SaS: Plavčan rozdelil dotácie netransparentne. OĽaNO: Nech sa SNS zriekne školstva

Ak minister školstva Peter Plavčan zotrvá vo funkcii do konca augusta, bude čeliť opozičnému odvolávaniu v parlamente, hovorí poslanec NR SR za SaS Branislav Gröhling. Hlavným cieľom hnutia OĽaNO nie je ani tak odstúpenie Plavčana, ale hlavne to, aby sa SNS a Danko zriekli vedenia rezortu, pretože tam spôsobujú obrovské škody.

31.07.2017 10:31 , aktualizované: 12:40
debata (24)

Príspevky na vedu a výskum rozdelili na ministerstve školstva netransparentne, v rozpore s pravidlami a podľa medializovaných informácií mohlo dôjsť aj ku korupcii. Vyhlásil to poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling.

Minister školstva Peter Plavčan 26. júla vyhlásil, že vyzýva Európsku komisiu na preverenie procesu rozdeľovania eurofondov a žiada ju o zhodnotenie a preverenie výzvy.

Plavčanov morálny kredit upadá

Gröhling sa odvoláva na príspevok televízie Markíza, v ktorom jeden z neúspešných uchádzačov hovorí o členovi komisie, ktorý zo sedemmiliónovej dotácie chcel províziu 20 percent. "Každý solídny minister by za takýchto okolností prevzal na seba politickú zodpovednosť a odstúpil z funkcie už len preto, aby sa vyhol podozreniu, že sám je do machinácií zapletený a má v pláne mariť vyšetrovanie. Minister školstva Peter Plavčan však s odstúpením váha a každý deň, čo zostáva vo funkcii, je dňom, v ktorom upadá jeho odborný i morálny kredit,“ uviedol Gröhling.

Poslanec za SaS upozorňuje na to, že projekty vysokých škôl a Slovenskej akadémie vied boli pri dotáciách na vedu a výskum vo výzve na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja vylúčené. „To je v ostrom kontraste voči tomu, že milióny eur z eurofondov dostali aj firmy, ktoré pred rokom 2016 žiadny výskum nevykonávali a mali základné imanie nižšie ako 10-tisíc eur,“ hovorí Gröhling s tým, že takýchto firiem bolo z celkového počtu úspešných uchádzačov viac ako polovica.

Dotácie pre firmy s ďaňovými podlžnosťami

„Zároveň sme náhodnou kontrolou zistili, že v prípade výzvy na podporu priemyselného výskumu, v rámci ktorej už ministerstvo za posledný mesiac stihlo narýchlo podpísať zmluvy s 55 firmami za 281 miliónov eur, boli minimálne v dvoch prípadoch príspevky schválené spoločnostiam, ktoré sú dlžníkmi na daniach a odvodoch. Je to v jasnom rozpore s pravidlami na poskytnutie dotácie," hovorí Gröhling.

Minister školstva Peter Plavčan 26. júla vyhlásil, že vyzýva Európsku komisiu na preverenie procesu rozdeľovania eurofondov a žiada ju o zhodnotenie a preverenie výzvy zameranej na podporu Dlhodobého strategického výskumu a vývoja (DSV). Dodal zároveň, že o rezignácii neuvažuje. Rezort školstva podľa neho sám iniciatívne preveruje procesy rozdeľovania dotácií a kontrolu uzavretej výzvy na podporu Priemyselných výskumno-vývojových centier (PVVC) automaticky vykoná aj Najvyšší kontrolný úrad.

OĽaNO: Hlavným cieľom je, aby sa SNS zriekla ministerstva školstva

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) si uvedomuje, že ministra školstva Petra Plavčana riadi predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Preto hlavným cieľom hnutia nie je podľa poslankyne Veroniky Remišovej ani tak odstúpenie ministra Plavčana, ale hlavne to, aby sa SNS a pán Danko zriekli vedenia rezortu, pretože tam spôsobujú obrovské škody, ktoré priamo ohrozujú národné záujmy.

Ako povedala Remišová na tlačovej besede, je zjavné, že Danko má talent zamerať sa na „podstatné veci“, ako napríklad horalky alebo žlté vagóny a v školstve zatiaľ z jeho strany najviac zarezonovala otázka brannej výchovy, či by žiaci mali, alebo nemali behať s plynovými maskami po lese. „Odvolávame teda ministra, ale oveľa radšej by sme boli, ak by sa SNS ministerstva školstva vzdala tak, ako keď musela SNS opustiť ministerstvo životného prostredia po škandáloch s emisiami, pozemkami a neviem s čím všetkým ešte za prvej Ficovej vlády (v roku 2009 – poznámka SITA),“ vyhlásila Remišová.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka vyzval premiéra Roberta Fica, aby Plavčana odvolal a rezort školstva odňal SNS. To, čo predvádza SNS na ministerstve školstva je podľa OĽaNO hazardom s budúcnosťou Slovenska a je to proti národným záujmom. Podľa Vašečku majú vyzbieraných zatiaľ polovicu z 30 podpisov potrebných na zvolanie schôdze. Hnutie o zvolaní schôdze komunikuje so stranou Sloboda a Solidarita a hnutím Sme rodina. To, že nemá ešte dostatok podpisov Vašečka zdôvodnil dovolenkovým obdobím.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #ministerstvo školstva #NR SR #veda a výskum #Peter Plavčan #SASKA