Čistý deň je opäť v hre

Kauza resocializačného zariadenia v Galante Čistý deň sa opäť dostáva do pozornosti. V hre je obvinenie zo sexuálneho zneužívania chovankyne a pravdepodobne aj konanie o odňatí akreditácie tomuto centru. Zástupcovia Čistého dňa reagovali, že v prvom prípade ide o ich už bývalého zamestnanca. Čo sa týka druhej veci, ako tvrdia, oficiálne informácie ešte nemajú.

11.08.2017 11:31 , aktualizované: 18:45
debata (56)

Obvinenie potvrdil hovorca krajskej prokuratúry v Trenčíne Marián Sipavý. „Vyšetrovateľka Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne vzniesla obvinenie proti osobe I. J. pre prečin sexuálneho zneužívania,“ uviedol Sipavý. Keďže podľa neho je vec v štádiu prípravného konania, prokuratúra sa bližšie nebude vyjadrovať.

Prípad sa má týkať sexuálneho zneužívania klientky Čistého dňa Rebeky. Polícia ho už raz preverovala, ale obvinenie nevzniesla. Po zásahu Generálnej prokuratúry vec opäť otvorila. Ministerstvo práce podľa jeho hovorcu Michala Stušku sa o tomto posune dozvedelo zatiaľ iba z médií.

Políciu aj prokuratúru požiadalo, aby im to potvrdili. Keď sa tak stane, situáciou okolo Čistého dňa sa bude 23. augusta zaoberať Akreditačná komisia, ktorá už raz navrhla zrušenie licencie tomuto stredisku, čo minister práce Ján Richter (Smer) odmietol.

Riaditeľ zariadenia Čistý deň Peter Tománek predpokladá, že ide o ich bývalého zamestnanca, s ktorým pred takmer dva a pol rokom okamžite skončili pracovný pomer za hrubé porušenie pracovnej disciplíny.

„Vyšetrovanie je vecou orgánov činných v trestnom konaní, s nimi spolupracujeme a vždy sme spolupracovali. Zatiaľ sa naňho stále hľadí ako na nevinného, takže spolu s verejnosťou budeme čakať na výsledky ďalšieho vyšetrovania a konečné rozhodnutie,“ povedal Tománek pre Pravdu.

Generálna prokuratúra išla ešte ďalej. Napadla rozhodnutie ministra Richtera z marca tohto roku, ktorým ponechal zariadeniu licenciu. Minister vtedy tvrdil, že k inému výsledku nemohol dospieť, lebo neboli dôvody. Teraz protestu prokurátora vyhovel.

„Ministerstvo doručilo dňa 9. augusta Generálnej prokuratúre rozhodnutie, ktorým vyhovelo podanému protestu a zrušilo rozhodnutie o nezrušení akreditácie resocializačnému stredisku Čistý deň,“ vysvetlila hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Dodala, že Generálna prokuratúra sa rozhodla vo veci konať na základe vlastných poznatkov, ale aj na podnet poslankyne parlamentu Natálie Blahovej (SaS). Medzi dôvodmi podania protestu sa uvádza aj to, že prístup rezortu k vykonaným dôkazom bol nesprávny.

Akreditačná komisia by mala začať nové konanie o odňatí akreditácie. „Vyhovenie protestu prokurátora znamená obnovenie správneho konania, súčasťou ktorého bude aj vyhodnotenie nových skutočností, ktoré doteraz neboli známe, vrátane medializovaného vznesenia obvinenia,“ doplnil Stuška.

Zástupkyňa Čistého dňa Zuzana Tománková Miková poukázala, že k tejto veci im ešte nebolo doručené stanovisko rezortu, a preto sa jej ťažko reaguje. Prekvapila však tým, že samotné centrum navrhlo ministerstvu, aby protestu prokurátora vyhovelo.

„Čistý deň súhlasí takmer v celom rozsahu s obsahom protestu prokurátora a ministerstvu navrhol, aby protestu prokurátora vyhovelo a postupovalo v súlade s právnym názorom prokurátora,“ priblížila. Podrobnejšie sa vedenie Čistého dňa vyjadrí vtedy, keď bude mať oficiálne rozhodnutia v rukách.

Akreditačná komisia sa zrušením akreditácie zaoberala na svojich zasadnutiach viackrát, k ničomu však nedošla. Denník Pravda získal nahrávku debaty 11-člennej komisie, ktoré sa konala zrejme v apríli tohto roka. Ako Pravda začiatkom júna informovala, zo záznamu vyplýva, že členovia nemajú jasno v tom, ako postupovať, a nemajú dôkazy na to, aby mohli navrhnúť zrušenie povolenia. Ministerstvo práce sa k obsahu nahrávky vtedy odmietlo vyjadriť.

Kauza Čistý deň prepukla po tom, čo poslankyňa Blahová zverejnila vlani na jeseň na svojom blogu príbeh o údajnom znásilnení klientky zariadenia Natálie. To spustilo kolotoč obvinení aj trestných oznámení, časť z nich bola zamietnutá. V centre bolo za ten čas viacero kontrol z ministerstva, radov poslancov, sociálnych pracovníkov a psychológov.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #akreditácia #ministerstvo práce a sociálnych vecí #kauza Čistý deň