Opäť sa začína boj o šéfa ÚVO

Na post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie ašpiruje minimálne desať kandidátov. Záujem prejavili aj dvaja neúspešní uchádzači z minulého kola - súčasná predsedníčka úradu Zita Táborská a Peter Kubovič. Obaja veria, že výberové konanie sa tentoraz zameria viac na predstavený projekt, s ktorým kandidujú. Definitívny zoznam všetkých kandidátov by mal byť známy v najbližších dňoch.

02.08.2017 20:00
Peter Kubovič, Zita Táborská Foto: ,
O post šéfa ÚVO sa uchádzajú aj dvaja neúspešní kandidáti z minulého kola Peter Kubovič a Zita Táborská.
debata (4)

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) je dôležitou inštitúciou, kontroluje nakladanie s peniazmi z verejných zdrojov, priebeh verejných súťaží. Uchádzači o post jeho predsedu mali svoje prihlášky poslať na Úrad vlády do tohto pondelka. „Termín prihlásenia kandidátov bol do 31. júla, zatiaľ bolo doručených 10 prihlášok, čakáme na ďalšie, ktoré môžu prísť poštou,“ informoval tlačový odbor Úradu vlády.

Druhé kolo konkurzu bolo vyhlásené po tom, čo sa vláda na konci mája nezhodla na žiadnom z kandidátov. Premiér Robert Fico vtedy vyhlásil, že nikto z troch uchádzačov nedokázal presvedčiť väčšinu ministrov.

Denník Pravda sa pýtal na mená desiatich záujemcov. Tie podľa hovorkyne premiéra Beatrice Szabóovej nie je zatiaľ možné zverejniť. „Právo otvárať obálky má iba predseda hodnotiacej komisie, a to v poradí, v ktorom boli doručené,“ vysvetlila Szabóová.

Desať prihlášok navyše nemusí znamenať aj desať kandidátov. „Ich presný počet nevieme určiť aj z dôvodu, že jedna organizácia môže nominovať viacerých kandidátov, ktoré môžu byť zaslané v jednej obálke,“ spresnila hovorkyňa.

Mená kandidátov budú známe až po zasadnutí komisie, ktorá prihlášky vyhodnocuje. Už dnes sa vie, že konkurz si zopakujú dvaja ľudia z minulého kola.

Súčasná predsedníčka ÚVO Zita Táborská pre Pravdu potvrdila, že prihlášku sa nakoniec rozhodla podať opäť. Myslí si, že pri výbere nového šéfa by sa malo tentoraz venovať viac pozornosti projektom s návrhmi na budúce fungovanie úradu, ktoré kandidáti predkladajú spolu s prihláškou. Verejnosť a ministrov sa bude snažiť presvedčiť s rovnakým projektom, ktorý mala v máji.

„Dopracovala som v ňom nejaké detaily, ale vo svojej podstate zostal rovnaký. Aj na poslednom vypočutí verejnosťou nikto k projektu nevyslovil výhrady, takže ja som ani nemala dôvod ho meniť,“ vysvetlila Táborská.

Jej konkurentom bude právnik z odboru metodiky verejného obstarávania ÚVO Peter Kubovič. Aj on dúfa, že tentoraz zaváži hlavne kvalita projektu. Ani Kubovič podobu toho svojho zásadne nemenil.

„Niečo som tam dopísal. Ale pri vypočutí sa o tom projekte ani nerozprávalo. Kritériom by mala byť jeho kvalita, ale ani jedna z otázok naň nesmerovala. Predpokladám, že tentoraz to bude iné,“ zdôraznil Kubovič. Pripomenul, že v minulom kole žiadne finálne hodnotenie nedostal.

"Konštatovali, že nikto nedosiahol potrebný počet bodov, ale ja ani neviem, za čo som body získal a za čo nie,“ povedal Kubovič a poukázal, že podobne to podľa neho vníma aj Táborská.

Na predchádzajúcom vypočutí kandidátov sa zúčastnil aj Juraj Méry zo sekcie riadenia projektov ministerstva dopravy. Ten bol spájaný s podnikateľom blízkym Mostu-Híd Štefanom Czuczom. V čase, keď Méry pôsobil v spoločnosti Transpetrol, bol jej šéfom práve Czucz. Méry sa však údajne do výberového konania nezapojí.

Podľa politológa Michala Horského bola pri prechádzajúcom verejnom vypočutí latka nasadená vysoko. „Niet divu, že traja kandidáti na predsedu predstavení v prvom kole nepostačovali. Je celkom normálne, že výber predsedu ÚVO láka pozornosť. Dá sa očakávať, že verejnosť dospeje k súhlasu s navrhnutým a vybratým kandidátom,“ myslí si Horský.

„Či majú šancu aj kandidáti, ktorí už raz vládu nepresvedčili, sa uvidí, keď spoznáme mená všetkých prihlásených kandidátov. Je však dobré, že kandidát Mostu-Híd z ďalšieho kola odstúpil,“ zhodnotil Horský.

Predchádzajúce vypočutie kandidátov sa konalo 24. mája v priestoroch Úradu vlády. Bolo otvorené pre médiá aj verejnosť a naživo vysielané v televízii. Z balkóna rokovacej sály sa mu prizerali aj predstavitelia neziskoviek, ktorí mohli klásť kandidátom otázky.

Proces voľby predsedu ÚVO bude aj v tomto druhom kole rovnaký ako v kole prvom. Dátum verejného vypočutia Úrad vlády ešte len plánuje oznámiť. Termín stanovený na 30. augusta je len predbežný. Ak sa vláda na nominantovi dohodne, bude ho musieť ešte potvrdiť parlament v tajnom hlasovaní. Môže sa tak stať už na septembrovej schôdzi Národnej rady.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVO