Vajíčková aféra Slovensko zatiaľ obišla

Nebezpečné holandské vajíčka, ktoré obsahovali zvyšky pesticídu, sa na slovenský trh nedostali. Odborníci napriek tomu nabádajú k zvýšenej opatrnosti.

04.08.2017 17:00
debata (7)

Potravinovým škandálom, ktorý prepukol v Holandsku a prenikol aj do iných krajín EÚ, sa už zaoberá Európska komisia. Slovenskí hydinári sa zaručujú za bezpečný tovar, ktorý dodávajú na trh.

V našich chovoch sa nepoužíva nijaká chémia, nijaké insekticídy. Ani počas znášky, ani mimo nej. Všetky aféry a problémy, ktoré tu boli, mali pôvod v iných krajinách.
predseda Únie hydinárov Slovenska Timotej Husár

Zvyšky chemikálie fipronil zistili kontrolóri vo vajciach v holandských farmách. Výrobca tento insekticíd nelegálne pridával do inak schváleného výrobku na odvšivenie hydiny Dega 16. Používajú ho v Holandsku, vo Francúzsku, v Taliansku, Nemecku, aj v susednom Poľsku. Obchody v Holandsku a Nemecku zareagovali tak, že z ponuky začali sťahovať milióny vajec.

Slovenský rezort pôdohospodárstva ubezpečuje, že kontaminované vajcia sa k nám nedostali. „Napriek tomu vyzývam spotrebiteľov k veľkej opatrnosti pri nákupe nielen vajíčok, ale aj produktov z hydiny. Špeciálne opatrní by mali byť obyvatelia pri hraniciach s Poľskom, v ktorom sa nebezpečný prípravok tiež používa,“ upozornila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (nom. SNS).

Do Nemecka priviezli najmenej tri milióny... Foto: SHUTTERSTOCK
vajce, vajcia, vajicka, vajicko Do Nemecka priviezli najmenej tri milióny kontaminovaných vajec z Holandska, väčšinou skončili v obchodoch.

V prípade, že si chcú byť ľudia úplne istí, Matečná ľuďom odporúča, aby sa preventívne vyhli nákupu vajec a hydiny z Poľska a uprednostnili slovenské výrobky. Tie sú podľa nej pod prísnou kontrolou Štátnej veterinárnej a potravinovej správy počas celého výrobného procesu. Veterinárna a potravinová správa potvrdila, že situáciu u nás v súvislosti s nebezpečnými zahraničnými vajcami monitoruje.

Predseda Únie hydinárov Slovenska Timotej Husár sa zaručil za to, že slovenské vajíčka sú bezpečné. „V našich chovoch sa nepoužíva nijaká chémia, nijaké insekticídy. Ani počas znášky, ani mimo nej. Všetky aféry a problémy, ktoré tu boli, mali pôvod v iných krajinách. U nás nie, lebo všetko je pod prísnou kontrolou,“ uviedol. Slovenské vajíčka na našom trhu majú označenie SK.

Pre podozrenie z nelegálneho pridávania fipronilu do prípravkov a krmiva na ošetrenie sliepok proti parazitom v Holandsku kontrolujú viac ako 200 hydinárskych fariem, vo viacerých ho už potvrdili. Odborníci analyzovali aj ďalšie prípravky, používané v chovoch. Nelegálne pridávaný fipronil zistili aj v doplnku krmiva Copper Boost.

Holandsko patrí k najväčším výrobcom a exportérom potravín na svete. Aféra tak ovplyvnila ďalšie krajiny, ktoré holandský tovar nakupujú. Do Nemecka priviezli najmenej tri milióny kontaminovaných vajec z Holandska, väčšinou skončili v obchodoch. Diskontný reťazec Aldi stiahol z predaja z preventívnych dôvodov všetky vajíčka, rovnako zastavili predaj holandských vajec spoločnosti Rewe a Penny.

Nemecké úrady tvrdia, že momentálne neexistuje nijaké zdravotné nebezpečenstvo. Problém sa týka dvanástich spolkových krajín, povedal minister poľnohospodárstva Christian Schmidt vo štvrtok v Berlíne. Zasiahnuté škandálom sú tiež Francúzsko, Veľká Británia, krajiny Beneluxu, problémy zaznamenali aj v Poľsku.

Holandsko patrí k najväčším výrobcom a... Foto: SHUTTERSTOCK
vajcia, vajce, Holandsko patrí k najväčším výrobcom a exportérom potravín na svete. Aféra tak ovplyvnila ďalšie krajiny, ktoré holandský tovar nakupujú.

Európska komisia kauzu holandských vajec sleduje. „O zistení insekticídu vo vajíčkach informovali koncom júla Európsku komisiu belgické, holandské a nemecké úrady. Všetky tri krajiny už prijali potrebné opatrenia na vyriešenie tohto problému a podnikli preventívne kroky, aby nebolo ohrozené verejné zdravie,“ povedala Jana Cappello zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Spresnila, že fipronil je látka účinná proti blchám, roztočom a kliešťom pre psov a mačky. „Je registrovaná ako veterinárny prostriedok na tento účel, nie je však registrovaná a povolená proti roztočom pre kurčatá,“ dodala.

Fipronil vyvinuli v 80. rokoch minulého storočia vo Francúzsku, je vysoko jedovatý pre kliešte, blchy, ba aj včely. Od roku 2013 sa v Európskej únii obmedzilo jeho využívanie v pôdohospodárstve. Hodnoty tejto chemikálie, ktoré sa našli vo vajciach, nepredstavujú ohrozenie pre dospelých, môžu však znamenať zdravotné riziká pri konzumácii vajec deťmi.

Pri vyšších dávkach môže však pesticíd spôsobiť aj u dospelých podráždenie pokožky a očí, nevoľnosť, vracanie či bolesti hlavy. Pri dlhodobej a nadmernej spotrebe kontaminovaných vajec môže dôjsť napríklad k poškodeniu pečene, obličiek či štítnej žľazy.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Holandsko #vajcia #vajce #vajíčka #pesticídy