Lališ na slobodu nepôjde, Cupper mohol

Bývalý šéf slovenského podsvetia Róbert Lališ zostane vo väzbe. Vo štvrtok o tom rozhodol senát Krajského súdu v Banskej Bystrici na svojom neverejnom zasadnutí.

18.08.2017 10:12
debata

Naopak, na slobodu sa mohol dostať jeho pobočník Ivan Cupper, no odmietol to.

Lališ s Cupperom predstúpili pred sudcu o deviatej ráno v putách. Využili svoje zákonné právo a odmietli vypovedať. O verdikte informovala hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Adriána Vašková.

Cupper sa mal podrobiť mediačnému a probačnému dohľadu a kontrole technických prostriedkov na monitorovanie svojho pohybu a pobytu. V praxi to znamená, že by musel nosiť elektronický náramok. Zároveň mu zakázali vycestovať do zahraničia.

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, pretože obaja obvinení sa odvolali. Pojednávanie v Lališovej veci vytýčili na 26. a 27. októbra. Proti Cupperovmu prepusteniu na slobodu bol prokurátor a paradoxne aj samotný exčlen sýkorovcov. Predovšetkým preto, že už 25. septembra sa v jeho prípade naplní maximálna, päťročná lehota väzby.

Dobre známi v Bratislave a na Záhorí

Krajský súd v Banskej Bystrici sa zaoberal prípadom „sýkoriek“ po tom, čo senát Najvyššieho súdu pod vedením Štefana Harabina zrušil v tejto veci dva rozsudky, ktoré predtým vyriekol Špecializovaný trestný súd. Podľa nich mali muži, ktorým sa kladú za vinu viaceré mafiánske vraždy, dostať doživotné tresty. Harabin však stíhanie dvojice označil za nezákonné a poukázal na zaujatosť sudcov „špeciálu“. Tí mali rozhodovať aj o iných členoch skupiny sýkorovcov, čím mali vopred prejudikovať vinu obžalovaných. Špecializovanému trestnému súdu Harabin prípad odňal a nariadil ho prerokovať senátu banskobystrického krajského súdu.

Zločinecký gang sýkorovcov pôsobil v slovenskom podsvetí v 90. rokoch. Jeho členovia získavali kapitál na území Bratislavy a Záhorí či v okolí Senca najmä výpalným, vydieraním i obchodom s narkotikami. Klan likvidoval na objednávku svojich konkurentov, no aj vlastných ľudí.

Samotnému Lališovi pripisujú účasť na 19 vraždách, odsúdený bol za sedem dokázaných obetí, vrátane známych bratov Diničovcov, Romana Deáka, Miloša Piliara, Alojza Házyho či Dalera Hlavačku. V rokoch 2011 a 2012 sa začal skrývať a postupne naňho vydali viacero zatykačov. Vo väzbe je od roku 2015, kedy ho zatkli v Nemecku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Lališ #Ivan Cupper