Kotlebu obvinili pre šeky na 1 488 eur, hrozia mu tri roky väzenia

Vyšetrovateľ posunul kauzu šekov s fašistickou symbolikou. Šéfa extrémistickej strany a banskobystrického župana Mariana Kotlebu obvinil z trestného činu extrémizmu.

28.07.2017 12:53 , aktualizované: 17:42
debata

Dopustiť sa ho mal v marci tohto roku, keď sociálne slabším rodinám rozdával šeky na sumu 1488 eur. Z popierania ľudských práv či hanobenia rasy sú okrem neho obvinení dvaja jeho poslanci, čo v histórii nášho parlamentu nemá obdobu. Na výroky členov tejto strany, ktoré sa spájajú s oslavou fašizmu, zareagoval generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Ten v máji navrhol Najvyššiemu súdu, aby ĽS NS rozpustil.

Marián Kotleba odovzdáva šek v hodnote 1488 eur. Foto: ĽS NS
kotleba, 1488 Marián Kotleba odovzdáva šek v hodnote 1488 eur.

Obvinenie Kotlebu pre Pravdu potvrdil hovorca Policajného zboru Martin Wäldl. „Môžeme potvrdiť, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry 20. júla vzniesol obvinenie osobe M. K. za prečin prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Ďalšie informácie vzhľadom na prebiehajúce úkony trestného konania nie je možné poskytnúť,“ uviedol Wäldl. Poslancovi a županovi hrozí trest 6 mesiacov až 3 roky väzenia. Kotleba zneužil charitu, keď na deň výročia vzniku fašistického Slovenského štátu 14. marca tohto roku v Banskej Bystrici rozdeľoval peniaze pre sociálne slabé rodiny a hendikepovaných ľudí. Vtedy sa dal vyfotografovať s matkou a so štyrmi deťmi, medzi ktorými bol chlapec na vozíku. Na fotografii, ktorú kotlebovci vyvesili na sociálnu sieť, bol aj veľký šek na sumu 1488 eur. Tieto čísla majú v neonacistickej symbolike jasný odkaz, 14 poukazuje na známu 14-slovnú vetu amerického rasistu odsúdeného na doživotie Davida Lanea, ktorá hlása nadradenosť „bielej rasy“. Osmička predstavuje zase v abecede písmeno H, 88 teda znamená HH, respektíve nacistický pozdrav „Heil Hitler“. Po prevalení tejto kauzy kotlebovci tvrdili, že išlo o náhodu.

„Mne osobne je absolútne jasné, že išlo presne o to, z čoho Kotlebu vinia. Dieťa absolútne zneužili a číslo 1488 nebolo žiadnou náhodou,“ reagoval Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv, ktorý verí, že súdy a žalobcovia dokážu tieto extrémistické trestné činy dotiahnuť až k potrestaniu vinníkov. Pripomenul, že je celkovo smutné, že je extrémistická ĽS NS v parlamente. „Bol to náš inštitút, ktorý ihneď po parlamentných voľbách podal podnet na Generálnu prokuratúru, aby v prípade fašistov v parlamente začala konať. Pevne verím, že v budúcnosti budú ľudia, ktorí sa hlásia k neonacizmu, rasizmu a fašizmu dostatočne potrestaní, pretože už je toho všetkého ozaj priveľa,“ uzavrel Weisenbacher. Okrem Kotlebu stíhajú poslancov Milana Mazureka a Stanislava Mizíka, obaja sú obvinení zo šírenia extrémizmu. Mazurekovi hrozí vyšší trest, 8 až 15 rokov väzenia, pretože sa dopustil závažnejšieho trestného činu. Je obvinený z apartheidu (politika rasovej odlúčenosti) a diskriminácie skupiny osôb. Mizík môže za výrobu extrémistických materiálov pobudnúť za mrežami šesť rokov. Elitní policajti si po ne prišli priamo do parlamentu.

V súčasnosti čelí fašistická strana návrhu na rozpustenie, ktorý na Najvyšší súd v máji tohto roku podal generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Návrh podložil až 170 podnetmi od občanov na nezákonnosť ĽS NS. V prípade zrušenia by išlo už o druhú Kotlebovu zakázanú stranu – v roku 2006 Najvyšší súd rozpustil Slovenskú pospolitosť, ktorej šéfoval.

Extrémisti si po podaní Čižnárovho návrhu zaregistrovali náhradnú stranu so skrytým neonacistickým názvom – Pevnosť Slovensko. Obdobnú formuláciu používal Adolf Hitler v nacistickom Nemecku, keď hovoril o Pevnosti Európa a potrebe opevnenia. Štatutárom politickej strany je Martin Beluský spoločne s ďalším členom ĽS NS Rastislavom Kyselom.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fašizmus #Marian Kotleba #ĽSNS #fašisti