Fico: Ak chceme byť v jadre EÚ, armáda musí pridať

Musíme kúpiť techniku pre pozemné vojsko a rovnako urobiť rozhodnutie pri nákupe lietadiel. Po pracovnom stretnutí s ministrom obrany Petrom Gajdošom to povedal predseda vlády Robert Fico.

10.08.2017 13:05 , aktualizované: 18:39
debata (65)

Gesto, ktoré malo ukázať, že premiér Robert Fico (Smer) má záujem o dohodu v koalícii. Politológ Michal Horský takto zhodnotil návštevu predsedu vlády na ministerstve obrany, ktoré vedie nominant SNS Peter Gajdoš. Podľa Horského premiérovi záleží na úspešných záveroch rokovania koaličnej rady. „Predseda vlády vo svojom verejnom vystúpení s ministrom obrany hovoril o potrebe dozbrojenia armády, keďže na jeseň sa začína program, v rámci ktorého majú európske krajiny viac spolupracovať v oblasti obrany. Zaujímavé bolo, že minister obrany Gajdoš predovšetkým ďakoval predsedovi vlastnej strany Andrejovi Dankovi,“ povedal politológ. Konflikt v koalícii vznikol po tom, čo šéf národniarov Danko tento pondelok vypovedal koaličnú zmluvu.

Ak má Slovensko záujem byť v jadre EÚ, musíme ukázať partnerom, že vieme prijímať rozhodnutia, ktoré sú európske.
Premiér Robert Fico

Fico s Gajdošom predstúpili s vyhlásením, ktorého témou bola armáda a EÚ. Minister v ňom vyzdvihol podporu svojho straníckeho šéfa ochrany štátu. Obaja sa zhodli na tom, že slovenská armáda musí pridať. Fico navyše požaduje, aby rezort zvolil pri všetkých plánoch proeurópsky prístup. Ten sa týka aj nákupov vojenskej techniky a zbraní.

„Ak má Slovensko záujem byť v jadre EÚ, musíme partnerom ukázať, že vieme prijímať rozhodnutia, ktoré sú európske a ktoré hovoria, že to myslíme s EÚ úplne presne,“ uviedol po stretnutí Fico. Zároveň dodal, že prvou oblasťou, v ktorej budú lídri očakávať proeurópske správanie, bude oblasť vojenských spôsobilostí, teda najmä poznatkov a skúseností. Treba podľa neho spolupracovať s najvýznamnejšími krajinami, ako sú Nemecko či Francúzsko.
Predseda vlády SR Robert Fico (vľavo) a... Foto: SITA, Diana Černáková
fico, gajdos Predseda vlády SR Robert Fico (vľavo) a minister obrany SR Peter Gajdoš počas tlačovej konferencie po pracovnom stretnutí.
„Máme vyčlenené prostriedky na nákup obrnených transportérov a takisto musíme vyriešiť v dohľadnej dobe aj nákup lietadiel,“ doplnil Fico. V oboch prípadoch by dodávateľmi mali byť členské štáty EÚ.

Podľa bezpečnostného analytika Jaroslava Naďa sú premiérove vyjadrenia o proeurópskom prístupe jasným signálom. „Ide o odkaz, že najskôr máme riešenia nákupov techniky hľadať v domácom vojenskom priemysle, prípadne v rámci Európy. Pokiaľ budú členské štáty nakupovať techniku medzi sebou, automaticky sa prehĺbi existujúca spolupráca,“ ozrejmil pre Pravdu Naď.

V septembri chce rezort obrany predložiť na vládu dlhodobý strategický plán, ktorý obsahuje projekty modernizácie. Už dávnejšie vláda odobrila 1,2 miliardy eur na nákup obrnených transportérov. Nasledovať budú dopravné lietadlá Spartan, nadzvukové stíhačky, radarové systémy a viacúčelové vrtuľníky, z ktorých prvé dva kusy už na Slovensko dorazili. Najviac ministerstvo tlačí topánka pri ruských lietadlách MiG-29, ktorým sa na jeseň končí životnosť a bude ich nutné nahradiť novými strojmi. Gajdoš preto prisľúbil, že do konca septembra tohto roka vyberú dodávateľa nových stíhacích lietadiel.

Na jeseň tohto roku v rámci EÚ začne fungovať nový inštitút spoločného obranného postupu. Menšie krajiny tak budú môcť využiť poznatky silnejších štátov, ktorých armády sú mnohonásobne vyspelejšie. Podľa Naďa je zriadenie nového inštitútu dobrou myšlienkou. Pomôže členským štátom, ktoré nemajú dostatočné množstvo financií, respektíve znalostí v rámci obranných systémov. „Cieľom by mal byť zjednodušený prístup pre menšie krajiny, aby mohli viac participovať na výskume samotnom. Nesmie to však skĺznuť do roviny, že si budú silné štáty z peňazí platiť výskum pre spriaznené zbrojárske firmy,“ pripomenul Naď.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.
65 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #vojenská technika #ministerstvo obrany #stíhačky #Peter Gajdoš #nákup vozidiel