Taxikár zbil klienta za kritiku extrémistov

Pre odlišné názory napadol fanúšik extrémistickej strany cudzieho človeka. Nezastavilo ho ani to, že išlo o zákazníka. Taxikárovi v Bratislave prekážala kritika na adresu extrémistickej ĽS NS Mariana Kotlebu a zbil 34-ročného Petra po tom, čo ten za jazdu zaplatil. Agresívny vodič v taxislužbe skončil, prípad už má v rukách polícia.

08.08.2017 15:51
debata

Informáciu priniesla televízia JOJ, na ktorú sa napadnutý muž obrátil. Podľa vlastných slov sa bol spolu s kamarátmi v sobotu večer zabávať v centre hlavného mesta. Nadránom si zavolali taxík cez aplikáciu HOPIN, na miesto dorazil vodič na čiernom aute značky Hummer. Počas jazdy sa zákazníci pýtali šoféra na nálepky, ktoré mal nalepené na aute a ktoré propagovali stranu extrémistu Kotlebu.

Taxikár sa ešte držal stranou, keď jedného z klientov vyložil na zadanej adrese. Ďalej pokračoval len Peter, podľa ktorého nedošlo ani k žiadnej slovnej potýčke. Keď dorazili do cieľa, taxikárovi zaplatil a vystúpil z auta. Vtedy mal vystúpiť aj taxikár a brutálne ho napadnúť. Podľa Petra ho najskôr udieral do hlavy a potom niekoľko minút kopal na zemi. Útok videla z okna bytovky Petrova priateľka, ktorá zavolala políciu.

„Prípad objasňujú policajti v pôsobnosti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave III ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu,“ potvrdila pre Pravdu policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. Zraneného muža previezli záchranári do Univerzitnej nemocnice na Kramároch. Utrpel úraz hlavy, no bol pri vedomí, priblížil hovorca záchranárov Boris Chmel.

Vedenie firmy HOPIN okamžite vodiča vyhodilo. „Spoločnosť HOPIN je apolitická a dištancuje sa od akýchkoľvek prejavov extrémizmu a násilia. S vodičom sme rozviazali zmluvu a sme nápomocní vo vyšetrení vzniknutej situácie. Pripravujeme opatrenia, aby sa podobným prípadom v budúcnosti predišlo a nevznikali. Celá situácia nás mrzí a sme za jej vyriešenie,“ uviedla firma v stanovisku.

Ako pre Pravdu povedal jeden z taxikárov, ktorý pre spoločnosť jazdí, táto reakcia ho neprekvapila. „HOPIN vyhadzuje aj za menšie priestupky, za toto ho musel prepustiť. Čudujem sa, že tam vôbec robil, v tejto firme rýchlo skončia napríklad vodiči s nízkym hodnotením, ktorí nie sú veľmi obľúbení u zákazníkov. Mne už volali asi tisíckrát, keď sa im niečo nezdalo. V HOPIN sú veľmi prozákaznícki,“ vysvetlil vodič, ktorý si neželal byť menovaný.

Predseda Únie taxikárov z Bratislavy Ondrej Wenzl pripomenul, že čo sa týka nálepiek na autách, ktoré si umiestnia šoféri, ich regulácia nie je možná. Symboly či reklamy si môžu lepiť podľa vlastného uváženia. Nesmú však byť v rozpore so zákonom.

„Ten hovorí jasne – taxikár musí mať na vozidle obchodné meno, strešné označenie s nápisom taxi, na predných dverách cenník a číslo na dispečing. Či tam má nejakú reklamu, sponzorovanú alebo z presvedčenia, to je už jeho vec,“ povedal pre Pravdu Wenzl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #taxi #taxikár #ĽSNS #Hopin