Polícia odmietla trestne stíhať exšéfa ÚRSO Holjenčíka

Jozef Holjenčík bol šéfom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví od roku 2007, z funkcie odišiel vo februári pre medializované kauzy.

27.07.2017 09:58
debata (22)

Polícia odmietla trestné oznámenia na bývalého šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka. Informoval Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

V prípade exšéfa ÚRSO boli podané dve trestné oznámenia pre možné podozrenia zo spáchania trestných činov zneužívania právomocí verejného činiteľa. Po predprípravnom konaní boli odmietnuté, lebo nebol dôvod na začatie trestného stíhania. Wäldl doplnil, že v jednom prípade už sťažnosť voči rozhodnutiu prokurátor zamietol. V druhom prípade, týkajúcom sa cenotvorby energií pre rok 2017, zatiaľ nebolo o sťažnosti oznamovateľov rozhodnuté.

Holjenčík bol šéfom ÚRSO od roku 2007. Začiatkom februára oznámil premiérovi Robertovi Ficovi, že odchádza z funkcie. Z postu odišiel po tom, ako prepukol chaos s cenami energií, ktoré v niektorých prípadoch vzrástli, a to aj napriek tomu, že regulátor avizoval na tento rok lacnejšie energie. Neskôr sa prevalila aj kauza a bola zverejnená nahrávka, na ktorej Holjenčík distribučným spoločnostiam radí, aby si precenili majetok.

„Majetok, ktorý už mal nulovú alebo veľmi nízku hodnotu a ktorý ľudia už v minulosti v cenách energií zaplatili, mal zrazu precenenú hodnotu, čím dosiahli zvýšené náklady distribučných spoločností, ktoré si ich mohli dať od spotrebiteľov zaplatiť. Toto preceňovanie podľa našich informácií zabezpečila znalecká spoločnosť JHS, ktorú údajne stále ovláda Holjenčík,“ vysvetľovala vo februári poslankyňa NR SR za SaS Jana Kiššová.

Situáciou v energetike sa po vypuknutí kauzy zaoberala aj koalícia. Na odchode Holjenčíka trval predseda SNS Andrej Danko. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár vtedy pripustil aj koaličnú krízu, keby Holjenčík zostal v úrade.

Od utorka je novým šéfom ÚRSO doterajší poslanec parlamentu a bývalý minister hospodárstva a pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #trestné oznámenie #Jozef Holjenčík #ÚRSO #polícia SR #Úrad pre reguláciu sieťových odvetví