Okruhlica: Až 85 percent alkoholikov trpí pred začiatkom liečby depresiou

Depresia je zároveň častou príčinou samovrážd. Po roku od začatia liečby klesá počet ľudí s touto duševnou chorobou na 26 percent. Na tlačovej konferencii Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) v Bratislave to povedal jeho riaditeľ Ľubomír Okruhlica.

27.07.2017 14:25
debata (10)

Medzi pacientmi, ktorí sa začínajú liečiť z drogovej závislosti, je 58 percent ľudí s depresiou, uviedol Okruhlica.

Od roku 1994, keď Centrum pre liečbu drogových závislostí vzniklo, sa v ňom liečilo 20 784 ľudí, vlani pacienti centrum navštívili viac než 116-tisíckrát.

Priemerný vek liečených pre závislosť od alkoholu sa drží stabilne na veku 42 rokov, závislí od užívania drog tvoria približne polovicu nových pacientov a vstupujú do liečby v priemere ako 30-roční. Okruhlica dodal, že najmladší pacient nastúpil na liečbu ako 15-ročný, najstarším pacientom je 91-ročný pán závislý od nadmerného užívania liekov.

20 784 – toľko pacientov prešlo centrom od roku 1994.

Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Ľubomír Okruhlica Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave Ľubomír Okruhlica.

Liečení pacienti podľa Okruhlicu menej páchajú trestnú činnosť a sú schopní sa opäť legálne zamestnať. Zatiaľ čo pred vstupom do liečby je zamestnaná približne polovica závislých, po troch rokoch sa ich počet zvýši až na 81 percent.

Pacientmi centra sú najčastejšie stredoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí tvoria až 62 percent všetkých prípadov. Len 10,2 percenta tvoria pacienti s ukončenou vysokou školou. Podľa Okruhlicu títo pacienti žijú zdravšie a závažné závislosti sa u nich vyskytujú zriedkavejšie. Počet liečených vysokoškolsky vzdelaných ľudí však považuje za nízky, uvádza, že mnohí z pacientov sa boja stigmatizácie a reakcií okolia.

Presný počet užívateľov drog na Slovensku nie je známy, podľa riaditeľa Národného monitorovacieho centra pre drogy Imricha Šteliara však ponúka celkom presný odhad množstvo zachytených drog. Ako informoval Šteliar, v roku 2015 bolo zadržaných takmer 70 kilogramov marihuany (rastlinný kanabis), 27 kíl hašiša (kanabisová živica), 5,3 kilogramu pervitínu, 2,6 kilogramu heroínu a 2,3 kilogramu kokaínu.

S užívaním drog a depresiou úzko súvisia i sexuálne choroby, ktoré boli zistené najčastejšie u zneužívateľov liekov. U pacientov liečených na závislosť od kanabinoidov mali sexuálne choroby iba tri percentá pacientov, čo podľa Zuzany Alexanderčíkovej z Centra pre liečbu drogových závislostí súvisí i s tým, že k liečbe pristupujú ako najmladší, v priemere ako 20 až 22-roční.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #alkoholizmus #drogová závislosť #Ľubomír Okruhlica #závislosti #CPLDZ #Centrum pre liečbu drogových závislostí