Fico: Konal som razantne, ale korektne. Plavčana zrejme dočasne nahradí Gajdoš

Premiér Robert Fico je presvedčený, že vládni partneri sú schopní pokračovať ďalej. O situácii v koalícii poskytol exkluzívny rozhovor denníku Pravda.

17.08.2017 20:00 , aktualizované: 18.08.2017 12:46
debata (166)

Ste presvedčený, že aj napriek pretrvávajúcej kríze bude koalícia pokračovať ďalej?

Je tu partia troch strán, ktoré si uvedomujú, že nemajú alternatívu. Alternatíva v podobe šampióna bruselských barov Sulíka, polomafiána Kollára, poloblázna Matoviča nie je alternatíva pre Slovensko najmä v čase, keď sa svet v najbližších rokoch bude geopoliticky hýbať. Spolieham sa na zdravý rozum, na to, že vyššie záujmy krajiny prevládnu a že toto bude ťahať vládnu koalíciu ďalej.

Môžu byť nejaké turbulencie, tak to býva, ale som presvedčený, že nie sú absolútne žiadne dôvody na predčasné voľby. Tie si želá opozícia, ale opakujem, tá nie je žiadnou alternatívou. Predčasné voľby by nič nepriniesli. Naviac, keď si zrátate hlasy Smeru a Mostu-Híd, tak je po predčasných voľbách. Bez hlasov týchto dvoch strán predčasné voľby neprichádzajú do úvahy.

Privítal by som, keby spolupráca Fico, Danko a Bugár išla ďalej.

Moje rozhodnutie odvolať ministra Plavčana treba vnímať ako akt dôveryhodnosti, ktorý má pomôcť celej vláde. Nemôžeme sa na jednej strane tváriť, že nemáme alternatívu, tvrdiť, že sme úspešná krajina, čo sme z hľadiska ekonomiky, financií a sociálnych vecí, ale na druhej strane nevieme bojovať s touto témou transparentnosti dostatočne účinne. Odmietame politiku opozície, ktorá je postavená na obvineniach bez dôkazov.

Mám teraz rozprávať o Matovičovi, že má 750 miliónov dolárov na účte na Belize? Čo je to za nezmysel? My odpovedáme dôveryhodnými krokmi. V oblasti korupcie robím veľmi veľa a nemohol som si dovoliť prestať v tomto boji prizeraním sa tomu, aký obraz sa o vláde vytvára.

Ale čo ak sa krízové situácie v koalícii budú opakovať?

Budem konať. Mne je úplne jedno, či to bude minister zo Smeru, Mostu-Híd alebo SNS. Toto je úspešná krajina a nechcem sa správať podľa slovenského porekadla, keď je koze dobre, ide tancovať na ľad. Chcel som, aby sa táto vec vybavila vnútri SNS, s Bélom Bugárom som pre to urobil všetko, ale naša misia nebola úspešná.

Predseda vlády SR Robert Fico. Foto: SITA, Marek Mrviš
fico Predseda vlády SR Robert Fico.

Andrej Danko oznámil, že bude niekoľko dní premýšľať, ako ďalej a či vôbec v politike zostane. Za ten čas, čo ho poznáte, čo urobí?

Pred parlamentnými voľbami sme sa veľmi nestretávali, takže logicky sa spoznávame počas spoločného vládnutia. Spolu sme veľa dosiahli, to nemôže nikto poprieť, pretože Slovensko má nielen výsledky, ale je aj medzinárodne rešpektované. Nemôžem hovoriť za pána Danka, som však presvedčený, že sme schopní ďalej pokračovať v tejto koalícii.

Neviem si totiž predstaviť, že by Slovensko nemalo byť pripravené na vážne rozhodnutia, pred ktoré nás postaví Nemecko a Francúzsko. Hovorím o rozhodnutiach, ktoré sa týkajú jadra EÚ. Urobili by sme ako krajina hrubú chybu, keby sme sa teraz začali venovať len vnútropolitickým veciam a nevenovali sa výzvam, ktoré prichádzajú zvonka. Je tu ešte problém vypovedania koaličnej zmluvy, ale to sa dá vyriešiť jej dodatkom. Trpezlivo si sadneme a budeme pokračovať ďalej. Mojím záujmom je pripraviť túto krajinu na vážne výzvy, ktoré nám prinesie EÚ, ale súčasne neignorovať to, čo sa deje doma.

Ak by Andrej Danko predsa len z politiky odišiel, dokázala by koalícia existovať so SNS aj bez neho?

Nepredpokladám takýto vývoj, Andrej Danko je silným lídrom SNS. Chápem, že máme okamihy v živote, kedy nejako uvažujeme, ale v tejto chvíli Slovensko inú možnosť ako pokračovanie v tejto koalícii nemá. Bol by som rád, keby si každý novinár a každý opozičný politik položil ruku na srdce a odpovedal, či je dnes možné zostaviť vládu inak. Privítal by som, keby spolupráca Fico, Danko a Bugár išla ďalej.

Hovorili ste o dodatku ku koaličnej zmluve. Čo v ňom bude?

Detailnejšie budeme definovať riešenie rozdielnych názorov, pretože koaličná zmluva o tom hovorí len rámcovo, a chceme preniesť určitý dialóg aj na nižšie stranícke úrovne, napríklad na kraje, pretože sa blížia voľby do vyšších územných celkov a naše stranícke štruktúry musia intenzívnejšie komunikovať.

Pokiaľ ide o vypovedanie koaličnej dohody, pokúšal sa Andrej Danko situáciu riešiť najskôr s vami?

Nepatrím medzi ľudí, ktorí vynášajú zo zákulisia. Obdržal som minulý týždeň v pondelok list od predsedu SNS, že vypovedal koaličnú zmluvu. Zobral som to ako fakt, ale ako fakt som zobral aj to, že v stredu bolo rokovanie vlády a všetky body programu sme schválili. Boli prítomní aj ministri za SNS. Čiže ide o technický problém a vieme ho vyriešiť.

Dopredu ste teda nevedeli, že taký krok chystá?

Nevedel som. Nie som však typ človeka, ktorý nad niečím narieka.

Môžem potvrdiť, že pokiaľ nebude súčasne s odchodom ministra Plavčana navrhnutý nový kandidát na ministra školstva, tak poverím riadením ministerstva školstva jedného z ministrov za SNS. Bude to s najväčšou pravdepodobnosťou minister obrany.

Takže nečakané a radikálne rozhodnutie.

Pre mňa je najpodstatnejšie, aby sme dokázali pochopiť, že ak sa robia nejaké rozhodnutia vo vládnej koalícii, tak nemajú vo vzťahu k partnerom mocenský charakter. V politike som za tie roky zažil rôzne situácie, ktoré sa dali popísať ako radikálne, ale nakoniec také neboli. Toto je technická vec, ktorú vieme vyriešiť. Rozhodnutia, ktoré prijímam ako predseda vlády, majú politický charakter. Mojou úlohou je chrániť túto vládnu koalíciu a zabezpečiť, aby bola na prospech a nie na príťaž krajiny. Takto sa pozerám aj na rozhodnutia mojich koaličných partnerov. Vyčítajú mi, že som príliš racionálny, ale myslím si, že predseda vlády môže emócie ukázať na mítingu MDŽ, ale nie pri riadení krajiny.

Aj mnohí poslanci zo začiatku nechápali, o čo v koaličnej kríze ide. Viete presne definovať, o čo SNS ide?

Toto je predovšetkým otázka na predsedu SNS. Beriem poslanie listu z SNS ako fakt, ktorý treba vyriešiť, a ja mám záujem ho vyriešiť. Rovnako chcem, aby sa ako fakt bralo, že nebolo naďalej udržateľné mať ministra Petra Plavčana vo funkcii.

Prečo ste odvolanie ministra Plavčana najskôr neoznámili Andrejovi Dankovi?

Všetci zainteresovaní vieme, aká je pravda. Všetci vedia, že v utorok sme sa stretli, a to bola tá naša misia s Bélom Bugárom urobiť všetko pre to, aby si SNS vyriešila tento problém sama bez zasahovania predsedu vlády. Všetci zainteresovaní vedia, že pred rokovaním vlády pred mojou tlačovou konferenciou o jedenástej hodine sa udial rad telefonických rozhovorov. Všetci tí, čo mali vedieť, vedeli, o čom bude moja tlačová konferencia, ale nepôjdem do detailov. Príliš si vážim koaličných partnerov, aby som sa staval do polohy toho najspravodlivej­šieho. Konal som razantne, ale korektne.

Prečo potom Andrej Danko na videu tvrdil, že ste ho podrazili?

Nebudem sa prehrabávať v tom, či mal na obrazovke dvanástu, alebo jedenástu hodinu. Som dostatočne skúsený politik, aby som robil kroky, ktoré sú prejavom úcty k mojim koaličným partnerom.

Premiér pre Pravdu uviedol, že v kauze... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Robert Fico Premiér pre Pravdu uviedol, že v kauze "reagoval na tiene podozrenia, ktoré sa nepodarilo ministerstvu školstva vysvetliť v súvislosti s európskymi fondmi.

Očakávali ste, že Danko bude akceptovať vaše rozhodnutie odvolať ministra?

Medzi nami bola zhoda, že dlhodobo pozícia pána ministra Plavčana nie je udržateľná. Len bola akási nezhoda v časovaní, kedy k tomu má prísť. Nebudem preto teraz hodnotiť postoj predsedu SNS, môžem len poďakovať, že SNS urobila krok v podobe odstúpenia ministra Plavčana, rovnako mu ďakujem za prácu, ktorú na ministerstve vykonal. Aj politické vystúpenie predsedu SNS v stredu večer považujem za štandardné.

S možnosťou rozpadu vládnej koalície ste teda nerátali.

Keď prijímate rozhodnutia, ktoré majú byť aktmi dôveryhodnosti vlády, politických strán, očakávam, že takto to rozhodnutie je aj vnímané. Ak si za týmto rozhodnutím stojím, musím očakávať rôzne scenáre, ale pád vlády medzi prvými nebol.

Ak by sa mala koalícia rozpadnúť, išiel by Smer radšej do predčasných volieb?

Nebudem sa o týchto témach baviť, pretože nevidím na to absolútne žiadny dôvod. Vláda má historické výsledky v poklese nezamestnanosti, historické výsledky v hospodárskom raste, vo fiškálnej disciplíne. Čo sa dá, okamžite rozdelíme ľuďom z hľadiska aby aj oni pocítili hospodársky rast v praxi.

Skvele sme zvládli slovenské predsedníctvo v EÚ, máme vynikajúci imidž v EÚ, samotný minister zahraničných vecí Nemecka Gabriel povedal, že sme v jadre EÚ, len sa tam musíme držať, lebo nič nie je zadarmo. A áno, sme tri rozdielne strany, ale čo za ratio je uvažovať o predčasných voľbách? Predčasné voľby si želajú ľudia typu Sulíka, ktorý rozmlátil vládu na cimpr-campr. Aké radikálne nové výsledky by parlamentné voľby priniesli? Snažím sa byť objektívny, a ak by som videl reálnu alternatívu a reálnu opozíciu, ktorá môže ponúknuť Slovensku to, čo my ponúkame z hľadiska budúcnosti v európskych štruktúrach, tak poďme sa o mnohých veciach rozprávať.

Robert Fico predsedu Národnej rady a SNS... Foto: Robert Hüttner, Pravda
fico Robert Fico predsedu Národnej rady a SNS rešpektuje ako svojho koaličného kolegu.

Ale ak máme väčšinu v parlamente, ak máme rok a pol po parlamentných voľbách, sme úspešní, nevidím dôvod rozmýšľať o predčasných voľbách. Povedal som veľmi jasne, a hovoril som aj v mene Bélu Bugára, že každý, kto sa bude snažiť túto vládu rozbiť zvonku alebo zvnútra, ide proti záujmom krajiny vzhľadom na dobu, v ktorej sa momentálne nachádzame. Kto má na tom záujem? Len médiá, ktoré nás nenávidia, a opozícia. Ale čo by ponúkli tejto krajine, fakt neviem.

SNS naznačila, že môže žiadať hlavu ministra práce Jána Richtera zo Smeru za kauzu Čistý deň, prípadne ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Reagoval som na tiene podozrenia, ktoré sa nepodarilo ministerstvu školstva vysvetliť v súvislosti s európskymi fondmi. Nič viac, nič menej, opozícia opäť niečo fabulovala v súvislosti s menami, ktoré spomínate, ale ako sa ukázalo, Andrej Danko nič také nežiadal. Chcem však povedať, ak sa na akomkoľvek ministerstve vyskytne rovnako vážny problém, budem konať. V minulosti som už iných ministrov odvolal.

Považujete Andreja Danka za predvídateľného partnera?

Predsedu Národnej rady a SNS rešpektujem ako svojho koaličného kolegu. Je to o nastavení vzájomnej komunikácie. Možno vyžaduje podstatne viac komunikácie predseda SNS, ale vidím to aj na Bélovi Bugárovi, že potrebujeme častejšie komunikovať, ako som možno bol naučený v koalícii s pánmi Mečiarom a Slotom alebo ako bol Béla Bugár naučený komunikovať v pravicových koalíciách. Je jednoducho nová situácia. Preto si myslím si, že je možnosť predvídať, len musíme viac komunikovať.

Už viete, koho bude SNS nominovať na post ministra školstva?

Neviem. Momentálne nepoznám obsah listu pána ministra Plavčana, k akému okamihu sa vzdáva funkcie. Komunikujem aj s Kanceláriou prezidenta. Môžem potvrdiť, že pokiaľ nebude súčasne s odchodom ministra Plavčana navrhnutý nový kandidát na ministra školstva, tak poverím riadením ministerstva školstva jedného z ministrov za SNS. Bude to s najväčšou pravdepodobnosťou minister obrany.

© Autorské práva vyhradené

166 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SNS #Most-Híd #Smer #Andrej Danko #koaličná kríza