Poď na leto domov, láka Europol zločincov na úteku

Ahoj Marián, je to už dlhý čas, odkedy sme sa naposledy rozprávali a radi by sme počuli, čo máš nového. Srdečný pozdrav, Polícia. Takto sa Europol rozhodol osloviť kriminálnikov na úteku pred spravodlivosťou. Aj keď je miesto ich úkrytu neznáme, polícia dúfa, že pohľadnice ich predsa len niekde zastihnú a nechajú sa zlákať na volanie milovanej domoviny.

04.08.2017 16:00
debata (10)
zväčšiť Ahoj Marián, je to už taký dlhý čas, odkedy sme... Foto: Europol/FB Polícia Slovenskej republiky
europol fb Ahoj Marián, je to už taký dlhý čas, odkedy sme sa spolu naposledy rozprávali a radi by sme počuli, čo máš nového. Srdečný pozdrav, Polícia.

Takáto nezvyčajná kampaň Europolu a Európskej siete pracovísk cieľového pátrania (ENFAST) nadväzuje na iniciatívu z januára minulého roka, keď spustili webovú stránku, kde môže každý pomôcť pri pátraní po najhľadanejších zločincoch Európy. Môžete si tu pozrieť ich fotografie a zistiť, ako dlho a za čo po nich polícia pátra.

„Kým si väčšina z nás užíva zaslúženú letnú pauzu, kriminálnici si od zločinu žiadne prázdniny neberú. Výletové destinácie sa ukazujú ako populárne skrýše pre zločincov na úteku. Mohli si dokonca vybrať rovnakú destináciu ako vy,“ upozorňuje Europol.

Pozdrav zo Spojeného kráľovstva: Ahoj, David,...
Pozdrav zo Švédska: Drahý Simon, máme pre teba...
+18Pozdrav zo Španielska: Drahý Diego, chýbaš...

Letné pohľadnice dostalo dvadsaťjeden najhľadanejších zločincov – po jednom z každej krajiny. Lotyšovi Dmitrijsovi Tiščenkovi hľadanému pre pašovanie drog píšu: „Drahý Dmitrijs, rozhodol si sa nás opustiť, ale potrebujeme, aby si sa vrátil. Naša krajina ti toho môže veľa ponúknuť.“

Slovensko v tejto exkluzívnej pohľadnicovej edícii zastupuje Marián Štajgár zo Žarnovice, ktorý je podľa polície zodpovedný za vraždu v bratislavskej Vrakuni. Na úteku je už viac ako päť rokov. Ako poznávacie znamenie polícia uvádza jazvy po streľby a transplantáciu vlasov. „Buďte opatrní, je veľmi násilný a nebezpečný,“ varuje Europol ľudí, ktorí by mu chceli pohľadnicu doručiť.

zväčšiť Drahý Peter, máme pre teba chladené plzenské a... Foto: Europol
Czech Rep Final Drahý Peter, máme pre teba chladené plzenské a štedrý darčekový poukaz. Nezmeškaj túto príležitosť! Maj sa. Česká polícia.

Kým Slovensko sa svojho strateného syna snaží prilákať domov spomienkou na pocity z göteborského finále majstrovstiev sveta v hokeji, takí Maďari napríklad stavili na guláš. „Milý Viktor, vieme ako veľmi máš rád pálivé, tak sme pre teba pripravili veľmi štipľavý guláš. Poď späť,“ píšu. Rovnakú taktiku zvolilo aj Taliansko, ktoré svojmu Markovi pripomína autentický gastronomický zážitok pri pravej talianskej kuchyni, a Belgicko, ktoré zas spomína na chuť najlepších domácich hranolčekov.

Česko neprekvapilo a Petra si chce do svojej priazne získať dobre vychladeným plzenským pivom. Kedže toto tekuté zlato nechýba ani na najvzdialenejších plážach celého sveta, ponúkajú mu k tomu aj poukážku v hodnote 100-tisíc eur. Snáď dúfajú, že tak, ako pri svojich podvodoch, ktoré mu vyniesli trest šiestich rokov za mrežami, sa opäť nechá zlákať.

Skorý návrat hľadaného Tibora v Rakúsku neočakávajú. Zjavne však veria, že lyžovačke v krásnych Alpách neodolá a po lete sa nakoniec domov vráti. Uvidíme, či nakoniec polícia svoje sľuby splní.

Podobnú akciu Europol pripravil už pred Vianocami, keď si z hľadaných zločincov pripravil adventný kalendár. Každý deň od 1. do 23. decembra zverejnili meno jedného kriminálnika. Slovensko vtedy dostalo termín 19. decembra. Europolu sa takéto kampane zrejme vyplácajú. Od spustenie webovej stránky na začiatku minulého roka si ju pozrelo už dva a pol milióna návštevníkov. Odvtedy sa im podarilo chytiť až 36 najhľadanejších zločincov Európy. Až 11 z nich našli práve na základe oznámenia od návštevníkov tejto web stránky.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #pátranie #zločinec #Europol