Iniciatíva Pamätaj zakrýva sochám oči, kritizuje tým novelu zákona o ÚPN

Dobrovoľníci z iniciatívy Pamätaj si nechcú zakrývať oči pred históriou, a preto kritizujú navrhovanú novelu zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN). Ako na dnešnom brífingu povedal jeden z hovorcov iniciatívy Juraj Šeliga, novela sa snaží oklieštiť činnosť Ústavu, spolitizovať ho a zavádza kolektívne riadenie. Predstavitelia iniciatívy pri tej príležitosti prekryli oči sochy zakladateľa ÚPN Jána Langoša červenou stuhou s odkazom „#PAMÄTAJ“.

18.08.2017 12:10
Langoš Foto: ,
Červenou stuhou zahalené oči sochy Jána Langoša v Bratislave počas tlačovej besedy iniciatívy Pamätaj o novele zákona o Ústave pamäti národa.
debata (5)

Viac než desiatka dobrovoľníkov vystúpila pred pamätníkom Jána Langoša na Námestí Slovenského národného povstania v Bratislave, aby upozornila na nedostatky novely zákona o ÚPN a ukázala, že mladým záleží na odkrývaní vlastnej histórie.

Mladí ľudia a študenti pred novinárov predstúpili s podobizňami Hartmuta Tautza, Titusa Zemana, Heleny Weinwurmovej, Alfréda Wetzlera a Ireny Kawaschovej, ktorí sa stali obeťami hrozivých skutkov spáchaných počas obdobia nacizmu a komunizmu. „Dnes tu s nami stojí päť obetí, ktoré však už nemôžu hovoriť, a ako iniciatíva Pamätaj chceme byť ich hlasom,“ povedala Veronika Bruncková z iniciatívy Pamätaj.

„Sme presvedčení, že vyrovnávanie sa s našou vlastnou minulosťou nekončí Mečiarovými amnestiami. Slovensko by si malo pamätať hrozivé skutky, ktoré sa stali v čase komunizmu a nacizmu. Ak sa s touto časťou našich dejín nevyrovnáme a nenaučíme vyrovnávať, vystavujeme sa riziku, že sa toto obdobie môže zopakovať,“ uviedli predstavitelia iniciatívy, ktorí dúfajú, že politici ich volanie vypočujú a začne sa diskusia o tom, ako pomôcť ÚPN ešte lepšie plniť svoju úlohu.

„Sme iniciatíva mladých ľudí a chceme ukázať, že mladým ľuďom záleží na vlastnej histórii. V dobe keď narastá extrémizmus v spoločnosti sa potrebujeme s minulosťou vysporiadať a ÚPN je skvelým nástrojom a inštitúciou, ktorá nám v tomto pomáha. Preto voláme po širokej diskusii, ch chceme, aby diskutovali právnici, historici, politológovia, sociológovia a v neposlednom rade aj politici,“ dodal Juraj Šeliga.

Tlačová beseda iniciatívy Pamätaj o novele... Foto: SITA, Diana Černáková
tlačovka Pamätaj Tlačová beseda iniciatívy Pamätaj o novele zákona o Ústave pamäti národa.

Okrem sochy Jána Langoša na Námestí SNP zahalili dobrovoľníci oči viac než dvadsiatim bratislavským sochám, vrátane Pavla Országha Hviezdoslava, Júliusa Satinského, Sama Chalupku, či Čumila.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #novela #ústav pamäti národa #iniciatíva Pamätaj