Mafiánov prepustených na kauciu pribúda

Akoby sa v poslednom čase na Slovensku s páchateľmi vykúpenými z väzby roztrhlo vrece. Hoci je kaucia pre našu justíciu stále pomerne neznámym pojmom, na Špecializovanom trestnom súde ho len za posledný týždeň využili hneď dvakrát.

27.07.2017 11:00
václav kincl, mafia, spisovateľ Foto: ,
Václav Kincl.
debata (8)

Za uplynulých pár dní sa na kauciu dostali z väzenia von postupne dvaja členovia zločineckej skupiny takáčovcov – najprv za 100-tisíc eur údajný šéf gangu Ľubomír „Kudla“ Kudlička a neskôr i bývalý policajt a spisovateľ Václav Kincl, ktorý musel za slobodu uhradiť 10-tisíc eur.

Obaja obvinení vraj nemali na rováši najzávažnejšie trestné činy, preto Špecializovaný trestný súd ich žiadostiam vyhovel. Argumentoval tiež tým, že sú dôkladne monitorovaní a je nad nimi vykonávaný podorbný probačný a mediačný dohľad. Úradom musia podávať pravidelné hlásenia, najmä o zmene adresy svojho pobytu.

Podľa informácií denníka Pravda rozhodli súdy od roku 2010 o prepustení na kauciu vo vyše dvoch desiatkach prípadov. Spoločnosťou zamávali aj známejšie kauzy bývalého poslanca parlamentu za Smer Vladimíra Jánoša či podnikateľa Petra Puškára. Prvý sa v marci 2015 údajne vykúpil z väzby za 20-tisíc eur, druhý mal vlani v septembri zaplatiť až 75-tisíc eur.

Zložiť kauciu je pre väčšinu problém

Inštitút kaucie prebrala väčšina európskych krajín zo Spojených štátov amerických, kde je využívaný takmer v každom procese. Docent trestného práva z Paneurópskej vysokej školy Peter Polák má naň jasný názor. Hlavnými dôvodmi, prečo sa podľa neho u nás prakticky nevyužíva, sú ekonomické možnosti páchateľov – previnilci jednoducho na zaplatenie kaucie nemajú patričné finančné prostriedky.

„Kaucia je iba náhradou za väzobné stíhanie, o ktorom tiež rozhoduje súd,“ uviedol Polák. Peniaze sú podľa neho teda iba akousi zárukou, obvinený musí navyše dodržiavať prísne stanovené podmienky. V prípade, že tak neurobí, prepadne celá suma v prospech štátu, respektíve ministerstva spravodlivosti.

„Ak obvinený neohlási zmenu miesta svojho pobytu, prípadne sa pokúsi o útek či inak poruší stanovené podmienky, peniaze automaticky prepadnú štátu. Po skončení dôvodov na peňažnú záruku sa finančné prostriedky vrátia tomu, kto kauciu uhrádzal,“ dodal Polák. Existujú však aj výnimky – ak niekoho právoplatne odsúdia a vymerajú mu aj náhradu spôsobenej škody, môže súd nariadiť úhradu priamo zo zloženej kaucie.

Kauciu môže zaplatiť priamo obvinený alebo nejaká jemu blízka osoba. Výšku určuje súd, zohľadňuje sa pritom najmä rozsah trestnej činnosti, závažnosť deliktov obvineného i jeho majetkové pomery. Na slobodu by sa tak nemali dostávať vrahovia či teroristi, ktorí páchali tú najťažšiu formu kriminality.

Ku kaucii nie je možné pristúpiť, pokiaľ existujú pochybnosti, že by obvinený na slobode mohol ovplyvňovať svedkov či iným závažným spôsobom mariť objasňovanie skutočností v trestnom stíhaní. Návrh na zrušenie kaucie môže podať obvinený, respektíve o zrušení bez návrhu rozhodne súd, ktorý ju prijímal.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Jánoš #Peter Puškár #takáčovci #mafiáni