Podľa prieskumu v parlamente osem strán, SMK ostalo pred bránami. Kotleba padá

Ak by sa parlamentné voľby konali v polovici júla, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 26,4 percenta voličských hlasov.

26.07.2017 13:30
debata

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý robila v dňoch 13. až 24. júla formou osobného dopytovania. Výberovú vzorku prieskumu tvorilo 1 025 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Respondenti odpovedali na otázku: „Teraz si, prosím, predstavte, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany a hnutia. Ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas?“

Na druhom mieste skončila podľa prieskumu strana strana Sloboda a Solidarita (SaS) so ziskom 14,2 percenta hlasov. Nasledujú Slovenská národná strana (10,3 percent), Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (9,2 percent), Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (9,1 percent), Sme rodina – Boris Kollár (8,2 percent) a Kresťanskodemo­kratické hnutie (6,3 percent).

Do parlamentu by sa dostal aj Most-Híd so ziskom 6,2 percenta odovzdaných hlasov. Naopak, pred bránami zákonodarného zboru by ostala Strana maďarskej komunity so ziskom 4 percentá, Strana zelených Slovenska ktorá by získala 1,5 percenta hlasov a Komunistická strana Slovenska so ziskom 1,2 percenta. Iné strany alebo hnutia získali v prieskume menej ako jedno percento hlasov.

Rozdelenie kresiel v parlamente by podľa výsledkov prieskumu vyzeralo nasledovne: Smer-SD by získal 44 kresiel, nasledujú SaS (24), SNS (17), OĽaNO-NOVA (15), Ľudová strana Naše Slovensko (15), Smer rodina – Boris Kollár (14), KDH (11) a Most-Híd (10). Na voľbách by sa podľa prieskumu zúčastnilo 66,6 percenta opýtaných. Podľa prieskumu by 19,2 percenta respondentov nešlo voliť a 14,2 percenta nevedelo na otázku odpovedať.

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #parlament #parlamentné voľby #Focus #agentúra Focus #prieskum verejnej mienky