Povedie ministerstvo školstva Smolíková?

Takmer po roku a pol úradovania skladá minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS) zbrane. Nohy mu podrazilo pochybné rozdeľovanie eurofondov za 600 miliónov eur. Meno jeho nástupcu zatiaľ známe nie je, špekulovať sa začína o podpredsedníčke SNS Eve Smolíkovej.

17.08.2017 19:00
debata (3)

O novú nomináciu na post šéfa školstva požiadal premiér Robert Fico (Smer) predsedu národniarov Andreja Danka túto stredu. Ten mu vyhovel a oznámil, že Plavčan zloží funkciu sám. Minister svoju demisiu oznámil včera. „Po zrelej úvahe abdikujem z postu ministra školstva, pretože to, čo sa dialo v posledných dňoch, prekročilo všetky medze,“ vyhlásil. Urobil tak na tlačovej besede trvajúcej štyri minúty, z ktorej náhle odišiel bez možnosti novinárov klásť otázky.

Keďže Plavčan nedokázal jasne vysvetliť a presvedčiť médiá a verejnosť o pravde, to ho v konečnom dôsledku stálo stoličku, a navyše to poškodilo aj SNS.
politológ Tomáš Koziak

Kedy presne Plavčan odovzdá abdikačný list prezidentovi, nie je známe. Odhaduje sa, že sa tak stane na budúci týždeň. Keď prezident prijme Plavčanovu demisiu a podpíše ju, minister formálne ukončí výkon svojej funkcie.

Plavčan v štvorminútovom monológu na tlačovej besede vysvetľoval, že svojím rozhodnutím chce chrániť svoju rodinu a záujmy strany SNS, ktorá ho do funkcie nominovala. Zároveň sa poďakoval za možnosť byť ministrom a za šancu zlepšiť stav školstva. „Myslím, že sa to podarilo. Rozpočet na školstvo sa navýšil o 200 miliónov eur a učiteľom do konca volebného obdobia pôjdu platy štyrikrát hore,“ pripomenul. Podľa neho je najdôležitejšie odpolitizovať školstvo a profesionálne ho rozvíjať. „Dúfam, že sa bude v načatej línii pokračovať,“ doplnil minister.

Poslankyňa NR SR Eva Smolíková skladá... Foto: SITA, Marko Erd
Smolíková Poslankyňa NR SR Eva Smolíková skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze NR SR .

Politológ Tomáš Koziak považuje rýchle úteky z tlačových besied bez možnosti otázok za nešťastný spôsob komunikácie. „Najmä v prípade, keď ide o niečo, čo treba vysvetľovať, niečo, o čom majú médiá a verejnosť pochybnosti,“ mieni Koziak. Vtedy obe skupiny treba presvedčiť, že štátny úradník má pravdu. „Ale na to musí komunikovať, vysvetľovať, objasňovať a snažiť sa s médiami spolupracovať, a v tomto prípade sa minister stal povestným svojimi tlačovými konferenciami, kedy odpovedať nechcel, čo zopakoval niekoľkokrát,“ konštatoval politológ.

Výsledkom podľa neho bolo, že rezortný šéf sa stal predmetom posmeškov na internete. „Keďže nedokázal jasne vysvetliť a presvedčiť médiá a verejnosť o pravde, to ho v konečnom dôsledku stálo stoličku, a navyše to poškodilo aj SNS, ktorá je zodpovedná za svojho nominanta,“ zhodnotil politológ.

Plavčana na odchod vyzval premiér Fico, pretože sa mu nepozdávala hustnúca atmosféra okolo čerpania eurofondov. Predseda vlády tiež požiadal Danka, aby predložil návrh na nového ministra školstva v čo najkratšom čase. Dôvodom sa stalo podozrivé čerpanie peňazí z dvoch eurofondových výziev v hodnote takmer 600 miliónov eur. Jednu z nich preto pozastavili a druhú zrušili. Obe zároveň kontroluje NAKA či Európska komisia, ktorá Slovensku v tejto súvislosti zaslala varovný list a pozastavila platby. Fico v stredu vyhlásil, že s dôverou verejnosti hazardovať nemieni.

Kto nastúpi na uvoľnené ministerské miesto, nie je zatiaľ jasné. Najčastejšie sa špekuluje o podpredsedníčke SNS a podpredsedníčke parlamentného výboru pre vzdelávanie Eve Smolíkovej. Na otázku, či bola s takouto ponukou oslovená a ako sa v takom prípade chystá na ňu zareagovať, do našej uzávierky neodpovedala.

Minister školstva Peter Plavčan včera... Foto: SITA, Marko Erd
smolikova, danko, paška Minister školstva Peter Plavčan včera rezignoval. Jeho nástupkyňou sa môže stať podpredsedníčka SNS Eva Smolíková (na snímke spolu s podpredsedom Jaroslavom Paškom po boku Andreja Danka na tlačovej konferencii o povolebných rokovaniach v marci 2016).

Smolíková je vyštudovaná pedagogička v odbore slovenčina-dejepis. Štyri roky pracovala ako stredoškolská učiteľka, neskôr pôsobila ako riaditeľka základnej školy v Novom Tekove v okrese Levice či v obci Dolný Ohaj v okrese Nové Zámky. Od minulého roka je poslankyňou Národnej rady.

„Považujem ju za zorientovanú v odbore, má dlhoročnú prax z vedenia školy a mnohé veci, ktoré sú zapracované v reformnom dokumente Učiace sa Slovensko, prijímala pozitívne. Môj dojem z nej je dobrý,“ zhodnotil možnú nástupkyňu Plavčana poslanec za opozičnú stranu SaS a člen školského parlamentného výboru Martin Poliačik.

Po voľbách do Národnej rady v marci 2016 si národniari na post ministra školstva vyberali spomedzi troch kandidátov. Okrem Plavčana bol v hre aj Ľudovít Hajduk, prodekan pre vedu a výskum na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave, a Helena Poláková. Tá v súčasnosti pracuje ako generálna tajomníčka služobného úradu na ministerstva školstva. Denník Pravda ich oboch oslovil s otázkou, či im bola opäť ponúknutá táto funkcia. Ani jeden z nich dovčera neodpovedal.

Podľa Koziaka na poste ministra musí sedieť človek, ktorý v sebe spája nielen odborné zdatnosti, ale aj tie komunikačné. „Príkladom môžu byť minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák či rezortný šéf kultúry Marek Maďarič, ktorí dokážu komunikovať s novinármi a trpezlivo odpovedať aj na nepríjemné otázky,“ uzatvoril politológ.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #ministerstvo školstva #Peter Plavčan #Eva Smolíková