Rektori vítajú kontrolu rozdelenia eurofondov pre výskum

Minister školstva Peter Plavčan v stredu oznámil, že vyzval Európsku komisiu na preverenie procesu rozdeľovania eurofondov a žiada ju o zhodnotenie a preverenie výzvy zameranej na podporu Dlhodobého strategického výskumu a vývoja.

27.07.2017 12:32
Peter Plavčan Foto: ,
Minister školstva Peter Plavčan žiada Európsku komisiu na preverenie procesu rozdeľovania eurofondov.
debata (5)

Rektori slovenských vysokých škôl vítajú avizovanú kontrolu procesu hodnotenia projektov predložených v rámci výzvy Dlhodobý strategický výskum (DSV), vrátane výberu hodnotiteľov. Ako sa uvádza vo vyhlásení, práve „oprava“ hodnotiaceho procesu je podľa nich jediný možný spôsob, ako naplniť ciele výzvy, operačného programu i Stratégie inteligentnej špecializácie, a tak zachrániť nielen túto výzvu, ale aj Operačný program Veda a inovácie v hodnote 2,2 miliardy eur pre Slovensko.

„Výzva DSV je totiž z hľadiska čerpania eurofondov na vedu kľúčová, keďže čerpanie celého operačného programu značne mešká. Ak sa neodstránia pochybnosti a v krátkom čase sa nespustí čerpanie, Európska komisia môže pristúpiť k zníženiu objemu financií určených na vedu a výskum,“ uvádza sa vo vyhlásení. Pod ním sú podpísaní predseda SAV Pavol Šajgalík a rektori Univerzity Komenského Karol Mičieta, STU Robert Redhammer, UPJŠ v Košiciach Pavol Slovák, Žilinskej univerzity Tatiana Čorejová, Technickej univerzity vo Zvolene Pavol Kropil, Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Peter Bielik, Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach Jana Mojžišová a Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť.

O rezignácii Plavčan neuvažuje

Minister školstva Peter Plavčan v stredu oznámil, že vyzval Európsku komisiu na preverenie procesu rozdeľovania eurofondov a žiada ju o zhodnotenie a preverenie výzvy zameranej na podporu Dlhodobého strategického výskumu a vývoja (DSV). Zároveň dodal, že o rezignácii neuvažuje. Rezort školstva podľa neho sám iniciatívne preveruje procesy rozdeľovania dotácií a kontrolu uzavretej výzvy na podporu Priemyselných výskumno-vývojových centier (PVVC) automaticky vykoná aj Najvyšší kontrolný úrad.

Riaditeľ komunikačného odboru ministerstva Matúš Stračiak zároveň vyhlásil, že opozičná poslankyňa Veronika Remišová bez znalosti problematiky zaútočila na spôsob čerpania eurofondov a ohrozila tak záujmy Slovenska, keďže až do ukončenia vyšetrovania bude proces schvaľovania pozastavený. Momentálne ho kontroluje Riadiaci orgán výzvy, ktorý spadá pod ministerstvo školstva.

Hnutie OĽaNO v utorok 25. júla vyzvalo predsedu SNS Andreja Danka, aby sa Slovenská národná strana vzdala rezortu školstva pre závažné zlyhania v riadení eurofondov na vedu a výskum. OĽaNO zároveň začína zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej by mal byť odvolávaný minister školstva Peter Plavčan, pretože pri investíciách do vedy a výskumu za viac ako pol miliardy eur podľa opozície zlyhal. Poslankyňa Veronika Remišová pripomenula, že pri rozdeľovaní stoviek miliónov eur na strategický výskum ministerstvo školstva zamietlo projekty našich najlepších univerzít a Slovenskej akadémie vied.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #školstvo #Peter Plavčan #Dlhodobý strategický výskum a vývoj