Egyptskému lietadlu pomohli pristáť na Sliači hasiči

Na letisku Sliač bolo v stredu predpoludním veru poriadne rušno. Civilné dopravné lietadlo malo pri pristávaní problémy s podvozkom a museli mu prísť na pomoc vojenskí hasiči. Charterový Boeing 737 - 500 egyptskej spoločnosti prilietal z Hurgady, žiadny zo 113 cestujúcich sa, našťastie, nezranil.

02.08.2017 17:29
Zásah pri pristávaní civilného lietadla,... Foto: ,
Vojenská hasičská jednotka Zmiešaného krídla Sliač zasahovala pri pristávaní dopravného lietadla Boeing 737. Lietadlo egyptskej spoločnosti, ktoré letelo na trase Hurghada - Sliač, malo problémy s podvozkom.
debata (17)

„Stroj mal bližšie nešpecifikované problémy s podvozkom, po dosadnutí zostal na vzletovo-pristávacej ploche. Ešte pred príletom sme na dráhu vyslali hasičov, ktorí spoločne s vojakmi zaisťovali plynulý priebeh,“ uviedol šéf predstavenstva letiska Sliač Roland Schaller s tým, že pasažierov do príletovej haly odviezli pripravené autobusy.

Hoci deklarovanou príčinou poruchy mala byť technická chyba, vylúčené nie je ani zlyhanie ľudského faktoru.

Keďže civilné letisko dlhodobo spolupracuje s tým vojenským, zásahu sa zúčastnila aj vojenská hasičská jednotka Zmiešaného krídla Sliač. Podľa bývalého vojenského pilota a kapitána boeingu Petra Šveca posádka stroja aj civilní zamestnanci zvládli krízovú situáciu na jednotku.

„Nebolo tam ani poškodenie lietadla, ani žiadne zranenie, z čoho vyplýva, že konali profesionálne. Na takéto veci sú piloti dôkladne školení, aby presne vedeli, ako majú reagovať. Najhoršie, čo sa môže stať, je, že sa podvozok nevysunie vôbec. V takom prípade by bolo pristátie značne skomplikované,“ uviedol.

O tom, čo problémy lietadla mohlo spôsobiť, sa zatiaľ dá iba špekulovať. „Mohlo dôjsť k rôznemu rozsahu poškodenia, od zlyhania hydrauliky, až po mechanickú poruchu, spôsobenú zrážkou s vtáctvom. Bežnou praxou je, že piloti reagujú vypúšťaním paliva, aby bola rýchlosť pristátia čo najmenšia,“ uzavrel Švec.

Letisko na Sliači funguje v plnej prevádzke od roku 2011, keď bolo otvorené po dvojročnej rekonštrukcii a kompletnej výmene pristávacích plôch. Lietadlá odtiaľ počas letnej sezóny pravidelne vyrážajú do prímorských letovísk. V zimnom období využívajú letisko predovšetkým zahraniční turisti, ktorí cestujú do rekreačných stredísk po celom Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Sliač