Plavčan odíde, Danko bude štyri dni premýšľať ako ďalej

Predseda SNS Andrej Danko ohlásil, že minister školstva Peter Plavčan ohlási abdikáciu vo štvrtok o desiatej. Urobil tak po výzve premiéra Roberta Fica na výmenu šéfa rezortu školstva.

16.08.2017 18:26 , aktualizované: 19:43
Danko, sns, andrej danko, koaličná kríza, Foto: ,
Predseda SNS Andrej Danko ohlasuje abdikáciu ministra školstva Petra Plavčana.
debata (36)

„Mal som privátne stretnutie s profesorom Plavčanom,“ povedal Danko, ktorý vyhlásil, že minister si nezaslúži byť uštvaný alebo ponížený. „Celý život dal školstvu,“ povedal na obhajobu Plavčana. „Bol pošpinený, aj ja som bol pošpinený. Dnes je to problém SNS, zajtra to môže byť problém inej strany,“ sťažoval sa šéf národniarov a vyhlásil, že jeho najväčším hriechom je prevzatie hodnosti kapitána.

Danko chce štyri dni rozmýšľať v kruhu rodiny, čo ďalej a pripustil, že vedeniu SNS sa zveril aj so svojimi úvahami, ako a či vôbec v politike zotrvá. Zdôraznil, že vypovedaním koaličnej dohody nepadá vláda.

Zároveň ich vyzval k úprimnejšiemu dialógu a vyjadril názor, že je potreba hovoriť o „refreshe vlády“. „Nebudete odo mňa počuť útoky na koaličných partnerov,“ povedal s tým, že "túto vzniknutú situáciu bol aj za cenu personálnych opatrení ochotný riešiť.

„Do budúcna by som rád predišiel podobným situáciám," uviedol. Danko zvažuje aj stretnutie širšieho predsedníctva strany za účasti poslancov a ministrov, aby zistil, aká je atmosféra v regiónoch.

Danko Plavčanovi poďakoval za to, že sa snažil nastaviť procesy v rezorte a odviedol dobrú prácu. „Pošpiňovanie školstva vyvoláva veľké koaličné napätie," dodal a podotkol, že Plavčan venoval celý svoj život školstvu. „SNS popiera akúkoľvek korupciu, ktorá sa dotýka SNS,“ povedal Danko a poznamenal, že je „pripravený vyvodiť zodpovednosť voči komukoľvek v prípade dokázania trestnoprávnej zodpovednosti“.

Zatiaľ je otvorené, kto by Plavčana nahradil, hovorí sa o poslankyni národniarov Eve Smolíkovej. Akademická obec nechcela situáciu v rezorte veľmi komentovať.

„Ak bude vymenovaný nový minister, verím, že bude hájiť záujmy a napĺňať potreby škôl, učiteľov a študentov," uviedol pre Pravdu rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Robert Redhammer. Rektor Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) Stanislav Kmeť priznal, že odvolanie ministra očakával. „Keď si vezmeme, ako sa situácia vyvíjala, až tak ma to neprekvapilo,“ dodal Kmeť.

Odvolávanie ministrov školstva sa podľa šéfa školských odborov Pavla Ondeka stáva národným športom. „Už z minulosti vieme, že mnoho ministrov sa na tomto rezorte popálilo,“ pripomenul Ondek. Dodal, že životnosť jedného ministra školstva sa pohybuje niekde na úrovni 1,5 roka.

„Pán Plavčan je od roku 1989 v poradí 18. rezortným šéfom. Aj fakty hovoria o tom, že takáto veľmi rýchla výmena ministrov neprospieva školstvu, preto je dôležité, aká osobnosť sa na čelo ministerstva teraz dostane,“ upozornil Ondek.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Peter Plavčan #abdikácia