Koaličná rada v utorok nebude, Danko sa z nej ospravedlnil esemeskou

Lídri vládnych strán sa pokúšajú nájsť riešenie, ako ukončiť koaličnú krízu, ktorá trvá už druhý týždeň. Hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová informovala, že na utorok plánovaná koaličná rada sa neuskutoční.

14.08.2017 19:10 , aktualizované: 15.08.2017 11:48
vládna koalícia, koalícia, fico, danko, bugár, Foto: ,
Predseda strany SNS Andrej Danko, predseda strany Smer Robert Fico a predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas tlačovej konferencie po skončení zasadnutia koaličnej rady z februára 2017.
debata (136)

„Berúc na zreteľ výsledky včerajších a dnešných konzultácií, plánovanú Koaličnú radu nie je potrebné uskutočniť,“ uvádza sa vo vyhlásení vlády.

Predsedovia vládnych strán takisto vyjadrili znepokojenie nad skutočnosťou, „že médiá uverejňujú narastajúci počet nepravdivých a polopravdivých informácií s cieľom vytvárať za každú cenu napätie v spoločnosti a útočiť na stabilitu vlády,“ stojí rovnako vo vyhlásení.

Koaličná rada mala začať v utorok o 19:00 vo vládnom hoteli Bôrik.

Predseda SNS Andrej Danko sa z Koaličnej rady ospravedlnil. V pondelok večer to oznámil partnerom cez esemesku. Národniarov rozladili pondelňajšie výroky viacerých predstaviteľov Smeru, ktorí kritizovali SNS.

Ide o výroky vicepremiéra Petra Pellegriniho, ministra práce Jána Richtera a podpredsedu parlamentu Martina Glváča. SNS chce, aby vychladli hlavy a navrhuje stretnutie na budúci týždeň. Zároveň národniari garantujú bezproblémový priebeh stredajšieho rokovania vlády.

Smer si chce podľa našich informácií počkať, s čím reálne príde Danko. Už teraz je však zrejmé, že malú šancu má napríklad požiadavka SNS, aby ministri nekomentovali prácu svojich kolegov vo vláde. Podpredseda parlamentu za Smer Martin Glváč nechcel hodnotiť Dankovo rozhodnutie. „Nekomentujem, je to jeho právo neprísť na koaličnú radu. Neskúmam jeho dôvody,“ povedal Pravde Glváč.

Problém by nemusel byť s pravidelnými stretnutiami koalície, čo tiež požadujú národniari. Otvorenou zostáva aj otázka, či sa bude podpisovať nejaký dodatok ku koaličnej dohode, hoci SNS pôvodne hovorila o novej koaličnej zmluve.

„Najlepšie je vládnuť ďalej. Z našej strany urobíme ústretový krok a pokúsime sa o dohodu, aby sa vládlo ďalej napriek všetkému, čo bolo,“ povedal zdroj z prostredia koalície.

Výroky, ktoré rozhorčili Andreja Danka

„Myslím si, že chlapské je priznať si chybu a riešiť veci a nehľadať vinníkov niekde v minulosti. Ak je niekto na rezorte jeden a pol roka, tak je plne zodpovedný za to, čo sa na rezorte deje," povedal vicepremiér a podpredseda Smeru Peter Pellegrini na adresu ministra školstva Petra Plavčana.

V požiadavkách SNS nevidí minister práce Ján Richter (Smer) nič výnimočné. Požiadavky mal predseda SNS Andrej Danko predstaviť štandardným spôsobom na riadnej Koaličnej rade. „Tam mali o tom partneri hovoriť. Niektoré sú realizovateľné, o niektorých sa treba baviť. Myslím si, že je nešťastné, ako pán Danko otvoril túto otázku," povedal Richter.

Priority, pokiaľ sa myslia vážne, sa neposielajú cez médiá, ale sa predkladajú na koaličnej rade,“ povedal portálu Aktuality.sk predseda poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč.

„A nepovažujem ich teraz ani za dôležité. Treba skôr počkať na stanovisko kontrolných zložiek na ministerstve školstva, lebo, ako ste iste postrehli, problém nie je hodnotový, ale začal sa kauzou na ministerstve školstva.“

Kríza medzi vládnymi stranami Smer, SNS a Most-Híd vznikla vypovedaním koaličnej dohody národniarmi. Dráma v koalícii sa rozpútala po škandále s eurofondmi v rezorte školstva, ktorý vedie nominant SNS Peter Plavčan. Minulý týždeň v pondelok šéf SNS Andrej Danko šokujúco oznámil, že jeho strana vypovedá koaličnú zmluvu s cieľom prenastaviť v koalícii pravidlá, upraviť v nej pomery, vzťahy a stanoviť nové priority.

Niektoré sú realizovateľné, o niektorých sa treba baviť. Myslím si, že je nešťastné, ako pán Danko otvoril túto otázku.
Ján Richter, minister práce

Na druhý deň sa zišli vládni partneri a bez uvedenia bližších podrobností predseda Mostu-Híd Béla Bugár oznámil, že partnerstvo v koalícii pokračuje ďalej. Lídri koalície sa mali stretnúť opäť v piatok, schôdzka sa však neuskutočnila. Úrad vlády oznámil, že premiér a šéf Smeru Robert Fico sa na rokovaní nezúčastní pre zdravotné problémy.

Počas uplynulého týždňa sa však situácia v koalícii neupokojila. Smer aj Most-Híd rozhorčili vyjadrenia prvého podpredsedu SNS Jaroslava Pašku. Ten obvinil Smer, že pri očierňovaní SNS majú ľudia v okolí premiéra Fica spolupracovať s opozičným hnutím OĽaNO. Predseda Mostu-Híd Bugár označil Paškove slová za nezodpovedné a nefér. Podľa neho ak si vie niekto predstaviť takúto spoluprácu, tak „asi dostal úpal“.

SNS od vypuknutia krízy viac ako o Plavčanovi hovorí o svojich prioritách, ktoré chce dostať do koaličnej dohody. Hovorí napríklad o trinástom plate pre zamestnancov, investičných stimuloch pre kúpeľníctvo či o zvýšení minimálnej mzdy v štátnej správe.

Minister práce Ján Richter zo Smeru povedal, že v požiadavkách národniarov nevidí nič výnimočné. „Niektoré sú realizovateľné, o niektorých sa treba baviť. Myslím si, že je nešťastné, ako pán Danko otvoril túto otázku," povedal Richter podľa agentúry Sita. Podľa neho napríklad požiadavka trinásteho a štrnásteho platu nie je len otázkou pre ministra práce, ale aj pre ministra financií, keďže splnenie takejto požiadavky sa dotkne aj štátneho rozpočtu.

© Autorské práva vyhradené

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #koalícia #Andrej Danko #koaličná kríza