Rybanič sa postavil pred súd, vypovedať odmietol

Asistent opozičného poslanca zo SaS, ktorý sa mal nelegálne nabúrať do bankových účtov ministra, sa postavil pred súd. Hlavné pojednávanie s Filipom Rybaničom sa začalo vo štvrtok na okresnom súde v bratislavskej Petržalke. Asistent je obžalovaný z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva.

03.08.2017 09:15 , aktualizované: 18:51
rybanič Foto: ,
Obžalovaný Filip Rybanič (uprostred) počas príchodu na pojednávanie na Okresnom súde Bratislava V. pre ohrozenie obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva závažným spôsobom.
debata (270)

Toho sa mal dopustiť vlani v lete ako zamestnanec komerčnej Tatra banky, keď si nezákonne prezeral bankové konto ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer), z ktorého si skopíroval údaje a posunul ich novinárom. Rybanič sa vo štvrtok rozhodol nevypovedať. Jeho obhajobu viedla Eva Mišíková, ktorá zastupuje viacerých predstaviteľov opozície Daniela Lipšica či Gábora Grendela.

Rybaničovi hrozí väzenie na 3 až 8 rokov, je obžalovaný z ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Trestné oznámenie podala naňho Tatra banka. Na jej žiadosť krátko po začiatku z štvrtkového pojednávania vylúčili verejnosť. Banka to odôvodnila preberaním bankového tajomstva. Obžalovaný odmietol vypovedať, pretože je podľa vlastných slov nevinný.

Kaliňák na pojednávanie neprišiel. Sudkyňa však jeho neprítomnosť vysvetlila inak ako samotný minister. Podľa sudkyne bol predvolaný ako svedok a jeho neúčasť označila za neospravedlnenú. Kaliňák na to reagoval na sociálnej sieti, kde tvrdí, že na súd predvolaný nebol.

„V pozícii poškodeného som bol informovaný o vytýčení hlavného pojednávania spolu s doručením žaloby na Filipa Rybaniča. Ako svedok som predvolaný zatiaľ nebol. Opakujem, že podnet na políciu podala banka a ja som v pozícii poškodeného,“ napísal minister. Podľa jeho slov sa nekoná proces medzi Kaliňákom a Rybaničom, ale Rybaničom a Trestným zákonom Slovenskej republiky.

Právna zástupkyňa Mišíková dorazila v sprievode bývalého šéfa vyšetrovacieho tímu Gorila Marka Gajdoša, ktorý momentálne vykonáva koncipientsku prax. Podľa nej by mal súd Rybaniča spod obžaloby oslobodiť.

„Línia obhajoby môjho klienta spočíva v námietkach vo vzťahu k vykonaným dôkazom, ktoré majú dokazovať vinu. Všetky tieto úkony boli urobené v rozpore so zákonom a porušili mnohé ustanovenia Trestného poriadku. Chcem len zdôrazniť, že akákoľvek vina či nevina musí byť preukázaná zákonnou cestou,“ povedala Mišíková.

Vo štvrtok ešte vypovedal zástupca banky a novinárka z týždenníka Trend, ktorej mal Rybanič informácie z Kaliňákovho účtu poskytnúť. Hlavné pojednávanie bude pokračovať 19. októbra.

© Autorské práva vyhradené

270 debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Rybanič