V kauze ohovárania premiéra navrhnú podať obžalobu

V prípade takzvaného účtu na Belize čelí obvineniu z ohovárania premiéra Roberta Fica opozičný poslanec Igor Matovič.

14.08.2017 15:45 , aktualizované: 18:41
Robert Fico, Fico, Foto: ,
O premiérovi a predsedovi Smeru Robertovi Ficovi Igor Matovič v roku 2015 vyhlásil, že má na Belize uložené peniaze prostredníctvom schránkovej firmy.
debata (51)

Policajný vyšetrovateľ v kauze ohovárania premiéra Roberta Fica skonštatoval, že vyšetrovanie je skončené a jeho výsledky označil za postačujúce na podanie návrhu na obžalobu. Ako ďalej uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl, v zákonnej lehote zároveň umožnil procesným stranám preštudovať spis a podať návrhy na doplnenie dokazovania. „Následne bude vyšetrovanie ukončené podľa § 209 Trestného poriadku predložením spisu prokurátorovi s návrhom na podanie obžaloby. V súčasnosti však nie je možné uviesť predpokladaný termín podania návrhu na podanie obžaloby,“ dodal Wäldl.

V prípade trestného činu ohovárania predsedu vlády Roberta Fica v kauze takzvaného účtu na Belize je obvinený opozičný poslanec Igor Matovič. Ten v júli 2015 vyhlásil, že mu anonymný zdroj oznámil, že premiér má s manželkou v stredoamerickom štáte Belize prostredníctvom schránkovej firmy uložených viac ako 600 miliónov dolárov. Predseda vlády na následnej tlačovej besede tvrdenia poprel s tým, že Matovičove výroky nesú znaky trestného činu ohovárania. Prípadom sa začala zaoberať polícia, pričom Matoviča aj obvinili, obvinenie však v decembri 2016 zrušil prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry. Stíhanie podľa medializovaných informácií obnovili po pokyne z Generálnej prokuratúry SR. Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič sa vôbec nečuduje výkonu vyšetrovateľa Slavomíra Laha, ktorého minister vnútra Robert Kaliňák pravidelne používa na špinavú prácu voči opozičným politikom a ututlanie korupčných káuz vládnych politikov. Uvádza sa to v jeho stanovisku s tým, že dozorujúci prokurátor prvú snahu vyšetrovateľa Laha obviniť ho zmietol argumentačne zo stola. „Následne zasiahol Ficov človek z generálnej prokuratúry a môjmu dozorujúcemu prokurátorovi zakázal mať vlastný názor a prikázal opätovné účelové obvinenie, čím chce z neho urobiť len svojho poskoka bez práva na vlastný názor,“ píše ďalej v stanovisku. Zároveň je podľa Matoviča veľmi zaujímavé, že do dnešného dňa NAKA ani generálna prokuratúra neurobili ani jeden jediný krok na preverenie, či Robert Fico vlastní na Belize schránkovú firmu s miliónmi eur na účte.

NAKA podľa Matoviča stačilo, že si Fico z Belize zabezpečil papier, že na Belize nemá žiadnu firmu a účet vedený na svoje meno. „Bolo mojou povinnosťou zverejniť závažné podozrenie, aj keď z anonymného zdroja, že premiér má ukradnuté stovky miliónov na tajných účtoch. To, že Robert Fico dovolí takto masívne zneužívať políciu a prokuratúru vo svoj prospech, však, bohužiaľ, svedčí skôr proti nemu samému. Ak si Robert Fico myslí, že pravdu o jeho účtoch takto umlčí, nech si poslúži a strčí ma do basy. Nebojím sa ho,“ uzatvára líder OĽANO. Stanovisko poskytol hovorca OĽaNO Dano Mitas.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #ohováranie #Igor Matovič #účet na Belize