Pytliaci zabíjajú sysle pre mäso, ochranári prosia o pomoc

Ochranári, ktorí sa snažia o návrat sysľa pasienkového do slovenskej prírody, žiadajú ľudí o pomoc proti pytliakom, ktorí na východe Slovenska sysľov zabíjajú pre mäso.

04.08.2017 14:11
Syseľ pasienkový, Foto: ,
Syseľ pasienkový - na Slovensku kedysi bežný druh patrí v súčasnosti medzi ohrozené a chránené živočíchy.
debata (3)

Ako uviedol Ervín Hapl z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, minulý týždeň odstránili ochranári v niektorých lokalitách v oblasti Hrhova, Zádielu a Turne v Košickom kraji nastražené pasce, do ktorých pytliaci odchytávali sysle. Okamžite informovali vlastníkov a užívateľov pozemkov, ako aj Štátnu ochranu prírody SR.

„Syseľ je zákonom chránený, ak ho niekto úmyselne usmrtí, ide o trestný čin, respektíve priestupok. Celé roky nám trvalo, kým sme populáciu zachránili pred zánikom, investovali sme veľa času, energie i peňazí. Takéto plienenie môže celú našu snahu zmariť za veľmi krátky čas. Podpora zo strany miestnych obyvateľov je pre nás veľmi dôležitá, sme vďační za akúkoľvek pomoc,“ uviedla riaditeľka organizácie Lucia Deutschová. Dodala, že ak niekto v spomínaných lokalitách uvidí stany, koly so slučkami alebo podozrivých ľudí, môže zavolať na telefónne číslo 0911 273 711 alebo 0903 219 524. Výzva je zverejnená aj na facebookovej stránke Ochrany dravcov na Slovensku. „Ide o súkromné pozemky, okrem užívateľov, vlastníkov a našich ľudí tam nemá kto čo hľadať,“ zdôraznila.

Syseľ pasienkový je druh viazaný na pravidelne spásané alebo kosené lúky v nížinných a podhorských oblastiach. Pod zemou buduje systém chodieb, ktoré využíva ako úkryt, sklad potravy, výchovu mláďat či zimný spánok. Syslie kolónie majú stovky členov. Pre sysľa je charakteristické „panáčkovanie“, postaví sa na zadné nohy a pozoruje okolie. Ak hrozí nebezpečenstvo alebo je nablízku predátor, upozorní na to ostatných členov varovným piskotom. S úbytkom dobytka a pastierov sa syseľ z krajiny vytratil. Ochranárom sa však v posledných rokoch podarilo zachrániť sysle vo viacerých lokalitách pred vyhynutím a dokonca niekde vytvoriť stabilné populácie. „Na to, aby boli miestne populácie sysľa dlhodobo životaschopné a stabilné, potrebujú ešte rásť,“ uzavrel Hapl.

3 debata chyba