Pellegrini na jeseň predstaví Akčný plán na zvýšenie transparentnosti eurofondov

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu predstaví na jeseň Akčný plán zvýšenia transparentnosti a efektívnosti implementácie štrukturálnych fondov.

18.08.2017 10:54
Peter Pellegrini Foto: ,
Podpredseda vlády Peter Pellegrini. Ilustračné foto.
debata (1)

Úrad o tom informuje na svojej internetovej stránke s tým, že v súčasnosti už existuje pracovná verzia dokumentu a experti pracujú na jej finalizácii.

Experti pripravujú v dokumente viacero opatrení. Súčasťou akčného plánu bude napríklad návrh na priame zapojenie verejnosti pri zavádzaní príkladov dobrej praxe do systému či zverejňovanie hodnotiacich hárkov hodnotiteľov.

Jedným z navrhovaných opatrení je napríklad aj zlepšenie kontrolných procesov prostredníctvom elektronického systému ARACHNE.

„Akčný plán bude obsahovať rad systémových opatrení v oblastiach transparentnosti, otvorenosti, ako aj zjednodušovania implementácie európskych štrukturálnych a investičných fondov, ktoré vychádzajú zo skúseností s aplikáciou legislatívy pre obdobie 2014 až 2020, ako aj z už prijatých opatrení spracovaných úradom podpredsedu vlády. Zároveň využívame príklady dobrej praxe zo zahraničia, ale aj poučenia z negatív, ktoré majú eliminovať tieto riziká do budúcna a zlepšiť verejnú mienku o nakladaní a využití európskych štrukturálnych a investičných fondov a zvýrazniť európsku pridanú hodnotu,“ uvádza Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Veľa si sľubujeme od elektronického náhodného prideľovania hodnotiteľov, ako aj od povinnosti zverejňovať nielen samotných hodnotiteľov, ale aj hodnotiace hárky s konkrétnymi posudkami.
Peter Pellegrini, podpredseda vlády

Opatrenia sa budú týkať najmä zlepšenia spolupráce s prijímateľmi a verejnosťou vrátane mimovládnych organizácií, ako aj zlepšenia kontrolných procesov. „Veľa si sľubujeme od elektronického náhodného prideľovania hodnotiteľov, ako aj od povinnosti zverejňovať nielen samotných hodnotiteľov, ale aj hodnotiace hárky s konkrétnymi posudkami,“ uviedol podpredseda vlády Peter Pellegrini.

Pellegrini sa zároveň vyjadril aj k situácii s výzvou na podporu dlhodobého strategického výskumu, o ktorej minister školstva Peter Plavčan 14. augusta uviedol, že ju ministerstvo školstva zruší. Pellegrini uviedol, že ešte predtým, ako novú výzvu z Operačného programu Výskum a Inovácie schváli Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, bude musieť prejsť stálou komisiou Rady vlády pre vedu, techniku a inovácie, čo v minulosti nebolo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Peter Pellegrini #akčný plán