RTVS má podľa prieskumu naďalej najobjektívnejšie spravodajstvo

Z opýtaných 25,9 percenta uviedlo verejnoprávny RTVS a 25,7 percenta sa priklonilo k spravodajstvu súkromnej TV Markíza.

14.08.2017 11:54
debata (9)

Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) má najobjektívnejšie spravodajstvo. Vyplýva to výsledkov prieskumu verejnej mienky zameraného na spravodajstvo v slovenských televíziách od spoločnosti Median. Na reprezentatívnom prieskume sa od 3. apríla do 25. júna tohto roka zúčastnilo 2 125 respondentov vo veku 14 až 79 rokov.

Účastníci prieskumu odpovedali na otázku: „Ktorá televízia má podľa Vás najobjektívnejšie spravodajstvo?“. Z opýtaných 25,9 percenta uviedlo verejnoprávny RTVS, respektíve Slovenskú televíziu, a 25,7 percenta sa priklonilo k spravodajstvu súkromnej TV Markíza. TV JOJ uviedlo 16,9 percenta a spravodajskú TA3 spomenulo 15,6 percenta respondentov. Inú televíziu uviedli dve percentá opýtaných. Respondenti mohli určiť len jednu televíziu, pričom 13 percent z oslovených sa k otázke nevyjadrilo.

„Trendom niekoľkých posledných období je vyrovnávanie hodnotenia objektivity Slovenskej televízie a TV Markíza. Výsledky oboch staníc sú štatisticky neodlíšiteľné, je možné povedať, že obe stanice sú hodnotené zhodne. Obe najlepšie hodnotené stanice z pohľadu objektivity spravodajstva v poslednom polroku mierne zlepšujú svoju pozíciu,“ uvádza v komentári k výsledkom aktuálneho prieskumu Median SK.

Pre porovnanie v prieskume spred štyroch rokov (1. apríl – 23. jún 2013) odpovedali respondenti na otázku: „Ktorá televízia má podľa Vás najobjektívnejšie spravodajstvo“ najčastejšie TV Markíza (29,5 %) a TV JOJ (23,4 %). Verejnoprávna RTVS bola v tom čase v objektivite spravodajstva na treťom mieste a za taký ho považovalo 16,6 percenta respondentov. Spravodajská televízia TA3 získala v prieskume spred štyroch rokov 14,2 percenta, iné televízie 3,8 percenta a 12,5 percenta respondentov na otázku neodpovedalo, vyplýva z prieskumu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #spravodajstvo #objektívnosť