Tínedžeri dobili spolužiaka, trest dostali aj nevinní

Poslanci v Demandiciach pristúpili k radikálnemu kroku a zrušili školský obvod pre dve obce, ktorých žiaci dochádzajú do tamojšej školy. Dôvodom je brutálny útok trojice tínedžerov z Ipeľského Sokolca a Lontova na spolužiaka. Video z bitky koluje už niekoľko dní po sociálnej sieti.

03.08.2017 10:34 , aktualizované: 17:02
debata (134)

Chlapci zaútočili na Tomáša v školskej šatni. Najskôr ho Timotej (16) sotil do vchodových dverí, potom ho Kristián (15) dvakrát udrel päsťou do tváre. Napokon Tomáša kopol Alex (13) do brucha a zhodil na zem, kde ho kopal do hlavy a chrbta.

„Podľa lekárskej správy mu spôsobili zmliaždenie hlavy v ľavej spánkovo-temennej oblasti,“ informovala denník Pravda nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. Pôvodne sa mal chlapec liečiť šesť dní, napokon to bol dvojnásobok. Timotej a Kristián už sú obvinení z výtržníctva spáchaného formou spolupáchateľstva. Alex sa pre svoj vek trestu vyhne.

K incidentu došlo ešte 9. mája ráno, video zverejnila na sociálnej sieti Tomášova teta tento pondelok. Ako spresnil starosta Demandíc Attila Kürthy, záznam rodine sprístupnila polícia až teraz.

Dovtedy video nevidel ani starosta, ani nikto z obecného zastupiteľstva. O bitke sa však vedelo, poslanci preto rozhodli o vylúčení obcí Lontov a Ipeľský Sokolec zo školského obvodu Demandíc.

Útočníci pochádzajú z rómskych rodín, ktoré žijú práve v týchto dvoch dedinách. Deti z nich budú môcť do školy chodiť ďalej, stratia však nárok na uhrádzanie nákladov na cestu vo výške asi 40 eur mesačne. Obvineniam z uplatnenia kolektívnej viny sa starosta bráni.

„Snažíme sa už trinásť rokov včleniť Rómov z týchto obcí do našej spoločnosti. Už dávnejšie sme zaznamenali odliv nerómskych detí z našej školy do iných miest. Možnosť, ktorú obecné zastupiteľstvo malo, bola zmeniť zostavu školského obvodu. Inú možnosť sme nemali,“ povedal Kürthy a zdôraznil, že riaditeľka školy Viera Poliaková mala konať už dávno, no problém neriešila.

„Situácia je vážna, po vylúčení dvoch obcí z obvodu prestane navštevovať našu školu asi 30 detí. Ak sa po tomto prípade rozhodnú aj ďalší rodičia nezapísať svoje deti do našej školy alebo ich z nej vziať, hrozí, že nebudeme mať dostatok detí a nebudeme môcť plnohodnotne otvoriť školu,“ vyjadril svoje obavy starosta.

Ľudskoprávny aktivista Laco Oravec pre Pravdu spomenul, že hoci s rozhodnutím vyňať obce z obvodu ľudsky nesúhlasí, dokáže pochopiť komplikovanú situáciu, v ktorej sa Demandice ocitli.

„Nie je to ojedinelý prípad, táto situácia poukazuje na závažnejší spoločenský jav. Obce sa stávajú zajatcami situácie, rastie napätie, pribúda prejavov agresivity. Školy nie sú schopné efektívne proti tomu bojovať,“ podotkol.

Podľa Oravca zvolené riešenie v tomto prípade problém iba odsúva. „Potrebujeme rozhodnejšiu víziu z ministerstva, ktorá bude hľadať riešenia aj pre obce, ktoré musia zabezpečiť servis pre väčší región. Kauza poukazuje na limity školského systému. Nikto školám nedáva odpoveď, ako si s tým majú poradiť,“ poznamenal aktivista.

Či sa kvôli brutálnej bitke zatrasie pod riaditeľkou stolička, nie je zatiaľ jasné. Na stole obecného úradu už pristála petícia za jej odvolanie, ktorú podpísalo 158 ľudí. Aktuálne prebieha overovanie podpisov.

Obec eviduje aj veľa sťažností zo strany rodičov a pedagógov, situáciou sa preto budú zaoberať na budúcotýždňovom mimoriadnom zastupiteľstve. Podľa starostu prisľúbili účasť členovia parlamentného výboru pre školstvo aj zástupca z ministerstva školstva.

Na otázku nášho denníka, či sa rezort školstva týmto prípadom zaoberá, hovorkyňa neodpovedala. Odpísala však, že ministerstvo akékoľvek šikanovanie na školách odsudzuje a pre účely prevencie vypracovalo metodické usmernenie. Pokúsili sme sa kontaktovať aj riaditeľku školy, no mala vypnutý telefón.

Podľa psychologičky Jarmily Tomkovej by vo väčšine prípadov šikanovania nemalo zostať len pri treste či vylúčení zo školy. „Deti sa majú naučiť napraviť vzťahy tak, aby sa každý mohol cítiť relatívne dobre, a hlavne bezpečne. V takomto prípade brutálneho násilia je však nevyhnutné nastaviť správaniu hranice – to je potrebné urobiť adresne, a nie plošne. Plošnými trestami budú zasiahnuté aj deti, ktoré násilie nepáchajú, a tak by boli trestané za príslušnosť k sociálne znevýhodnenému etniku,“ varovala odborníčka.

Podľa nej vedie často mladých ľudí k agresivite nahromadená frustrácia z iných vecí. „Ide o nesprávne vedenú a vyjadrenú agresiu, ktorá je inak človeku úplne prirodzená. U dospievajúcich je v hre túžba po sociálnom statuse. Neraz je menejcennosť kompenzovaná neprimerane a nevhodne. V niektorých rodinách a komunitách, rómskych i nerómskych, nevedia mladí získať rešpekt inak, ako prejavením vlastnej prevahy silou. Veľa zaváži, aké hodnoty a vzorce správania si deti osvoja v prostredí, kde vyrastajú,“ uzavrela Tomková.

© Autorské práva vyhradené

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Levice #školská šikana