Spisovateľa z radov takáčovcov prepustili na kauciu z väzby

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici vyhovel žiadosti expolicajta Václava K., stíhaného v kauze takáčovcov a prepustil ho z väzby na kauciu desaťtisíc eur.

26.07.2017 11:53
debata (1)

Súd zároveň nahradil väzbu okrem peňažnej záruky aj dohľadom probačného a mediačného úradníka a uložil povinnosť oznámiť každú zmenu miesta pobytu. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor podal voči nemu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Václav K. je známy aj ako spisovateľ pod menom Václav Neuer.

Bývalého elitného policajta a spisovateľa stíhajú so skupinou podsvetia zvaných takáčovci, pôsobiacich pod vedením Ľubomíra K., zvaným Kudla. Kudlu prepustil sudca z väzby v piatok 21. júla na kauciu sto tisíc eur a tiež mu uložil dohľad.

Raziu na takáčovcov urobila polícia koncom januára, ale spisovateľa vtedy nezadržali a vo februári sa prihlásil sám. Sudca ŠTS ho následne vzal do väzby pre obavu z možného úteku. Václava K. vinia z členstva v zločineckej skupine, podvodu, nátlaku a zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Takáčovcov okolo Kudlu zadržali pri policajnej akcii pod názvom Aladin v nedeľu 29. januára tohto roku. Obvinení sú stíhaní pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iných súvisiacich trestných činov, ako je vydieranie, hrubý nátlak, poškodzovanie cudzej veci a iné.

Podľa prokuratúry trestnú činnosť páchali od roku 2009 do súčasnosti. Medzi zadržanými bol aj bývalý bobista a športový funkcionár Milan J., ktorého sudca 1. februára zobral do väzby, ale Najvyšší súd SR ho o týždeň na to prepustil na slobodu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mafia #Špecializovaný trestný súd #takáčovci #mafiáni #Kudla