Vyšetrovateľ podal návrh na obžalobu Mazureka

Poslanec Kotlebovej strany ĽS NS Milan Mazurek bude pravdepodobne obžalovaný. Vyšetrovateľ z Národnej kriminálnej agentúry 14. augusta spracoval návrh, ktorý následne putoval na Úrad špeciálnej prokuratúry.

15.08.2017 15:50
debata

Dozorujúci prokurátor by mal po preštudovaní spisového materiálu určiť ďalší postup. Mazurek sa tak za svoje hanlivé výroky na adresu rómskej menšiny môže postaviť pred súd. Tie mal prezentovať ešte v októbri 2016 priamo v živom vysielaní žilinského súkromného rádia Frontinus.

Pre denník Pravda potvrdila prijatie návrhu na obžalobu aj hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. „Dňa 15. augusta bol na Úrad špeciálnej prokuratúry doručený spisový materiál s návrhom na podanie obžaloby. Prokurátor po jeho preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe,“ uviedla Tökölyová.

Odborník z Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher má na nenávistné prejavy dlhodobo negatívny pohľad. Podľa jeho slov takéto správanie nemá v slušnej spoločnosti svoje miesto. „Je to pozitívne, že sa snaží polícia za takéto nenávistné prejavy vinníkov postaviť pred súd. Teraz je lopta na strane sudcov, aby sa v rámci jednotlivých prípadov nebáli vydať prísne verdikty,“ uviedol pre Pravdu Weisenbacher.

Aj v názore na Kotlebových poslancov má jasno. Dlhodobo zneužívajú poslaneckú imunitu na šírenie obdobných extrémistických prejavov. Verí však, že v Mazurekovom prípade bude dokazovanie jednoduchšie, poslancove výroky sú totiž nahraté. „Určite by to mohlo byť ľahšie ako v prípade pána Krupu. Čoho sa obávam je fakt, že títo páni patria dlhodobo k špičke medzi zahmlievaním a popieraním prakticky čohokoľvek,“ načrtol obavy Weisenbacher.

Mazureka obvinili ešte v apríli tohto roku za trestný čin podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupiny alebo pôvodu rodu. Stalo sa tak iba deň potom, ako polícia obvinila ďalšieho Kotlebovho poslanca – Stanislava Mizíka. Beztrestne neobstálo ani samotné rádio, rada pre retransmisiu a vysielanie mu udelila pokutu 15-tisíc eur. Mazurekovi hrozí v prípade preukázania viny 8 až 15 rokov väzenia.

Okrem Mazureka a Mizíka je zo šírenia extrémistických myšlienok obvinený aj samotný šéf strany Marián Kotleba. Toho vyšetrovatelia vinia z rozdávania podozrivých šekov rodinám s hendikepovanými deťmi. Suma, ktorú kotlebovci prerozdelili vyšla na 1488 eur, čo je jasným odkazom na neonacistickú symboliku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ĽSNS #Milan Mazurek #Stanislav Mizík