Armádne sklady budú opäť strážiť vojaci

Vojenské sklady chce rezort obrany zveriť opäť profesionálnym vojakom, preto navrhuje zvýšiť počty profesionálnych vojakov o viac ako 1,5 tisíca. Reaguje tak na prvé výsledky inventúry, ktoré ukázali, že v armádnych areáloch niekto kradol muníciu.

06.08.2017 11:15 , aktualizované: 07.08.2017 09:58
debata (8)

Kontroly zatiaľ zistili, že zmizlo 120 granátov, 10 protitankových striel a približne 300-tisíc nábojov, ktoré sa používajú na športovú streľbu či výcvik jednotlivca. Závery hĺbkovej inventúry budú známe na jeseň. Polícia už v prípadoch začala trestné stíhanie pre zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Ministerstvo sľúbilo. že prijme opatrenia, aby sa podobné situácie neopakovali. Teraz žiada navýšenie počtu vojakov, ktorých plánuje využiť aj na stráženie munície. Túto činnosť doteraz zabezpečovali súkromné SBS-ky. Dnes je počet príslušníkov ozbrojených síl na úrovni 16-tisíc. Podľa vypracovaného plánu by sa mal do roku 2018 rozrásť až na 17 501.

Zmeny v personálnom stave armády obsahuje dokument Celkové početné stavy vojakov a zamestnancov a počty hlavných druhov vojenských zbraní, ktoré dal rezort do pripomienkového konania. Sú v ňom aj nákupy menších zbraňových systémov či techniky.

Odborník na bezpečnosť Jaroslav Naď vníma zapojenie vojakov pozitívne. Privítal by však systémové opatrenia a kroky k tomu, aby sa podobné prípady už v budúcnosti neopakovali. „Rozhodne by pomohli nové technológie a aplikácie pri skladovaní tak nebezpečných vecí, ako je armádny materiál. Evidentne zlyhal ľudský faktor, navyše civilné bezpečnostné služby sa využívali iba preto, že boli lacnejšie ako profesionáli. Treba sa však poučiť a nastaviť ochranu tak, aby si nikto nemohol robiť z armádnej munície biznis,“ uviedol pre Pravdu Naď.

Reálne počty vojakov sú podľa Naďa od tabuľkových výrazne odlišné. Expert odhaduje, že by ich mohlo byť približne 14-tisíc. „Ministerstvo každoročne organizuje nábory po celom Slovensku. Celkovo si však myslím, že záujem o vojenčinu skôr klesá, ako stúpa. Rezort sa snaží vyčerpať všetky dostupné možnosti, od využitia dlhodobo nezamestnaných, ktorí spĺňajú kritériá, až po dobrovoľnú vojenskú prípravu. Či sa reálne aj podarí navýšiť počty vojakov, je otázne, skôr si myslím že nie ako áno,“ mieni Naď.

Ľudia sa môžu do ozbrojených síl prihlásiť na regrutačných miestach. Vojakom sa môže stať každý občan Slovenska, ktorý dovŕšil 18 rokov, má trvalý pobyt na našom území a spĺňa ďalšie podmienky o trestnej bezúhonnosti či fyzickej pripravenosti. Základné platy pre vojakov po skončení výcviku začínajú na úrovni 675 eur v hrubom, generál si po rokoch strávených v armáde príde na viac ako 3 300 eur.

Ozbrojené sily čakajú v dohľadnom čase aj zásadnejšie otázky, ako sú tie personálne. Rezort pripravuje najväčšie nákupy vojenskej techniky v histórii moderného slovenského štátu. Vojakom by mali postupne pribudnúť nové obrnené vozidlá, supersonické stíhačky, dopravné lietadlá, tanky aj viacúčelové vrtuľníky. O rozsiahlych nákupoch by mala vláda rokovať koncom augusta.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #munícia #sklady