Richter tvrdí, že zruší akreditáciu Čistému dňu

Ministerstvo práce zruší akreditáciu resocializačnému centru Čistý deň v Galante.

15.08.2017 17:19 , aktualizované: 20:08
ján richter, richter, Foto: ,
Minister práce Ján Richter.
debata (37)

Reaguje tak na obvinenia zo sexuálneho zneužitia voči bývalému pracovníkovi zariadenia. Na to, aby minister Ján Richter (Smer) svoje sľuby aj naplnil, musí mu odobratie povolenia navrhnúť Akreditačná komisia. Tá zasadne 23. augusta.

„Keďže minister opakovane zdôrazňoval, že bude zohľadňovať každé nové zistenie v súvislosti s týmto zariadením, ministerstvo práce na základe tejto novej informácie bezodkladne zruší akreditáciu resocializačnému stredisku Čistý deň,“ povedala hovorkyňa rezortu Veronika Husárová s tým, že obvinenie im potvrdila trenčianska krajská polícia. Expracovník Čistého dňa mal podľa vyšetrovateľa sexuálne zneužiť chovankyňu strediska na chate v okrese Považská Bystrica.

Ministerskí úradníci musia teraz Akreditačnej komisii predložiť relevantné podklady. „Ministerstvo podľa Generálnej prokuratúry nesmie ani teraz vydať rozhodnutie bez predchádzajúceho vyjadrenia zo strany Akreditačnej komisie,“ doplnila Husárová s tým, že preto návrh rozhodnutia o zrušení akreditácie dajú v stredu budúci týždeň. Až keď ho potvrdí komisia, bude rozhodnutie zaslané resocializačnému stredisku. Právna zástupkyňa zariadenia Čistý deň Zuzana Tománková je prekvapená vyjadrením rezortu, keď bez vykonaného dokazovania vydalo správu o odobratí povolenia. Obvinenie a dokonca aj obžaloba bývalého zamestnanca nie sú podľa nej dôvodom na zrušenie akreditácie. „Odňatie akreditácie je uvedené presne v zákone a tam sa píše, že akreditácia sa ruší v prípade, že metódami práce je ohrozovaný život alebo zdravie dieťaťa. Nedovolený sexuálny styk nie je metóda práce. Mali nám dokázať, že nie sme odborníci a prácu nezvládame,“ dodala Tománková, čo sa podľa nej doteraz nestalo. Pripomenula, že porušenie trestného zákona u bývalého zamestnanca ešte nie je preukázané, je to len vznesenie obvinenia a podľa našej ústavy sa na neho hľadí ako na nevinného.

V prípade odňatia akreditácie využije stredisko všetky právne cesty vrátane tej súdnej. Ak Čistý deň príde o licenciu, stratí tým klientov, ktorých posiela na resocializáciu súd a na ktorých prispieva štát. Aj naďalej bude môcť prijímať tých, ktorí budú mať o služby záujem dobrovoľne a za ne si aj zaplatia. Dnes majú v zariadení 12 detí, sú v poriadku a väčšina z nich je pripravená ísť domov.

Akreditačná komisia sa zrušením akreditácie zaoberala na svojich zasadnutiach viackrát, k rozhodnutiu nedošla. Denník Pravda v júni informoval, že získal nahrávku debaty 11-člennej komisie, ktoré sa konala zrejme v apríli tohto roka. Jej členovia podľa nej nemajú jasno v tom, ako postupovať a nemajú zákonné dôkazy na to, aby mohli navrhnúť zrušenie povolenia. Kauza Čistý deň prepukla po tom, čo poslankyňa Blahová zverejnila vlani na jeseň na svojom blogu príbeh o údajnom znásilnení klientky zariadenia Natálie. To spustilo kolotoč obvinení aj trestných oznámení, časť z nich bola zamietnutá. V centre bolo za ten čas viacero kontrol z ministerstva, radov poslancov, sociálnych pracovníkov a psychológov.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #kauza Čistý deň