Úradník s tisíckami eur v ruksaku prišiel o funkciu

Bývalý generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky Štefan Hlinka prišiel o miesto v dozornej rade štátnej Železničnej spoločnosti Cargo.

15.08.2017 18:47
Štefan Hlinka Foto: ,
Štefan Hlinka
debata (47)

Rozhodnutie ministerstva dopravy prišlo len pár dní po tom, čo prípad vysokého štátneho úradníka začala v súvislosti so zabudnutým ruksakom s 300-tisíc eurami preverovať Národná kriminálna agentúra.

Dozorná rada je najvyšším kontrolným orgánom Carga, ktorý dohliada na výkon pôsobnosti predstavenstva a firemnú podnikateľskú činnosť. Má šesť členov, medzi ktorých sa zaradil Hlinka v polovici augusta 2012.

Či jeho súčasný koniec nejako súvisí s policajným vyšetrovaním, odmietol rezort komentovať. Prostredníctvom hovorkyne Karolíny Duckej len spomenul, že Hlinkovi zhodou okolností práve vypršalo päťročné funkčné obdobie v dozornej rade – a viac sa s ním v tejto funkcii nepočíta.

„Národná kriminálna agentúra sa zaoberá týmto prípadom pre podozrenie z trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti a porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku,“ uviedol pred pár dňami jej riaditeľ Peter Hraško s tým, že aj nájdenie peňazí v dome po matke je jednou z verzií, s ktorou počítajú, aj keď menej pravdepodobnou.

Policajný prezident Tibor Gašpar vtedy doplnil, že môže nastať aj konanie v zmysle zákona o preukazovaní pôvodu majetku. Denník Pravda minulý týždeň upozornil, že sa dá podľa právnych autorít veľmi ľahko obísť a na jeho základe nebol dodnes odsúdený nikto.

Opustenú batožinu objavili zamestnanci čerpacej stanice na diaľničnom odpočívadle Štrba ešte koncom júla. Po otvorení ruksaka zistili, že obsahuje stovky tisíc eur a nález odovzdali privolanej policajnej hliadke. Krátko nato sa oň prihlásil ľahkomyseľný majiteľ. Malo ísť práve o Hlinku, ktorý sa mužov zákona snažil presvedčiť o tom, že 300-tisíc eur vraj patrí jemu – a údajne ich mal nájsť v dome po svojej matke.

Podľa medializovaných informácií si mal majiteľ pri peniazoch nechať aj svoje osobné doklady. Krajská polícia v Prešove však informácie o osobe, ktorá sa k vlastníctvu prihlásila, zverejniť odmietla. Následne odovzdala peniaze do Štátnej pokladnice a začala preverovať vlastníctvo nájdenej batožiny. Zisťovala tiež, či hotovosť nesúvisí so spáchaním nejakého trestného činu.

Od roku 2009 do roku 2013 deklaroval Hlinka vo svojom majetkovom priznaní príjem z výkonu verejnej funkcie vo výške takmer 345-tisíc eur. Okrem riadiaceho postu na Železniciach Slovenskej republiky sedel v tomto čase aj v dozorných radách Železničnej spoločnosti Slovensko (osobná doprava) a Železničnej spoločnosti Cargo (nákladná doprava).

Hlinka na prelome tisícročia pracoval ako finančný riaditeľ v ružomberských papierňach, odkiaľ prešiel na konci roku 2002 na generálne riaditeľstvo železníc, kde pôsobil takmer šesť rokov vo funkcii námestníka generálneho riaditeľa pre ekonomiku.

Hlinku vymenoval za generálneho riaditeľa železníc minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer) začiatkom apríla 2008, Ján Figeľ (KDH) ho však ako šéf rezortu počas Radičovej vlády z funkcie odvolal. Po zmene garnitúry mu Ján Počiatek post opäť prinavrátil. K 31. decembru 2014 požiadal Hlinka z osobných dôvodov o uvoľnenie.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Cargo #ZSSK Cargo #Štefan Hlinka