Rektori: My sme autormi listu Plavčanovi

Rektori univerzít, ktorí sa podpísali pod list adresovaný ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi (nom. SNS), tvrdia, že oni sú jeho autormi a za jeho obsahom si stoja. Vyjadrujú v ňom nespokojnosť s tým, ako rezort rozdelil 288 miliónov eur z eurofondov. Peniaze podľa nich nedostala ani jedna vysoká škola, v súťaži tak zrejme bodovali súkromné firmy.

08.08.2017 20:00
debata (72)

Vo výzve rezortu školstva určenej na dlhodobý výskum neuspel žiadny z projektov veľkých univerzít či Slovenskej akadémie vied. Osem rektorov a predseda SAV v polovici júla upozornili listom Plavčana, že peniaze mali slúžiť aj vysokému školstvu. Žiadali ho, aby dal ešte raz prehodnotiť projekty, s ktorými sa o peniaze uchádzali, inými nezávislými expertmi.

Šéfa národniarov Andreja Danka malo pobúriť to, že apel zástupcov vysokých škôl a Akadémie mal organizovať človek, ktorý pracuje na Úrade vlády, s cieľom poškodiť SNS. Má ním byť splnomocnenec vlády pre výskum a inovácie Jaromír Pastorek. To potom ďalej viedlo ku konfliktu v koalícii.

Túto informáciu priniesol denník Plus jeden deň, ktorý sa odvolal na vysokopostavený zdroj z prostredia národniarov. Ten vraj tvrdí, že Pastorek list napísal sám a rektori ho mali iba podpísať na oslavách sv. Cyrila a Metoda na bratislavskom Devíne a ľudia z Úradu vlády ho mali poslať médiám. Oslavy poznačila roztržka medzi Dankom a Úradom vlády, pretože odmietli jeho požiadavku na vystúpenie s prejavom.

Pastorek sa bráni, že to nie je pravda. „List podpísaný rektormi slovenských univerzít a predsedom SAV adresovaný ministrovi Plavčanovi nebol iniciovaný mnou a nikým z Úradu vlády. Na oslavách sv. Cyrila a Metoda na Devíne som nebol, o liste som nevedel a s rektormi a predsedom SAV som nekomunikoval. To môžu dosvedčiť rektori univerzít, ktorí sa podpísali pod list,“ reagoval pre Pravdu splnomocnenec.

Denník Pravda oslovil aj akademikov, ktorí odmietli, že by list za nich písal niekto iný. „Je to trápne. Namiesto zachraňovania eurofondov pre Slovensko sa ide hľadať pisateľ listu? Je podpísaný plnými menami a za ním si stojíme,“ uviedol Robert Redhammer, rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Koaličné nezhody podľa neho nemajú nič spoločné s odbornosťou hodnotenia projektov. Redhammer ďalej povedal, že list podpísali rektori a predseda SAV preto, lebo vidia vážny problém pre školstvo a výskum. Ak sa podľa neho urýchlene neopraví hodnotenie projektov, Slovensko s najväčšou pravdepodobnosťou príde o miliardu eur. Podľa neho politikárčenie musí nabok a treba, aby aspoň jedna výzva bola vyhodnotená korektne a začalo sa cez ňu čerpať.

„Autormi listu sú podpísaní signatári. Nevidím dôvod rozoberať, kde sme list podpísali. Nie je našou úlohou skúmať, kto list ďalej distribuoval, nikto z nás to nebol,“ reagoval rektor Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach Pavol Sovák. Podobne odpovedal aj rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť.

„Nemám informáciu o tom, že by pán Pastorek akýmkoľvek spôsobom zasahoval do listu,“ odkázal rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil.

Rektor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Peter Bielik reagoval, že list podpísal v dobrom úmysle poukázať na stav financovania dlhodobého strategického výskumu pri nakladaní s finančnými prostriedkami štrukturálnych fondov.

Kritikou rozdeľovania peňazí zo strany akademickej obce sa minulý týždeň zaoberala koaličná rada. Vtedy boli ešte traja lídri jednotní a Plavčana podržali vo funkcii. Danko avizoval, že navrhne ministrovi, aby súťaž zrušil a vypísal novú. Pre vysoké školy prisľúbil vyčleniť samostatnú výzvu za 80 miliónov, ktorá sa mala týkať vedeckých parkov.

Na opätovné vyhlasovanie už vyhlásenej a uzavretej súťaže niet podľa Redhammera čas. „Aspoň jedna výzva musí byť zazmluvnená v zmysle dohodnutého operačného programu s Európskou komisiou. Inak Slovensko nenaplní závažný finančný rámec čerpania ku koncu budúceho roka a príde o veľa, veľmi veľa peňazí,“ uzavrel.

Plavčan dal celý proces od hodnotenia projektov až po rozdelenie eurofondov prešetriť Európskej komisii, zaoberá sa tým tiež Národná kriminálna agentúra. Uchádzači, ktorí so svojimi projektmi uspeli, peniaze ešte nedostali.

Pre netransparentné prerozdeľovanie europeňazí na vedu a výskum poslala Európska komisia Slovensku varovný list. Informuje v ňom, že pozastavuje všetky platby dovtedy, kým sa neobjasní situácia. Informácie posunula aj Európskemu úradu pre boj proti podvodom (OLAF), ktorý sa podnetom bude zaoberať. Či sa varovný list týka aj výzvy za 288 miliónov, nie je známe.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #rektori #Peter Plavčan #koaličná kríza