Vznikne osem kontaktných miestností pre obete trestných činov

Ministerstvo vnútra vytvorí v každom z ôsmich krajov kontaktnú miestnosť pre obete trestných činov. Poškodení a ich blízki sa tak budú vedieť promptne dostať k špecializovanému poradenstvu a právnej pomoci. Operačný program Efektívna verejná správa (EVS) na projekt vyčlení z eurofondov 4,1 milióna eur.

01.08.2017 11:50
ministerstvo vnutra, budova Foto: ,
Ministerstvo vnútra považuje vytvorenie kontaktných miestností za súčasť systémových preventívnych riešení prevencie kriminality.
debata

V súčasnosti poskytujú poradenstvo a pomoc obetiam trestných činov najmä mimovládne neziskové organizácie vo forme právnej pomoci či samosprávy vo forme sociálneho poradenstva. Pomoc však nie je poskytovaná celoplošne, preto v rámci národného projektu "Zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a vytvorenie kontaktných bodov pre obete“ vybudujú osem pracovísk. Tie budú vytvorené na okresných úradoch v sídlach krajov, v blízkosti alebo priamo v klientskych centrách.

Ministerstvo vnútra považuje stabilizovanie štruktúry systému prevencie kriminality za dôležité, preto treba začať so systémovými preventívnymi riešeniami zameranými na pomoc potenciálnym, ako aj identifikovaným obetiam trestných činov, uviedol riaditeľ odboru operačného programu Efektívna verejná správa Samuel Arbe.

Z analýzy kriminality na Slovensku v rokoch 2013 až 2016 vyplýva, že z dlhodobého hľadiska počet trestných činov klesá. Najväčší pokles nastal v prípade majetkovej kriminality. Ustálená situácia je pri mravnostnej kriminalite a mierne rastúci trend v oblasti násilnej kriminality. Napriek klesajúcej trestnej činnosti však počet obetí mierne rastie, pričom najviac medzi obeťami násilnej trestnej činnosti.

Cez operačný program Efektívna verejná správa sa tak vytvorí štandard, ktorý zabezpečí efektívnu asistenciu obetiam na celom území Slovenska. Robiť sa budú tiež rôzne výchovné, vzdelávacie a aktivizačné služby. Súčasťou projektu sú preventívne aktivity, neformálne vzdelávacie kurzy, tréningy a školenia či vzdelávacie aktivity pre zamestnancov ústredných orgánov štátnej správy. Fungovanie kontaktných bodov bude mať určitý systém, ktorý vytvorí predpoklady pre ich legislatívne ukotvenie, čo zabezpečí napríklad zjednotenie ich činnosti či zlepší rozsah a dostupnosť ich služieb. Projekt takisto prispeje k ochrane práv, ako aj obetí trestných činov.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #kontaktné miestnosti #obete trestných činov