Horská záchranná služba: Výstup na Gerlachovský štít si vyžaduje skúsenosti

Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje turistov na opatrnosť pri výstupe na Gerlachovský štít. Horskí záchranári v nedeľu na Gerlachu zachraňovali turistov už druhýkrát počas víkendu.

07.08.2017 10:43
debata (4)

„Takáto túra svojím charakterom a náročnosťou často vyžaduje použitie horolezeckej techniky, umelých zabezpečovacích pomôcok, vyžaduje si komplex vedomostí a zručností a samozrejme aj výbornú znalosť terénu za akýchkoľvek podmienok,“ pripomínajú horskí záchranári po tom, ako v nedeľu už druhýkrát počas víkendu zachraňovali turistov, ktorí uviazli v masíve Gerlachovského štítu. O pomoc ich tentokrát požiadala päťčlenná skupina slovenských turistov. „Počas zostupu z Gerlachovského sedla smerom do Batizovskej doliny netrafili na správnu zostupovú trasu a dostali sa do neschodného terénu. Zároveň im situáciu skomplikovalo počasie, pretože po silnej búrke, ktorá sa prehnala oblasťou, boli premočení a jeden člen skupiny udával vyčerpanie,“ opísali situáciu záchranári.

Počasie nedovolilo nasadenie leteckej techniky, na základe získaných GPS súradníc tak odišli na pomoc uviaznutým osobám šiesti záchranári HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry. „Dispečer HZS zároveň udržiaval kontakt s uviaznutými, dával im rady a podľa GPS ich navigoval, ako postupovať a pokračovať v zostupe. Po troch hodinách turistov spolu s ich psom našli pod stenou, kam sa im po navigovaní horským záchranárom podarilo bezpečne zostúpiť,“ uviedli záchranári na svojej internetovej stránke. Podľa ich slov nebol nikto zranený, všetci boli schopní pohybu. „Všetci členovia skupiny zostúpili v sprievode záchranárov HZS k Sliezskemu domu, kde aj zostali a záchranári sa vrátili na základňu. Záchranná akcia bola ukončená o 23:00,“ doplnili horskí záchranári.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #horská záchranná služba #Gerlachovský štít