovcov. Na druhý deň po akcii Aladin sa sám prihlásil na polícii. Vo februári následne Najvyšší súd SR potvrdil väzobné stíhanie šiestich členov skupiny takáčovcov vrátane jej bosa. Ďalších sedem kumpánov mali stíhať na slobode. Spolu trinásť osôb obvinili z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iných súvisiacich trestných činov, ako je vydieranie, hrubý nátlak, poškodzovanie cudzej veci a iné. Kauza vraj súvisí s problémami, ktoré mal klan narobiť synovi Ladislava Matoviča. Vplyvný trnavský podnikateľ sa stal v auguste 2005 obeťou únosu.

Kudlička mal prevziať vedenie gangu takáčovcov po zastrelení jej zakladateľa Jána Takáča v júli 2003 konkurečnými piťovcami. Obaja bosovia boli spoločníkmi vo viacerých obchodných spoločnostiach, aj v známej Vallis s.r.o., ktorej názov má byť odvodený od slov valcovanie – lisovanie. Kudlička figuroval aj v zastavenom prípade výpalníctva, ktorý policajti otvorili zásahom v pizzerii v roku 2004. V roku 2012 mu pribudlo obvinenie v škandále takzvanej pozemkovej mafie.

Takáčovci aktívne pôsobili na Slovensku od konca deväťdesiatych rokov minulého storočia, najmä na území Bratislavy, Trnavy a Nitry. Mali kontakty na najvyšších miestach štátnej správy, dokonca aj v radoch polície či tajnej služby. Kudlička mal podľa vzoru sicílskej mafie skupinu rozdeliť na viacero vetiev, ktoré o svojich jednotlivých členoch navzájom nevedeli. Tak bolo zaručené ich dostatočné krytie.

Kudlička je ďalším vysokopostaveným členom slovenského podsvetia, ktorý sa v poslednom čase dostal kontroverzným spôsobom spoza mreží na slobodu. Len nedávno senát Najvyššieho súdu SR pod vedením Štefana Harabina zrušil doživotné tresty pre niekoľkých sýkorovcov. Pobyt v base sa tak výrazne skrátil i členovi vraždiaceho komanda Ivanovi Cupperovi. Maximálna dĺžka väzby mu totiž vyprší už v septembri.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #takáčovci #Ľubomír Kudlička