Dúhový PRIDE Bratislava: Chceme byť viditeľní

Siedmy ročník Dúhového PRIDE Bratislava 2017 sa uskutoční 19. augusta. Hlavnou myšlienkou je viditeľnosť LGBTI ľudí v slovenskej spoločnosti.

02.08.2017 15:27
duhovy pride, pochod za prava lesieb a gayov,... Foto: ,
Dúhový PRIDE sa bude v Bratislave konať už po siedmy raz.
debata (373)

Festival Dúhový PRIDE Bratislava sa začne o 13:00 na Hviezdoslavovom námestí. Hlavnou hviezdou aktuálneho ročníka bude skupina Puding pani Elvisovej.

PRIDE je pestrofarebnou prechádzkou ulicami Starého mesta počas ktorej sa k LGBTI ľuďom pridávajú ich rodiny, priatelia, kolegovia a známi. Hlavnou myšlienkou podujatia je podpora viditeľnosti komunity lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí v ich plnej rozmanitosti na Slovensku.

Predsedníčka Dúhového PRIDE Diana Pruchnerovičová: „Vzhľadom na rast politického extrémizmu na Slovensku považujeme za mimoriadne dôležité, aby aj vrcholní predstavitelia štátu, mesta, spoločnosti a firemného sektora symbolicky vyjadrili politiku spájania: postoj, že aj LGBTI ľudia sú rovnoprávnou súčasťou štátu, národa, spoločnosti a miestnej komunity. Keď postavíme diskusiu o postavení LGBTI ľudí na tom, čo máme spoločné, keď namiesto rozdielov zdôrazníme hodnoty, sny a presvedčenia, ktoré nás spájajú, bude ťažké vnímať LGBTI ľudí ako „tých druhých“, „odlišných“ alebo dokonca nepriateľov „našich“ hodnôt.“

Prispeli aj významní slovenskí výtvarníci

Podujatie sa podarilo zorganizovať vďaka partnerom, dobrovoľníkom a online darcovstvu. „Veľmi nás teší, že nás tento rok podporili významné slovenské výtvarníčky a výtvarníci a venovali nám odmeny pre darcov. Ivana Šáteková sa rozhodla pre nás urobiť výšivku Slovenské mamičky pekných synov máte, Juliana Chomová darovala print Totem, Michaela Chmelíčková print z kolekcie Teleport, Andrea Kopecká svoj obraz Dočasnosť (čerešne) a Andrej Dúbravský svoj obraz Západ slnka za rohom“, vymenúva hovorkyňa Dúhového PRIDE Natália Tomeková.

Na východnom Slovensku sa aj tento rok uskutoční PRIDE Košice, ktorý 2. septembra 2017 príde s témou sebaprijatia pod heslom „Som, kto som“.

373 debata chyba
Viac na túto tému: #Dúhový PRIDE Bratislava #LGBTI+