Peniaze na vedu a výskum z Bruselu zatiaľ neprídu

Aféra s eurofondmi na ministerstve školstva, ktorému šéfuje Peter Plavčan (nom. SNS), naberá na obrátkach. Pre netransparentné prerozdeľovanie europeňazí na vedu a výskum poslala Európska komisia Slovensku varovný list.

07.08.2017 15:14 , aktualizované: 19:03
euro, eú Foto:
Do dnešného dňa Európska komisia neuskutočnila na Slovensko žiadnu platbu v štyroch výzvach pri eurofondoch na vedu a výskum a ani žiadnu neuskutoční do okamihu, kým sa nepodarí uspokojivo vyriešiť záležitosti spomínané vo varovnom liste.
debata (38)

Denníku Pravda to potvrdil zdroj z prostredia komisie. Posledný mesiac sa do pozornosti dostali dve výzvy v školskom rezorte, v rámci ktorých sa rozdeľovalo okolo 600 miliónov eur. Či sa list komisie týkal aj týchto dvoch, to známe nie je.

Varovný list, ktorý z Bruselu prišiel 3. augusta, je oficiálny dokument. Európska komisia (EK) ho zasiela v prípadoch, keď dostane informácie o možnom zneužití fondov EÚ. Ide o preventívny krok, ktorý informuje, že až do okamihu, keď sa podarí objasniť situáciu, nebudú odsúhlasené žiadne platby.

„Do dnešného dňa EK neuskutočnila žiadnu platbu pre Slovensko v týchto výzvach a ani žiadnu neuskutoční až do okamihu, kým sa nepodarí uspokojivo vyriešiť záležitosti spomínané vo varovnom liste,“ uviedol zdroj z Európskej komisie. Doplnil, že EK už posunula informácie Európskemu úradu pre boj proti podvodom (OLAF), ktorý sa nimi bude zaoberať, čo však ešte neznamená začiatok vyšetrovania.

Slovenský útvar OLAF-u, ktorý je na Úrade vlády, tvrdí, že oficiálne informácie o vyšetrovaní bruselskými expertmi nemá a nebol ani požiadaný o spoluprácu. „V prípade, že budeme požiadaní o súčinnosť, Úrad vlády ju poskytne v zmysle svojich kompetencií,“ uviedol jeho tlačový odbor.

Opozičné hnutie OĽaNO v pondelok prišlo s tvrdením, že EK zastavila štyri výzvy na ministerstve školstva. Podľa poslankyne Veroniky Remišovej komisia poukázala na dva zásadné problémy. A to, že projekty pri žiadostiach o eurofondy hodnotili ľudia bez odborných skúseností, pričom ako úspešné skončili také firmy, ktoré sa výskumom nezaoberajú. Avizovala, že opozícia má už dostatok podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, kde sa pokúsi odvolať Plavčana.

O stanovisko Pravda požiadala aj ministerstvo školstva, to však nereagovalo.

Pochybnosti o transparentnosti, kritiku opozície a pozornosť kontrolných inštitúcií si vyslúžili dve výzvy, ktoré vydalo ministerstvo školstva. Prvá sa týka 288 miliónov eur, ktoré majú byť určené na dlhodobý výskum. Proti výsledkom hodnotenia projektov sa v polovici júla ohradili rektori ôsmich najväčších univerzít.

Tvrdili, že v súťaži neuspela ani jedna vysoká škola. Zoznam úspešných uchádzačov rezort nezverejnil, po zásahu koaličnej rady túto výzvu zrušil. Peniaze na účty víťazov ešte neodišli. Posudzovanie projektov preveruje ministerstvo školstva, Národná kriminálna agentúra a Európska komisia.

V druhej, 300-miliónovej výzve išlo o podporu priemyselných výskumno-vývojových centier. Výber firiem, ktoré získali peniaze, skritizovala opozícia. Podľa nej boli úspešné aj také spoločnosti, ktoré mali príliš nízky obrat či malý počet zamestnancov na to, aby dokázali realizovať v praxi výskumné projekty.

Ďalej opoziční politici spochybnili odbornosť hodnotiteľov, ktorí posudzovali jednotlivé projekty. Pravda prezrela Centrálny register zmlúv, z neho vyplýva, že zmluvy v hodnote viac ako 300 miliónov eur so 60 víťazmi už boli uzatvorené. Rozdeľovanie peňazí v tomto prípade preveruje Najvyšší kontrolný úrad.

SaS vyzvala Plavčana, aby odvolal generálneho riaditeľa Výskumnej agentúry Rastislava Belianskeho. Ten má podľa nej niesť hlavnú zodpovednosť za škandál s eurofondmi. Agentúra totiž zastupovala ministerstvo školstva pri podpisovaní zmlúv. Oslovili sme tiež Belianskeho s otázkou, či cíti zodpovednosť a či sa funkcie vzdá. Jeho sekretariát nás odkázal na ministerstvo financií ako nadriadený orgán.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #SNS #ministerstvo školstva #Andrej Danko #Peter Plavčan #koaličná kríza #koaličná zmluva