Remišová: Nedovoľte SNS likvidovať slovenskú vedu a školstvo

Poslanci NR SR za hnutie OĽaNO-NOVA vyzývajú premiéra Roberta Fica a predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, aby sa nehandrkovali a aby riešili problémy, ktoré sú pre Slovensko životne dôležité.

09.08.2017 12:20
debata (39)

„Vyzývame Roberta Fica a Bélu Bugára, aby v záujme Slovenska nedovolili Slovenskej národnej strane ďalej likvidovať slovenskú vedu a školstvo. Vzdelanie našich detí a lepšia práca pre našich ľudí, ktorú prináša výskum a inovácie, sú životným záujmom Slovenska a nemôžeme s nimi hazardovať," vyhlásila na tlačovej besede poslankyňa NR SR za OĽaNO-NOVA Veronika Remišová.

Čas beží a každým dňom sa zmenšuje šanca, že tieto obrovské peniaze z eurofondov budeme vedieť zmysluplne využiť.
Veronika Remišová

„Od žiadneho ministra sme nepočuli návrhy na riešenia alebo návrhy na zmeny, ktoré je potrebné urobiť na ministerstve a v podriadených organizáciách. Jediné riešenia sme priniesli my, hoci je to v prvom rade úloha vlády upratať zhnitý systém v eurofondoch a chaos, ktorý tu vláda narobila," povedala.

Namiesto toho podľa nej počúvame, že za tento škandál nie je vlastne zodpovedný nikto. „Minister Plavčan sa vyhovára na ex-ministra Draxlera, exminister Draxler hovorí o korupcii za Plavčana, vicepremiér Pellegrini, ktorý koordinuje eurofondy, zase obviňuje Plavčana, že naschvál vypísal výzvy o deň skôr, aby ich nemohol jeho úrad skontrolovať," uviedla.

Poslankyňa NR SR za OĽaNO-NOVA Veronika Remišová. Foto: SITA, Diana Černáková
remisova Poslankyňa NR SR za OĽaNO-NOVA Veronika Remišová.

Riešením problému nie je podľa Remišovej výmena ministra školstva. „Európska komisia nás upozorňuje na veľké pochybenia v zložitých procesoch hodnotenia a výberu projektov," pripomenula s tým, že náprava potrvá istý čas a môžu ju urobiť iba ľudia, ktorým skutočne záleží na očistení celého systému od korupcie a nie ľudia, ktorí sa na korupcii podieľajú a korupčné podhubie vytvorili.

Nečinnosť vlády pri riešení problémov môže prerásť do toho, že ak neurobia nápravu, nebudeme môcť čerpať celý operačný program Výskum a inovácie, čo je spolu viac ako dve miliardy eur, čo by bola obrovská strata pre Slovensko.

„Čas beží a každým dňom sa zmenšuje šanca, že tieto obrovské peniaze z eurofondov budeme vedieť zmysluplne využiť. Minister Plavčan nám na moju žiadosť poslal informáciu, koľko minuli z operačného programu na vedu a inovácie. Za štyri roky ministerstvo bolo schopné minúť 1,4 percenta. A ešte otázka je, ako ich minuli," povedala.

Poslanec za OĽaNO-NOVA Eduard Heger povedal, že namiesto riešenia kauzy s eurofondmi vláda rieši interné spory koaličných strán. „Toto je stabilná vláda kontinuity a pokroku? Ľudí nezaujímajú spory koaličných lídrov, chcú vidieť riešenia," odkázal Heger.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Robert Fico #SNS #OĽaNO #Veronika Remišová #koaličná kríza