Kiska, Fico, Lajčák aj Danko vyjadrili sústrasť pozostalým po obetiach útoku v Barcelone

Útok si vyžiadal minimálne 13 mŕtvych a stovku zranených.

18.08.2017 07:28 , aktualizované: 09:44
debata (12)

Prezident Andrej Kiska vyjadril sústrasť pozostalým po obetiach teroristického útoku, ktorý sa stal vo štvrtok v španielskej Barcelone. Útočník v bielej dodávke narazil do davu ľudí na rušnej ulici Las Ramblas. Podľa španielskych médií si útok zatiaľ vyžiadal 13 obetí a desiatky zranených. „Veľmi smutné správy z Barcelony. Vyjadrujem najhlbšiu sústrasť všetkým rodinám postihnutým týmto teroristickým útokom,“ uviedol Kiska na svojom twitterovom konte.

Fico: Bezpečnosť je prvoradou prioritou

Sústrastné slová adresoval pozostalým po obetiach i premiér Robert Fico. „Bezpečnosť je prvoradou prioritou, ktorú musí svojim ľuďom zabezpečiť Európa i Slovensko. Nikdy nevieme vylúčiť vražedné konanie jednotlivcov, ale vždy sa proti podobným hrozbám lepšie a účinnejšie bojuje spoločne. Úprimnú sústrasť celému Španielsku,“ napísal predseda vlády na svojom facebookovom profile.

Lajčák poslal sústrastný telegram

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák poslal v súvislosti s teroristickým útokom v Barcelone svojmu rezortnému partnerovi Alfonsovi Dastisovi sústrastný telegram, v ktorom vyjadril svoj zármutok nad týmto otrasným činom. „Vyjadrujeme svoje rozhorčenie nad týmto násilným činom, ktorého cieľom je zastrašenie verejnosti. Jednoznačne odsudzujeme všetky podoby a formy terorizmu a sme naďalej odhodlaní podporovať konkrétne opatrenia a nástroje v boji proti tejto globálnej hrozbe,“ uviedol ďalej tlačový odbor.

Na svojom twitterovom konte Miroslav Lajčák napísal: „To čo sa dnes stalo v Barcelone je desivé a ohavné. Moje srdce krváca pre stratené životy nevinných. Páchatelia musia byť postavení pred spravodlivosť!“

Danko: Strach nás nemôže rozbiť

Teroristický útok odsúdil aj predseda parlamentu Andrej Danko a vyjadril úprimnú sústrasť nad obeťami. „Španielsko sa stalo ďalšou obeťou terorizmu, ktorý sa v Európe šíri ako epidémia a rozosieva strach. Tento strach nás však nemôže rozbiť, ani zastaviť. Práve naopak, o to viac musíme držať spolu a rovnako sa musíme držať svojich hodnôt a tradícií,“ reagoval Danko s tým, že fanatizmus náboženského a rasového charakteru sa agresívne zakoreňuje v Európe. "Je na mieste povedať, aby sa Európska únia zaujímala intenzívnejšie o bezpečnosť vlastných krajín,“ dodal.

Vo štvrtok podvečer na barcelonskej ulici Las Ramblas zrážala dodávka ľudí na chodníku, španielska polícia vyšetruje útok ako teroristický čin. Informuje o tom denník El País, ktorý sa odvoláva na nemenované policajné zdroje. Podľa medializovaných informácií si útok vyžiadal najmenej 13 obetí a desiatky zranených. Ako agentúru SITA informoval hovorca ministerstva zahraničia Peter Susko, ministerstvo zatiaľ nekontaktoval so žiadosťou o pomoc žiaden slovenský občan. O tom, či sú medzi obeťami útoku aj Slováci, zatiaľ nemá ministerstvo žiadne informácie.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #barcelona #teroristický útok #Miroslav Lajčák #Andrej Kiska #Andrej Danko #Islamský štát