Koniec krízy v koalícii? Lídri sa dohodli na príprave dodatkov ku Koaličnej zmluve

Predsedovia vládnych politických strán sa po pondelkových a dnešných konzultáciách dohodli na riadnom priebehu a na schválení programu zasadnutia vlády SR, ktoré sa uskutoční v stredu 16. augusta 2017. Uvádza sa to vo vyhlásení predsedov koaličných strán, ktoré médiám sprostredkovala hovorkyňa predsedu vlády SR poverená riadením Tlačového a informačného odboru ÚV SR.

15.08.2017 11:49 , aktualizované: 14:03
debata (102)

Lídri strán sa podľa vyhlásenia dohodli aj na časovom harmonograme prípravy dodatku ku Koaličnej zmluve s osobitným zreteľom na ďalšie priority Programového vyhlásenia vlády SR.

Plánovanú Koaličnú radu nie je podľa lídrov strán už potrebné uskutočniť.

Záver vyhlásenia konštatuje, že „predsedovia vládnych strán vyjadrujú znepokojenie nad skutočnosťou, že médiá uverejňujú narastajúci počet nepravdivých a polopravdivých informácií s cieľom vytvárať za každú cenu napätie v spoločnosti a útočiť na stabilitu vlády“.

SNS nepovažuje SMS komunikáciu, akou Andrej Danko oznámil neúčasť na rokovaní Koaličnej rady, ako za niečo neštandardné. Ako povedala hovorkyňa národniarov Zuzana Škopcová, aj piatkové rokovanie pre zvýšenú teplotu premiéra zrušil šéf jeho kancelárie Roman Šipoš sms správou. „Bežne komunikujeme cez sms správy. Často takýto typ komunikácie využíva aj premiér,“ dodala.

Premiér na otázky o kríze neodpovedal

Premiér Robert Fico po utorkovom stretnutí s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslavom Lajčákom odmietol komentovať koaličnú krízu. Na otázky, či môže premiér vylúčiť, že by Smer-SD inicioval alebo podporil predčasné voľby a či má minister školstva Peter Plavčan jeho podporu, odmietol odpovedať.

Na ďalšie otázky novinárov o koaličnej kríze odpovedal Robert Fico, že ho "mrzí, že sa v poslednom čase objavuje veľké množstvo nepravdivých a klamlivých informácií, ktorých cieľom je za každú cenu destabilizovať, objavujú sa údajné vyjadrenia, objavujú sa informácie o údajných stretnutiach, informácie o údajných tvrdeniach a podobne.

„Som 10. rok premiérom tohto štátu a každý premiér má svoju životnosť, každý premiér vie, že v nejakom okamihu musí ukončiť svoju misiu, nehovorím, že ju idem ukončiť zajtra, ale mám pred sebou ešte nejaký čas, ktorý chcem na niečo využiť a chcem ho využiť na to, aby táto krajina šliapala ekonomicky a sociálne, aby mala v poriadku svoje verejné financie, aby bola krajina rešpektovaná v zahraničí.“ Premiér žiadal novinárov, aby ho neťahali do svojich žabomyších vojen. „Máte pocit, že ja sa vyjadrujem k nejakým štuchancom, máte pocit, že ja sa zaoberám nejakými žabomyšími vojnami, že sa zaoberám nejakými vecami, čo publikujete, ktoré sú často nekorektne a nepravdivé? Nezaujíma ma to. Naviac zajtra zasadá vláda, budete nás mať všetkých k dispozícií, takže, prosím, majte nejakú mieru rešpektu k tomuto stretnutiu. A k tým vaším otázkam, prenesme teraz tú diskusiu tam, kam patrí na úroveň politických strán. Bude aj koaličná rada, kde budeme hovoriť o tom, čo bude ďalej, ako to má celé vyzerať.“

Šokujúce rozhodnutie Danka

Kríza medzi vládnymi stranami Smer, SNS a Most-Híd vznikla vypovedaním koaličnej dohody národniarmi. Dráma v koalícii sa rozpútala po škandále s eurofondmi v rezorte školstva, ktorý vedie nominant SNS Peter Plavčan.

Minulý týždeň v pondelok šéf SNS Andrej Danko šokujúco oznámil, že jeho strana vypovedá koaličnú zmluvu s cieľom zmeniť v koalícii pravidlá, upraviť v nej pomery, vzťahy a stanoviť nové priority. Konfliktv priebehu celého týždna eskaloval až do pondelkového večera, keď šéf národniarov Danko sms-správou oznámil partnerom v koalícii, že sa v utorok nezúčastní na plánovanej koaličnej rade, a to preto, lebo ho rozhorčili niektoré vyjadrenia predstaviteľov strany Smer.

Baránek: Koaličná kríza zažehnaná nie je

Koaličná kríza zažehnaná nie je. Situácia sa totiž zmenila oproti stavu spred krízy v tom, že dnes je SNS zadefinovaná ako nevypočitateľný partner a jeho koaliční partneri musia byť v neustálom strehu.

Uviedol analytik Ján Baránek s tým, že „ping-pong“, kto príde na Koaličnú radu a kto nepríde, vyriešili vládne strany Smer-SD, SNS a Most-Híd šalamúnsky. Baránek narážal na vyhlásenie úradu vlády, že koaliční partneri sa dohodli na časovom harmonograme prípravy dodatku ku Koaličnej zmluve.

Iracionálne problémy

„Samozrejme, najpodstatnejšie bude, čo bude v dodatku ku Koaličnej zmluve. Tam sa ukáže, o čom bol celý tento konflikt a kríza. Vyjadrenie úradu vlády je len takým pokračovaním naťahovania sa," uviedol s tým, že takéto doťahovanie sa a podobné postupy ešte v slovenskej politike nezažil.

„Najhoršie na tom je, že my sa snažíme racionálne vysvetliť iracionálne problémy. Celá táto kríza bola od začiatku iracionálna, lebo nič nesignalizovalo, že by k niečomu malo prísť," povedal Baránek. Nepredpokladá však, že v dodatku bude niečo veľké. Ako príklad uviedol požiadavku SNS pomôcť slovenskému kúpeľníctvu, či rozvoj cyklotrás. „Neviem, kto v SNS to vymýšľal, bol to úplný diletant, lebo toto všetko má jednu strechu a tou je rozvoj turizmu," povedal.

Ako sa stupňovala koaličná kríza

7.8. – Andrej Danko a jeho SNS vypovedala jednostranne Koaličnú zmluvu z 1. septembra 2016. Ako dôvod uvádza absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii.

8.8. – V hoteli Bôrik sa stretli lídri troch koaličných strán, aby rokovali o vzniknutej kríze. Po skončení rady vystúpil iba šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Oznámil, že koaliční partneri sa zhodli na tom, že neexistuje iná alternatíva ako súčasná vláda.

Sociológ Pavel Haulík. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Pavel Haulík, Sociológ Pavel Haulík.

8.8. – Sociológ Pavel Haulík v rozhovore pre Pravdu uviedol, že SNS ide „len o vymedzovanie si priestoru a oznámenie partnerom, že naša nespokojnosť je vážna a veľká. Viac by som za tým nehľadal,“ dodal.

9.8. – Predseda strany Most-Híd Béla Bugár vyzýva na zodpovednosť všetkých predstaviteľov koalície, hlavne SNS. Predčasné voľby nie sú podľa neho riešením.

9.8. – SNS predstavila požiadavky, s ktorými chce prísť na rokovanie Koaličnej rady.

11.8. – Opozičná strana SaS označila požiadavky SNS, ktoré by sa mali premietnuť v novej Koaličnej zmluve a v novom programe vlády, za bohapustý populizmus.

11.8. – Na piatok avizovanú schôdzku zrušili pre zdravotné problémy premiéra a šéfa Smeru Roberta Fica.

14.8. – Predsedovia koaličných strán sa dohodli, že v utorok o 19:00 sa stretnú v hoteli Bôrik a pokúsia sa urovnať koaličnú krízu.

15.8. – Hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová informovala, že koaličná rada sa neuskutoční. Andrej Danko sa z nej ospravedlnil v pondelok večer. Partnerom to oznámil cez esemesku.

15.8. – Predsedovia vládnych strán sa dohodli na riadnom priebehu zasadnutia vlády SR, ktoré sa uskutoční v stredu 16. augusta 2017. Rovnako sa dohodli aj na časovom harmonograme prípravy dodatku ku Koaličnej zmluve.

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Koaličná rada #koaličné strany