Paška zapára do Bugára. Kvôli dúhovému pochodu

Pochod, ktorý podporuje lesby, gejov či bisexuálov, zatiahol do politiky podpredseda SNS Jaroslav Paška. Pridal tým len ďalšiu iskru do už aj tak napätých koaličných vzťahov.

17.08.2017 12:49 , aktualizované: 17:27
debata (1)

Paška obvinil verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú z vulgárneho gesta zato, že na Dúhovom pride vystúpi s prejavom. Patakyovú do tejto funkcie navrhoval Most-Híd, ktorému sa Paška vyhráža, že jeho kandidátov do verejných funkcií národniari už nemusia podporiť. Ľudskoprávny aktivista poukázal, že SNS sa takouto rétorikou približuje ku kotlebovcom.

Paškove slová sú mimoriadne znepokojujúce, pretože rétorika SNS sa začína podobať rétorike ĽS NS Mariana Kotlebu.
ľudskoprávny aktivista Peter Weisenbacher

Paška sa na sociálnej sieti prihovára predsedovi Mostu Bélovi Bugárovi a vyčíta mu, že sa jeho nominantka na poste ombudsmanky chystá znevážiť ich dohodu, podľa ktorej nemali útočiť na civilizačné, kultúrne a sociálne hodnoty koaličných partnerov. Konanie Patakyovej nazval „vulgárnym gestom“ a dodal, že si nie je istý, či sa po tomto nájde v klube SNS poslanec, ktorý by ešte podporil nejakého Bugárovho kandidáta do verejnej funkcie.

„Predmetné vyjadrenie svedčí o mentálnej vyspelosti podpredsedu SNS a o tom, že nepochopil základné poslanie verejného ochrancu práv. Ombudsmanka musí zastávať práva každého občana,“ reagoval na Paškove výroky Bugár.

Patakyová svoju účasť odôvodnila tým, že Slovensko by malo chrániť základné práva a slobody všetkých párov tak, ako je to vo vyše dvoch desiatkach členských štátov Európskej únie.

Pripomenula, že verejný ochranca práv je nezávislý ústavný orgán. „Ústava mi garantuje nezávislosť, a zároveň ju odo mňa vyžaduje. Preto na výroky politikov, prípadne na politické predstavy o tom, ako mám vykonávať prácu nezávislého ústavného orgánu, nebudem reagovať,“ povedala ombudsmanka pre Pravdu.

Ani hovorca dúhového pochodu Martin Macko sa k Paškovým slovám nevyjadril. Povedal, že nebudú pomáhať SNS v jej snahe prekryť vlastné škandály a krízu v koalícii.

Dúhový pochod vlani v júli v Bratislave. V... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Duhovy pochod pride hviezdoslavove namestie, pride, lgbt, lgbti Dúhový pochod vlani v júli v Bratislave. V tomto roku sa bude konať už siedmy raz, obdobné podujatie sa uskutoční 2. septembra aj v Košiciach.

Sociologička Zuzana Kusá si myslí, že Paška nepochopil, na čo slúži funkcia ombudsmanky. „Kto iný, ak nie verejný ochranca práv, má upozorniť na obmedzené práva nejakej skupiny občanov?“ pýta sa. Podľa jej názoru je vyjadrenie podpredsedu národniarov ovplyvnené súčasnými spormi vo vláde.

„Je to spôsob, ako vrátiť urážku, ktorú dostala SNS. Vyzerá to skoro ako politická pomsta a snaha zapáčiť sa časti verejnosti. Možno keby neboli v krízovej situácii, tak by ombudsmanku Paška vôbec nekomentoval,“ zhodnotila Kusá.

Ľudskoprávny aktivista Peter Weisenbacher neberie vyjadrenie podpredsedu SNS na ľahkú váhu. „Paškove slová sú mimoriadne znepokojujúce, pretože rétorika SNS sa začína podobať rétorike ĽS NS Mariana Kotlebu. A boli to práve predstavitelia strany SNS, ktorí po voľbách tvrdili, že chcú urobiť priamu hrádzu extrémizmu. Dnes však iba kopírujú kotlebovcov,“ mieni aktivista.

Podpredseda strany SNS Jaroslav Paška. Foto: SITA, Martin Medňanský
Volebná noc v centrále strany SNS, Jaroslav Paška Podpredseda strany SNS Jaroslav Paška.

Kontroverzné vyjadrenia z úst predstaviteľov národniarov na adresu lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových a intersexuálnych (LGBTI) ľudí však nie sú novinkou. Vlani v septembri vyhlásil ich stranícky šéf Andrej Danko, že urobí všetko pre to, aby sa práva tejto komunity na Slovensku nepresadzovali.

Za niektorými straníkmi zo SNS vo výrokoch nezaostáva ani časť opozície. Predseda Sme rodina Boris Kollár pred niekoľkými dňami na sociálnej sieti napísal, že Dúhový pride nemieni tolerovať. K statusu pridal fotografie, ktoré mali podľa neho pochádzať z ostatného pražského pochodu. Fotky pritom kolovali v zahraničných médiách už pred niekoľkými rokmi.

Kollár po upozorneniach doplnil, že hoci nie sú z Prahy, nič to na jeho názore nemení. Podobne sa prezentoval odídenec z Kollárovej strany Peter Marček, ktorý vyzýva na zastavenie pochodu. Oháňa sa pri tom katolíckou vierou.

Europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO) zase na sociálnej sieti položil ombudsmanke otázku, či v rámci presadzovania európskych hodnôt príde podporiť aj pochod Hrdí na rodinu. Ten zorganizoval ako protireakciu na dúhové podujatie Anton Chromík, iniciátor neúspešného referenda z roku 2015, ktorým chcel zakázať sobáše osôb rovnakého pohlavia, registrované partnerstvá aj možnosť adoptovať si deti pármi rovnakého pohlavia.

Podľa Weisenbachera nie sú takéto vyjadrenia v poriadku. „O pánovi Kollárovi je známe, že šíri na internete klamstvá. Nie je preto žiadnym prekvapením, že takéto niečo z jeho úst alebo z úst jeho bývalého straníckeho kolegu znie. Je na voličovi, nech posúdi, či sú toto ľudia, ktorí majú reprezentovať občanov a občianky v parlamente,“ doplnil Weisenbacher.

Dúhový pride sa bude konať v Bratislave už po siedmy raz, na jeho priebeh bude dohliadať polícia. Obdobné podujatie sa bude konať 2. septembra aj v Košiciach. Zviditeľnenie tejto komunity je podľa organizátorov pochodu veľmi dôležité.

„Skúsenosti z posledného polstoročia hnutia za práva LGBTI ľudí v Amerike a Európe hovoria jednoznačne. Hlavným dôvodom, prečo väčšina začala akceptovať LGBTI ľudí ako rovnoprávnu súčasť spoločnosti, je, že ich osobne spoznali vo svojich rodinách, na pracoviskách, v školách, v susedstve, v cirkevných spoločenstvách, v športových tímoch a podobne," vysvetlil Macko s nádejou, že ak sa verejnosť dozvie o týchto ľuďoch viac, začne ich aj vo väčšej miere akceptovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pride #Jaroslav Paška #Mária Patakyová #LGBTI+