Lekárnici sa opäť pustili do sietí

Lekárnici po dlhšom čase znovu otvorili tému regulácie lekární. Podľa nich by mal štát zasiahnuť do narastúcej siete, ktorá síce pacientom prináša rýchly prístup k liekom, ale nie kvalitu služieb. Upozorňujú, že rezort zdravotníctva by mal v prvom rade sprísniť podmienky pre tých, ktorí majú licencie na prevádzkovanie lekární.

11.08.2017 15:00
debata (4)

„Od roku 2004, po Zajacovej reforme, došlo k zmene podmienok, ktoré vlastne platia až dodnes, keď systém vzniku verejných lekární nie je nejakým zásadným spôsobom regulovaný a výsledok je taký, že v súčasnosti môže lekáreň prevádzkovať ktokoľvek a kdekoľvek po splnení v zásade jednoduchých formálnych kritérií,“ upozornil prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Dnes si môže lekáreň otvoriť každý, kto deklaruje zamestnanie farmaceuta. „Navrhujeme preto, aby farmaceut, ktorý je zodpovedný za vedenie verejnej alebo nemocničnej lekárne, musel absolvovať povinnosť špecializačného štúdia,“ vysvetlil Sukeľ. Farmaceuti by takisto podľa neho mali mať osobnú zodpovednosť za plnenie povinností, ktoré im ukladá zákon.

Lekárnici po dlhšom čase znovu otvorili tému regulácie lekární. Podľa nich by mal štát zasiahnuť do narastúcej siete, ktorá síce pacientom prináša rýchly prístup k liekom, ale nie kvalitu služieb. Upozorňujú, že rezort zdravotníctva by mal v prvom rade sprísniť podmienky pre tých, ktorí majú licencie na prevádzkovanie lekární.

Komora tak opakovane naráža na problém silných investorov, ktorí vykúpili alebo zriadili veľké siete lekární. Tie svojou cenovou politikou likvidujú tie menšie, ktoré patria lekárnikom. Sukeľ v tejto súvislosti pripomenul, že lekárne majú byť chápané ako garancia pomoci a nie ako obchodné príležitosti.

Dnes ani krajské mestá často nemajú dostupnú 24-hodinovú pohotovostnú lekárenskú službu.
Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory

Podľa informácií zverejnených komorou sa za ostatných 12 až 13 rokov počet verejných lekární zdvojnásobil, ale je otázne, či sa zlepšila aj dostupnosť služieb. „Keď si zoberieme, že pred 15 rokmi sme mali pohotovostnú lekáreň dostupnú v každom okrese, dnes ani krajské mestá často nemajú dostupnú 24-hodinovú pohotovostnú lekárenskú službu,“ poznamenal Sukeľ s tým, že vzrástla aj spotreba liekov či náklady na lieky. Na druhej strane sa znížil počet farmaceutov na jednu lekáreň, priemerne je to podľa Sukeľa menej ako dvaja. V Rakúsku pripadajú na jednu lekáreň štyria až piati.

Zmeny, ktoré navrhujú lekárnici, sa dotýkajú aj liekov. „V konečnom dôsledku je dôležité začať chápať liek ako liečebný nástroj, nie tovar,“ povedal prezident. Preto komora navrhuje zásadné zmeny v generickej preskripcii tak, aby pacient mal prístup k liekom, ktoré sú bez doplatku, respektíve s nižším doplatkom. Pre lekárne by tiež mala byť prístupnejšia individuálna príprava liekov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #lekárne #sieť lekární